Üres stadionban gigantikus, négyórás show volt a tokiói olimpia megnyitója

Legfontosabb

2021. július 23. – 17:02

frissítve

Üres stadionban gigantikus, négyórás show volt a tokiói olimpia megnyitója
A négyszeres Grand Slam-győztes japán teniszező, Ószaka Naomi, miután meggyújtotta az olimpiai lángot a tokiói olimpia megnyitóján – Fotó: Andrej Isakovic / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A pénteki nyitóünnepség végén fellobbant az olimpiai láng, így hivatalosan is kezdetét vette a tokiói olimpia. Az olimpiai megnyitó általában az egész esemény leggrandiózusabb mozzanatait szállítja, idén azonban a járványügyi félelmek miatt ezt is nézők nélkül bonyolították le Tokióban. Ez rá is nyomta a bélyegét az egészre, furcsa volt nézni, ahogy a teljesen üres stadionnak adják elő a kortárs táncos előadásokat, a szokásosnak számító sztárvendégek pedig természetesen teljesen ki voltak lőve az idei megnyitón.

Az meg pláne érdekes volt, amikor a szervezőkön, VIP-vendégeken és újságírókon kívül teljesen üres lelátókat kértek arra, hogy álljanak fel, és a tűzijátékot se sokan nézhették a helyszínről. A bevonulás viszont nézők nélkül is meglepően szórakoztató volt, nem kis részben azért, mert végig népszerű japán videójáték-sorozatok zenéje szólt alatta, néha pedig a show is felpörgött,

az olimpiai láng fellobbanása előtt volt egy baromi látványos drónos performansz, sziruptól csöpögő Imagine-éneklés, ötletes piktogrambemutató és free jazzel kevert japán színházi előadás is.

A hátuk közepére kívánják az egészet

Ahogy azzal korábban ebben a cikkben részletesen foglalkoztunk, Japán mostanra igazából úgy irtózik az egész olimpiától, mint korábban semelyik másik szervező, ami a tavaly óta történtek fényében persze annyira nem is meglepő. A járvány miatt tavalyról elhalasztott olimpia versenyeit a jelenlegi járványhelyzet miatt zárt kapuk mögött tartják meg, és kizárólag a szervezőket, sportolókat, valamint a média képviselőit engedték be az országba. Nem sokkal a megnyitó előtt az is kiderült, hogy Tokióban és a környező három prefektúrában a belföldi szurkolókat sem engedik be a stadionokba, így a megnyitóra sem.

A romló járványadatok miatt Tokió hetekkel az olimpia előtt vészhelyzetet hirdetett, amelyet a játékok végéig fenn is tartanak, így a tokiói olimpia sem üzleti, sem országimázs szempontjából nem túl előnyös, és a helyiek körében sem igazán népszerű. A megnyitó kezdete előtt többen tüntettek Tokió utcáin, és a tervek szerint az olimpiai stadionnál is demonstrálni fognak az olimpia megrendezése miatt. A tokiói olimpia szervezőbizottságának ügyvezetője, Muto Tosiro

korábban nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a koronavírusos esetek miatt az utolsó pillanatban törlik az ötkarikás játékokat, de a nyitóünnepség után erre már tényleg kicsi az esély.

Még úgy is, hogy a járványhelyzet tényleg aggasztónak tűnik, pénteken újabb tizenkilenc koronavírusos esetet jelentettek a szervezők az olimpiával összefüggésben, amely az eddigi legmagasabb napi esetszám volt. Július 1-je óta összesen 110 ilyen koronavírusos esetet regisztráltak, ezek közül többet az olimpiai faluból.

Kortárs tánc, drónozás, videójátékos zenék és az olimpiai láng

Ehhez képest végül nem is volt olyan rossz a ceremónia, de a bevonuláson kívül azért komoly érzelmeket valószínűleg senkiből nem váltott ki, és az se tűnt volna fel senkinek, ha felvételről adják le az egészet.

Az olimpiai stadionból fellőtt tűzijáték a tokiói olimpia megnyitóján – Fotó: Charly Triballeau / AFP
Az olimpiai stadionból fellőtt tűzijáték a tokiói olimpia megnyitóján – Fotó: Charly Triballeau / AFP

A megnyitó nonfiguratív animációkkal, meg egy kis múltidézéssel kezdődött arról, hogy hogy kapta meg Tokió a rendezés jogát – persze a koronavírus-járvány miatti halasztás kimaradt ebből –, majd gigantikus tűzijátékozás is volt az olimpiai stadion tetejéről, ami a tévéközvetítésen jól nézett ki, a helyszínen viszont kevesebb mint ezer néző csodálhatta meg. Még az olimpiát később hivatalosan megnyitó Naruhito császár is egyedül ment ki a stadionba, a császári család egyetlen másik tagja sem volt vele.

