Cseh László nagy úszással, olimpiai hetedik hellyel zárta le karrierjét

2021. július 30. – 04:27

frissítve

Cseh László nagy úszással, olimpiai hetedik hellyel zárta le karrierjét
Cseh László – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az olimpia pénteki úszódöntőiben első magyarként Telegdy Ádámot szólították, aki a 200 méteres hátúszásban a negyedik idővel került a döntőbe. A 26 éves versenyző már eddig is várakozás felett teljesített, de úgy várta élete első olimpiai döntőjét, hogy bármi megtörténhet benne.

Nem ő volt az esélyes persze, hanem az orosz Jevgenyij Rilov és az amerikai Ryan Murphy. Telegdy az ötödik helyen fordult féltávnál, 150-nél is őrizte ezt a pozíciót, és mivel négyen nagyon elmentek, az éremért nem tudott támadást indítani. Az ötödik helye így is elismerésre méltó. 1:56,15-tel ért célba, két századdal megjavította egyéni csúcsát. A győzelem az orosz Rilové 1:53,17-tel, 88 századdal verte Murphy-t.

Telegdynél is jobban vártuk a 35 éves Cseh László utolsó fellépését. Még az elutazás előtt azt mondta, hogy azt szeretné, nyomás nélkül, örömmel érjen véget a karrierje. Vessünk egy gyors pillantást, mit ért el eddig.

Cseh László érmei:
2004, Athén – 200 vegyes, bronzérem,
2008, Peking – 200 vegyes, 400 vegyes, 200 pillangó – három ezüstérem, mindháromszor Phelps mögött,
2012, London – 200 vegyes, bronzérem,
2016, Rio – 100 pillangó, ezüstérem, hármas holtversenyben.
Kétszeres világbajnok, 2005-ben 400 vegyesen, 2015-ben 200 pillangón.
14-szeres Európa-bajnok, 100 háton is nyert aranyat.

A nyolcadik idővel jutott most be a nyolc közé – hét századdal volt jobb, mint a kilencedik helyezett olasz Razzetti –, csütörtökön fülig érő szájjal, felszabadultan azt mondta, annyit adott ki magából az elődöntőben, amennyi a döntőhöz kellett.

„Hajrá Laci!” – üvöltötték a magyar úszók, sportolók, szakemberek a lelátóról, amikor bevonult a medencéhez. (A végén ők meg is köszönték neki a produkcióját.)

Cseh a másodiknak fordult a pillangó után, féltávnál, a hátúszás után a kínai Vang mögött tartotta ezt a pozíciót. Mellen elmentek mellette, gyorson sem volt esélye arra, hogy felzárkózzon a legjobbakhoz, de a hetedik helyen, 1:57,68-as idővel fejezte be pályafutását. A kínai Vang 1:55,00-tel nyert, 28 századdal múlta felül a brit Duncan Scottot.

Hátborzongató slusszpoénja volt az úszásának, hogy amikor elindult gratulálni a győztesnek, akkor a kínai Vang megelőzte, és fejet hajtott előtte, így értékelte az eddigi kivételes teljesítményét.

A 100 méteres férfi pillangóúszás elődöntőjében Milák Kristóf 50,31-es idővel megnyerte a saját futamát, rövid időre olimpiai rekordot is döntve. A másik futamban a nagy esélyes Caeleb Dressel 49,71-et úszott, az övé lett a legjobb idő, egyben egyből meg is javította Milák olimpiai csúcsát. Az amerikai a világcsúcson belül haladt 90 méterig, aztán 21 századdal elmaradt a rekordjától. Szombat hajnalban egymás mellől indulhatnak, és eldönthetik, melyikük a leggyorsabb a rövidebbik távon, könnyen elképzelhető, hogy a siker mellé világcsúcs is párosul. A győri színekben versenyző Szabó Szebasztián a 14. helyen zárt, ő nem folytathatja.

Női 200 háton az elődöntőben Burián Katalin küzdhetett a döntőbe jutásért, de végül tizedik lett, a döntőbe egy európai úszó sem jutott be. Burián 2:09.65-et úszott.

A 200 méteres mellúszásban Tatjana Schoenmaker világcsúccsal nyert, 2:18,95-öt ért el, az amerikai Lilly Kinget előzte meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!