Nem robbantotta be a versenyt a Giro első havas szakasza

2020. október 21. – 17:15

frissítve

Nem robbantotta be a versenyt a Giro első havas szakasza
Már havas hegyek között tekert a Giro mezőnye (Tim de Waele/Getty Images)

Másolás

Vágólapra másolva

Ben O'Connor nyerte a Giro d'Italia 17. szakaszát, ahol már havas hegyoldalak között tekert a mezőnyt. Az olasz körversenyen az összetett legjobbjai nem nagyon akcióztak, a csütörtöki és szombati etapra tartogathatják az erejüket. Joao Almeida megőrizte az előnyét, maradt az övé a rózsaszín trikó.

A keddi szakaszt érthetően egy kicsit takarékosabbra vette a mezőny az összetettben esélyesek vezetésével, mert szerdától elkezdődött a Giro kíméletlen és fárasztó végjátéka. A 17. szakaszon még nem kellett 2000 méter fölötti hegyeket megmászniuk a bringásoknak, de a több mint ötezer méteres szintemelkedés éppen elég fárasztó volt a már behavazott hegytetőkön tekerő versenyzőknek. Az 1782 méteres Forcella Valbonára és az 1575 méteres Monte Bondonére is bő húsz kilométeres emelkedő vezetett fel, ami után az 1020 méteres Passo Durone még könnyűnek is tűnhetett, mielőtt a síterepként is ismert Madonna di Campiglio megmászása jött.

A Giro d'Italia 17. szakaszának profiljaFotó: giroditalia.it
A Giro d'Italia 17. szakaszának profiljaFotó: giroditalia.it

A hegyi szakasz akár egy távolról indított akciónak is kedvezhetett volna, az összetettben több mint háromperces hátrányban lévő Vincenzo Nibalitól, Domenico Pozzivótól, vagy a rózsaszín trikóshoz képest ötpercnyire lévő Jakob Fuglsangtól lehetett támadásra számítani. Mivel a hátralévő két magashegyi szakasz az időjárás, illetve a francia korlátozások miatt bizonytalanná vált, kikerülhetnek olyan hegyek az útvonalból, ahol lehetne időt nyerni, érdemes lehet minden szakaszon próbálkozni.

Az etap elég gyorsan kezdődött, az első hegy lábánál nagy volt a tempó, de miután sikerült a mezőnynek megfognia egy ötfős szökevénycsoportot, kialakult egy újabb elmenés, amibe 18 bringás került be. Köztük volt Ruben Guerreiro (EF), aki Giovanni Viscontival csatázott a hegyi trikóért. A portugál bringás a Forcella Valbonán begyűjtött 40 pontjával át is vezette a vezetést a különversenyben, majd tovább is tudta növelni az előnyét a Bondonén.

A szökevénycsoport a Passo Duronét már nyolcpernyi előnnyel vette a rózsaszín trikós bolyához képest, ahol elég nagy egyetértésben tekertek a favoritok. Már látszott, hogy csak az utolsó emelkedőn lehet nagy küzdelem.

A szökevények hatperces előnnyel kezdték meg a Madonna di Campigliót, de néhány kilométer után már nem voltak egységesek, egymás után jöttek a ritmusváltások, és egyesével szakadoztak le az emberek a 14 fős sorból. Nyolc kilométerre a céltól a kedden is szökésben lévő és második helyet szerző Ben O'Connor (NTT) lépett meg, sikerült is 20 másodpercre eltávolodnia. Őt Hermann Pernsteiner (Bahrain-McLaren) üldözte, mögötte pedig Valter Attila csapattársa, Ilnur Zakarin és Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) tempózott. O'Connor ezúttal rendíthetetlen volt, fél perccel verte Pernsteinert, a harmadik hely pedig De Gendté lett.

A főmezőnyben a Sunweb próbálkozott, az összetett harmadik Jai Hindley és a második Kelderman váltott iramot a céltól hat kilométerre, de erre még a többi favorit is tudott reagálni. Igaz, az a boly tízfősre fogyatkozott. A célegyenesben Majka még megindított egy sprintet, de így is együtt maradt a csoport, az összetett első tíz helyén nem történt változás, Joao Almeida újabb napot tölthet rózsaszín trikóban.

Valter Attila a szakaszon a 38. helyet szerezte meg, 11 perc 25 másodpercet kapott a győztes O'Connortól. Az összetettben megtartott a 24. helyét a magyar bringás.

Eredmények:
17. szakasz, Bassano del Grappa-Madonna di Campiglio 203 km
1. Ben O'Connor (ausztrál, NTT) 5:50:59
2. Hermann Pernsteiner (osztrák, Bahrain-McLaren) + 30 másodperc
3. Thomas De Gendt (belga, Lotto-Soudal) +1:10

…38. Valter Attila (magyar, CCC) +11:25

Összetett:
1. Joao Almeida (portugál, Deceuninck-Quick-Step) 71:41:18 óra
2. Wilco Kelderman (holland, Team Sunweb) + 17 másodperc
3. Jai Hindley (ausztrál, Team Sunweb) + 2:58 perc
4. Tao Geoghegan Hart (brit, Ineos Grenadiers) + 2:59
5. Pello Bilbao (spanyo, Bahrain-McLaren) + 3:12.

… 24. Valter Attila (CCC) +42:41

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!