A NOB elnöke, Thomas Bach, illetve Naruhito császár a megnyitón – Fotó: Hiroto Sekiguchi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
A NOB elnöke, Thomas Bach, illetve Naruhito császár a megnyitón – Fotó: Hiroto Sekiguchi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

A járvány, illetve annak hatásai vastagon megjelentek a megnyitón, többek közt abban is, hogy a japán himnusz után állva emlékeztek meg a stadionban a koronavírus áldozatairól, illetve azokról a sportolókról, akik emiatt nem tudnak ott lenni az olimpián. A performanszokban is visszaköszönt az elmúlt másfél év, leginkább abban, amikor három ember egymástól távol edzett, ami az elszigeteltséget képviselte. Ez aztán egy kortárs táncos performanszban teljesedett ki, ezt pedig később több hasonló követte, köztük egy olyannal, ahol

fagerendákat pörgettek, szaltóztak meg táncoltak, a talpalávalót kopácsolás meg tapsolás biztosította, végül pedig teljes dzsembori alakult ki, és gigantikus fakarikákból kirakták az olimpiai öt karikát is.

A kézi erővel felállított ötkarikás installáció – Fotó: Hervio Jean-Marie / KMSP / KMSP via AFP
A kézi erővel felállított ötkarikás installáció – Fotó: Hervio Jean-Marie / KMSP / KMSP via AFP

Ezután pedig elkezdődött a bevonulás, ahol elsőként szokás szerint a görögök érkeztek, majd a menekült csapat, innentől pedig nem az angol ábécé, hanem a japán katakana szerint érkeztek a küldöttségek. Szurkolók nélkül a bevonulás előzetesen talán unalmasnak ígérkezett, de még így is sikerült érdekessé tenni az egészet azzal, hogy végig a japán kultúrában külön művészeti formának számító videójátékos zenék szóltak, többek közt a Final Fantasy-szériából – a Victory Fanfare-nak szerintem legalább tíz különböző változatát lejátszották –, a Sonicból vagy a legendás Dragon Quest-játékokból.

Persze azért a legendás videójátékos zenéken túl is voltak érdekességek, például az, hogy megint a híres félmeztelen tongai taekwondós, Pita Taufatofua vitte Tonga zászlaját, és szokás szerint ezúttal is szoknyában, félmeztelenül, beolajozott izmokkal, vigyorogva érkezett meg a stadionba. A katakana szerinti sorrend miatt a magyarok a vártnál jóval hátrébb szorultak, egészen pontosan száznegyvenharmadikként vonulhattak be az olimpiai stadionba. A magyar küldöttségnek amúgy többen is integethettek a helyszínről, Gyurta Dániel, illetve Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is ott volt a stadionban a megnyitón.

A magyar küldöttség bevonulása, a zászlót Mohamed Aida és Cseh László vitték – Fotó: Ben Stansall / AFP
A magyar küldöttség bevonulása, a zászlót Mohamed Aida és Cseh László vitték – Fotó: Ben Stansall / AFP

A bevonulás után elhangzott az olimpiai eskü, majd a tavaly óta már a legidősebb olimpiai érmesnek számító, százéves Keleti Ágnes is feltűnt egy videóban, amelyben a régmúlt olimpiákra emlékeztek vissza, illetve a jövőbe is tekintettek olyan most debütáló sportokkal, mint a gördeszkázás vagy a szörfözés. Ezután egy rendkívül látványos drónos performansz jött, 1800 drón rajzolt ki egy földgömböt a stadion fölött, közben pedig szólt az Imagine, ami amúgy lassan már hagyománnyá válik az olimpiákon, Londonban és Rióban is elhangzott. Utána Hasimoto Szeiko, a szervezőbizottság vezetője és Thomas Bach, a NOB elnöke beszéltek arról, hogy mennyit jelent most ez az olimpia, és hogy mennyire hálásak azért, hogy megvalósult.

Később aztán végigmutogatták az idei olimpia piktogramjait, méghozzá egy nagyon pörgős élő performansszal, ahol piktogramnak öltözött emberek játszották el az állóképeket. Ebben amúgy az a pláne, hogy a piktogramokat eredetileg az 1964-es tokiói olimpián találták ki a szervezők, hogy azok is tudják, milyen sportágról van szó, akik nem tudnak japánul. Utána volt egy egészen bizarr előadás, ami a japán kabuki színházat házasította össze a free jazzel, utóbbit a kortárs jazz egyik legjobb zongoristája, Hiromi szolgáltatta.

Ha ezen a ponton nem ment volna már több mint három órája a megnyitó, ez kétségtelenül az egyik legjobb része lett volna a show-nak, így viszont csak hozzájárult az agyzsibbasztáshoz.

Ószaka Naomi úton, hogy meggyújtsa az olimpiai lángot a tokiói olimpia megnyitóján – Fotó: Martin Bureau / AFP
Ószaka Naomi úton, hogy meggyújtsa az olimpiai lángot a tokiói olimpia megnyitóján – Fotó: Martin Bureau / AFP

A stadionba megérkező lánggal is elszórakoztak még egy jó darabig, szó szerint mindenki vitte a stadionban, aki vihette, de végül csak odaért a négyszeres Grand Slam-győztes japán teniszezőhöz, Ószaka Naomihoz. Ő pedig felsétált a kandelábert rejtő, menet közben virágként kinyíló gömbhöz, és közel négy óra után meggyújtotta az olimpiai lángot, amivel hivatalosan is elkezdődött a tokiói olimpia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!