Megint ezer fölé emelkedett Tokióban a napi új esetek száma

2021. július 14. – 12:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két hónap után ismét ezer fölé emelkedett az új koronavírus-fertőzöttek napi száma a jövő pénteken kezdődő olimpiának otthont adó Tokióban – írja az MTI. A japán fővárosban szerdán 1149 új beteget regisztráltak, az esetszám 25 napja folyamatosan emelkedik. Hat hónap óta a legtöbb napi koronavírusos esetről számoltak be szerdán. A városi önkormányzat szerint 1149 új esetet regisztrálták, ami január 22-e óta a legmagasabb napi szám. Az adat tovább növeli a bizonyítékokat arra, hogy a fertőződések új, ötödik hulláma van folyamatban, amelyet a fertőzőbb vírusváltozatok és az alacsony oltási arány okoz.

Szakamoto Haruka, a tokiói Keio Egyetem orvosa és kutatója kijelentette, „Ha (a járvány) egyszer már erősödő tendenciát mutat, akkor már túl késő. Valószínűleg még néhány napig tovább fog nőni az újonnan megfertőződöttek száma”.

Sok helyi attól tart, hogy az ötkarikás játékok csak rontani fognak a helyzeten, a szervezők azonban azt ígérik: minden biztonságos lesz. Az olimpiát övező ellenérzésekről, tiltakozásokról itt írtunk hosszabban.

A kormány a hét elejétől negyedszer is kihirdette a veszélyhelyzetet, a korlátozások a zárt kapussá nyilvánított olimpia utánig, augusztus 22-ig maradnak érvényben. A pandémia miatt tavalyról idénre halasztott tokiói játékok jövő pénteken kezdődnek és augusztus 8-ig tartanak. A versenyen 176 magyar sportoló vesz részt, a Magyar Olimpiai Bizottság döntése értelmében csak védett sportolók utazhatnak oda Magyarországról.

Japánban az embereknek mindössze 31 százaléka kapott legalább egy adag védőoltást, ami a legalacsonyabb arány a gazdag országok között. Az oltási kampány a múlt hónapban végre lendületbe jött, de az utóbbi időben az ellátási és logisztikai problémák miatt visszaesett. A tokiói esetek több mint harminc százalékát a delta variáns teszi ki, és az arány egyre nő. Bár Japán jobban átvészelte a járványt, mint sok más ország, a Jiji hírügynökség szerint a halálesetek száma szerdán átlépte a tizenötezres határt. A hivatalos adatok alapján az összes fertőzés száma 820 000.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!