Tour: ausztrál bringás jelentkezett be a dobogóra, a sárga trikós legyőzhetetlennek tűnik

2021. július 4. – 18:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ausztrál Ben O'Connor több mint száz kilométernyi szökés után megnyerte a Tour de France második hegyi szakaszát. O'Connor ezzel az összetett verseny második helyére jött föl. A sárga trikós Tadej Pogačar a szünnap előtt még tovább növelte az előnyét a közvetlen riválisaival szemben.

Vasárnap a második alpesi szakaszt rendezték a Tour de France-on. A rövid, 144,9 kilométeres 9. szakaszon öt kategorizált emelkedő várt versenyzőkre, köztük az idei Tour első kiemelt kategóriás hegye, az 1748 méteres, átlagban 7,7 százalékos meredekségű Col du Pré. A befutó kétezer méter felett, Tignes-ben volt. A 2019-es Tour 19. szakasza is itt ért volna véget, de egy sárlavina miatt akkor járhatatlanná váltak az utak, és a szakasz utolsó 38 kilométerét törölni kellett. A későbbi győztes Egan Bernal ezen az emlékezetes szakaszon szerezte meg a sárga trikót.

A Tour de France 9. szakaszának szintrajza – Fotó: letour.fr
A Tour de France 9. szakaszának szintrajza – Fotó: letour.fr

A szombati szakaszon erődemonstrációt tartó, a sárga trikót is megszerző Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) azt ígérte, hogy mostantól védekező felfogásban fog versenyezni, így a többi csapaton volt a sor, hogy izgalmasabbá tegyék a Tourt. Ezt riválisa, Primož Roglič (Jumbo-Visma) már nem fogja megtenni, ugyanis a szakasz előtt feladta a versenyt. A tavalyi Tour-második Roglič a 3. szakaszon bukott, a sérülései miatt nem tudta felvenni a versenyt a legjobbakkal. A sárga trikót hat napig viselő Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) szintén kiszállt a versenyből. A holland bringás fő célja az olimpiai mountain bike-verseny megnyerése, ezért Tokióba teljesen kipihenten akar érkezni.

A verseny szakadó esőben indult, a rajt után többen próbáltak szökni, de igazi szökevénycsoport sokáig nem alakult ki. A nap egyetlen gyorsasági részhajráját az olasz bajnok Sonny Colbrelli (Bahrain-Victorious) nyerte, ami után nem sokkal több mint negyven versenyző szakadt el a főmezőnytől. Többek között a világbajnok Julian Aalphilippe (Deceuninck-Quick Step), a pöttyös trikós Wout Poels (Bahrain-Victorious), Nairo Quintana (Arkea-Samsic) és Guillaume Martin (Cofidis) is elöl volt. A szökevények közül Martin állt a legjobban, 7:28 perces hátránnyal a 12. volt az összetettben.

Amikor a verseny a Col des Saisies emelkedőnél tartott, a szökevények előnye négy perc fölé nőtt a sárga trikós Pogačar csoportjához képest. A csúcs előtt Poels és Quintana nagyot meccselt egymással a hegyi pontokért, végül a Bahrain-Victorious holland bringása néhány centivel előbb ért át a kapun, mint a kolumbiai hegyimenő. A lejtmenetben Quintana viszont elszakadt a többi szökevénytől, vele egy másik kolumbiai, Sergio Higuita (EF Education) és még két ausztrál, Ben O'Connor (AG2R Citroën) és Lucas Hamilton (Team BikeExchange) tudta tartani a tempót.

Nairo Quintana a Tour de France 9. szakaszán – Fotó: Stephane Mahe / Reuters
Nairo Quintana a Tour de France 9. szakaszán – Fotó: Stephane Mahe / Reuters

A kiemelt kategóriás Col du Pré mászása előtt Poels és Michael Woods (Israel Start-Up Nation) még fel tudott zárkózni Quintana csoportjához, de a pöttyös trikós Poels a hegyen hamar leszakadt. Két kilométerre a Col du Pré tetejétől Quintana támadt, és meg is nyerte ezt a hegyi részhajrát, amivel megelőzte Poelst a pöttyös trikóért zajló versenyben. Ekkor még 60 kilométer volt hátra a szakaszból, és hárman maradtak az élen: Quintana, Higuita és O'Connor.

Az összetett esélyesek csoportját az UAE Team Emirates vezette, de igazán nagy tempót nem diktáltak, így a szökevénye előnye 10 perc fölött is járt. Ez jó hír volt a 8:13 perc hátránnyal álló O'Connornak, aki szakasz közben virtuálisan átvette a sárga trikót Pogačartól. A második kategóriás Cormet de Roselend hegyet szintén Quintana nyerte, ami után 49 ponttal állt a hegyi pontverseny élén.

A lejtmenetben a két kolumbiai otthagyta O'Connort, de az utolsó hegyen az ausztrál felzárkózott hozzájuk. Sőt, sokkal jobb erőben volt náluk, a tempóváltását sem Quintana, sem Higuita nem tudta átvenni. Eközben Pogačar csapata több perc hátrányt ledolgozott a szökevényekkel szemben, majd az Ineos-Greandiers versenyzője, Geraint Thomas húzta tovább az esélyesek csoportját. O'Connor előnye így 7 perc alá csökkent, a szakaszgyőzelemmel mellé nem sikerült megszereznie a sárga trikót. A 25 éves asztrál versenyző a tavaly őszi Giro d'Italián is nyert egy komoly hegyi szakaszt, a mostani győzelemmel pedig az összetett második helyére ugrott előre.

Ben O'Connor a Tour de France 9. szakaszán – Fotó: Stephane Mahe / Reuters
Ben O'Connor a Tour de France 9. szakaszán – Fotó: Stephane Mahe / Reuters

Higuita és Quintana a tignes-i emelkedőn annyira elfáradtak, hogy a többi szökevény, majd az összetett esélyesek is lehagyták őket. A második helyen Mattia Cattaneo (Deceuninck-Quick Step) ért célba, több mint öt percet kapott O'Connortól. A harmadik Colbrelli lett, ami óriási teljesítmény egy alapvetően sprinterként elkönyvelt versenyzőtől. Négy kilométerre a céltól Pogačar betámadta a riválisait, akik közül senki sem tudott vele tartani. A szlovén címvédő hatodik lett a szakaszon, több mint fél percet adott Richard Carapaz (Ineos-Grenadiers) és Rigoberto Urán (EF Education) csoportjának. O'Connorral szemben kettő, Uránnal szemben pedig már több mint öt perc az előnye.

Hétfőn a Tour első szünnapja következik, kedden pedig az Albertville és Valence közötti 190 kilométeres, átvezető jellegű szakasszal folytatódik a verseny.

Eredmények:
9. szakasz, Cluses-Tignes, 144,9 km
1. Ben O'Connor (ausztrál, AG2R Citroën) 4:26:43 óra
2. Mattia Cattaneo (olasz, Deceuninck-Quick Step) + 5:07 perc
3. Sonny Colbrelli (olasz, Bahrain-Victorious) + 5:34 perc
4. Guillaume Martin (francia, Cofidis) + 5:36 perc
5. Franck Bonnamour (francia, B&B Hotels) +6:02 perc
6. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) azonos idő

Összetett:
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) 34:11:10 óra
2. Ben O'Connor (ausztrál, AG2R Citroën) + 2:01 perc
3. Rigoberto Urán (kolumbiai, EF Education) + 5:18 perc
4. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) + 5:32 perc
5. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos-Grenadiers) + 5:33 perc

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!