Pénteken nem jött össze a továbbjutás a magyar úszóknak

2021. július 30. – 14:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az olimpiai uszodában pénteken is döntőkkel és elődöntőkkel indult a program. Magyar szempontból ez egy különösen fontos nap és helyszín volt, ugyanis itt ért véget Cseh László elképesztő pályafutása, méghozzá egy hetedik hellyel. A magyar sportoló előtt ezután még az aktuális olimpiai bajnok is fejet hajtott – szó szerint. Rajta kívül is szoríthattak magyaroknak a nézők, a délelőtti (magyar idő szerint hajnali) program futamairól részletesen itt írtunk, de azért elevenítsük fel az eredményeket:

  • Telegdy Ádám a 200 hát döntőjében ötödik lett;
  • Milák Kristóf a 100 méteres pillangóúszás elődöntőjében olimpiai rekordot döntött, de végül így is csak a második legjobb idővel került a döntőbe;
  • Burián Katalin 200 háton úszott elődöntőt, neki nem sikerült a fináléba jutnia, 10. lett összesítésben.

Magyarok nélkül zárják az úszóversenyeket

Az esti program nem sikerült jól magyar szempontból. Először Lobanovszkij Maxim ugrott be a vízbe, ő az 50 méteres gyorsúszás 10. előfutamában versenyzett. Az egyéni legjobbjától (21.77) messze elmaradva, 22.25 másodperces idővel ért célba. Ezzel a saját futamában hetedik, összesítésben pedig a 22. helyen végzett, így nem sikerült kvalifikálnia magát az elődöntőbe.

„Nagyon rossz úszás volt. Az egyéni csúcsom környékén szerettem volna úszni. Hat hónapja edzőt váltottam, de nem jött be” – mondta a futam után a 25 éves sprinter, aki a rossz felkészülésben látta a csalódást keltő eredménye okát.

Az 1500 méteres gyorsúszásban két magyar is rajthoz állt, mindketten a második előfutamban úsztak, de ők is messze elmaradtak az egyéni legjobbjaiktól. Gyurta Gergely 15:01.85-öt úszott, ezzel a futamában harmadik lett, Kalmár Ákos pedig a hetedik helyen, 15:17.02 idővel csapott a célba ugyanebben a futamban. Ebben a számban az előfutamokból egyből döntőbe jut a legjobb nyolc, de ez nem jött össze a magyaroknak, mivel Gyurta összesítésben 15., Kalmár pedig 22. lett. Utóbbi a futam után csalódottan nyilatkozott a köztévének, azt mondta, egyszerűen nem érti, mi történt:

„Nem azért jöttem ide, hogy elmondhassam, hogy vízbe ugrottam egy olimpián. Az egyéni csúcsommal lehetett volna alulról kapargatni egy döntős helyet. Lehet, hogy erre nem alkalmas a testem, vagy a fejem ilyenre.”

A nap zárószáma a férfi 4x100-as vegyesváltó volt, a magyarok a nyolcas pályán versenyeztek. Bohus Richárd kezdett háton, hatalmas egyéni csúccsal, 53:51-gyel még a hatodik helyen adta át a váltót Takács Tamásnak. A mellúszó távon aztán Takács lemaradt, őt már csak a nyolcadik helyen váltotta Kos Hubert, aki pedig 51.94-es százat produkált pillangón. Az utolsó ember, Holoda Péter hetedikként ugrott a vízbe, és 48.89-es száz gyorssal hozta be a váltót a futam 8. helyére.

A második előfutamból a brazil és a litván váltót is kizárták, ennek is köszönhetően a magyar csapat összesítésben a 13. helyen végzett, azaz nem jutott be a döntőbe. Ez pedig azt is jelenti, hogy az úszóversenyek vasárnapi zárónapján már nem lesz magyar versenyző.

„Mindenki jól úszott, mindenkire büszke vagyok. Azt próbáltam tanítani a fiúknak, hogy csak magukkal foglalkozzanak, egyetlen pályára koncentráljanak, a sajátjukra. Első olimpiájuk, még tanulniuk kell”

– mondta Bohus. A befejező ember, Holoda Péter pedig arról beszélt hogy 50 méter gyorson szeretett volna kvótát szerezni, erre készült, és ennek az eredménye volt, hogy az első 50 méter számára jól sikerült, de a másodikra elfáradt, így a futamban megelőzte a belarusz riválisa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!