Egan Bernal nyerte a Giro d'Italiát, Valter Attila a 14. lett

2021. május 30. – 17:25

frissítve

Egan Bernal nyerte a Giro d'Italiát, Valter Attila a 14. lett
Egan Bernal, a 2021-es Giro d'Italia győztese – Fotó: Stuart Franklin / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A kolumbiai Egan Bernal nyerte a 2021-es Giro d'Italiát, az Ineos-Grenadiers versenyzője a második háromhetes-győzelmét aratta a 2019-es Tour de France után. Valter Attila a 14. helyen fejezte be az olasz körversenyt, a pályafutása első háromhetesét teljesítő Dina Márton a 100. lett az összetettben. A milánói záró időfutamon a világbajnok Filippo Ganna volt a leggyorsabb.

Három hete Torinóban kezdődött a 2021-es Giro d’Italia, most vasárnap pedig egy milánói időfutammal ért véget. A 30,3 kilométeres, kicsit lejtős pálya Milánó északi külvárosából, Senagóból indult, a befutó a város központjában, a Dóm téren volt. A szakaszon két időmérőpont volt, az első 9,2 kilométernél, a második pedig 19,7 kilométernél, Sesto San Giovanniban. A szakasz innentől szinte egyenesen vezetett a célig, csak az utolsó pár száz méteren belül volt néhány élesebb kanyar.

Tavaly ősszel is egy milánói időfutammal fejeződött be a Giro. Akkor a szakasz előtt a későbbi győztes Tao Geoghegan Hart és Jai Hindley másodpercre azonos idővel álltak az élen. Az Ineos-Grenadiers brit versenyzője végül hozta a papírformát, jobb időt ment az ausztrál ellenfelénél, így övé lett a rózsaszín trikó. Az Ineos most sokkal kényelmesebb helyzetből várhatta ezt az időfutamot, Egan Bernal közel kétperccel vezetett Damiano Caruso előtt, vagyis komoly drámának kellett volna történnie ahhoz, hogy a kolumbiai Tour-győztes elveszítse ezt a Girót.

Elsőként az utolsó helyen álló Riccardo Minali rajtolt el 13:45-kor, ami után percenként indították a versenyzőket. A szakasz legfőbb esélyese az időfutam-világbajnok Filippo Ganna volt, az Ineos olasz bringása sorra érte utol az előtte indulókat, a pálya első harmadán 10:18-as idővel, 53,5 km/h-s átlagsebességgel száguldott végig. A torinói időfutamot is megnyerő Ganna a második időmérőpontnál már több mint félperccel vezetett a másik olasz időfutam-specialista, Edoardo Affini előtt.

Ugyanakkor messze volt a tökéletes tekeréstől, néhány kanyart nem a legjobb ívben vett, sőt, a pálya végén még defektet is kapott. A kerekpárcsere miatt legalább 15 másodpercet veszített, de az előnye akkora volt, hogy a célban így is átvette a vezetést. A szakaszt 33:48-as idővel, közel 54 km/h-s átlaggal tudta le, Affinit 13 másodperccel előzte meg.

Filippo Ganna, a Giro d'Italia 21. szakaszának győztese – Fotó: Stuart Franklin/Getty Images
Filippo Ganna, a Giro d'Italia 21. szakaszának győztese – Fotó: Stuart Franklin/Getty Images

Ganna idejére a francia időfutambajnok Rémi Cavagna volt a legveszélyesebb. A Quick-Step versenyzője a második időmérőpontnál 18 másodperccel ugyan lassabb volt az olasznál, de a defekt miatt a vége nagyon szorosan is alakulhatott volna. Azonban Cavagna benézte az utolsó kanyart, túl későn fékezett, a kordonnak ütközött, ezzel pedig elszálltak a győzelmi esélyei. A végén csak pár tizedmásodperccel előzte meg Affinit, és lett második. Az Astana olasz bringása, Matteo Sobrero a feltorlódott csapatkocsik miatt veszített időt a szakasz végén, és lecsúszott a dobogós helyezésről.

A pályafutása első háromhetesét teljesítő Dina Márton 14:28-kor rajtolt el, a 39:22-es idejével a 139. helyen zárta az időfutamot, és a 100. helyen fejezte be a Girót. A rózsaszín trikót három napig viselő Valter Attila 36:20-as idővel, 42. lett a szakaszon. Az összetettben előtte álló Lorenzo Fortunatót több mint kétperccel előzte meg,

és a 14. helyen zárta a második Giro d'Italiáját, a tavalyi eredményén 13 helyet javított.

Valter Attila a célban a 2021-es Giro d'Italia 21. szakaszén – Fotó: Stuart Franklin/Getty Images
Valter Attila a célban a 2021-es Giro d'Italia 21. szakaszén – Fotó: Stuart Franklin/Getty Images

A top10-ben lévő versenyzők közül a portugál João Almeida volt a legjobb, 34:15-ös idővel ötödik lett a szakaszon. Egan Bernal csak félperccel maradt el Damiano Caruso idejétől, ami azt jelentette, hogy megnyerte a versenyt. A 24 éves kolumbiainak ez volt a második háromhetes győzelme, két éve a Tour de France-t nyerte meg.

A 33 éves Damiano Caruso összetett második helyezése nagy meglepetés, a Bahrain-Victorius versenyzője úgy készült erre a Giróra, hogy Mikel Landa segítője lesz. Az ötödik szakaszon viszont Landa bukott, feladta a versenyt, ami átírta a csapat terveit. Caruso lépett elő kapitánnyá, aki végig nagyon kiegyensúlyozottan versenyzett, a 20. szakaszt pedig meg is nyerte. A harmadik Simon Yates lett ezen a Girón.

A ciklámen trikót Peter Sagan nyerte, a háromszoros világbajnok szlovák bringás korábban hétszer nyerte meg a Tour de France pontversenyét, most pedig már a Giro d'Italiáról is van egy megkülönböztető meze. A hegyi pontversenyt a francia Geoffrey Bouchard nyerte meg. A legjobb fiatal, 25 év alatti versenyzőnek járó fehér trikó is Bernal nyerte, Valter Attila ebben kategóriában a 6., Dina Márton a 30. lett.

A 2021-es Giro d’Italia eredményei:

21. szakasz, Senago-Milánó 30,3 km időfutam
1. Filippo Ganna (olasz, Ineos-Grenadiers) 33:49 – 53,787 km/h
2. Rémi Cavagna (francia, Deceuninck–Quick-Step) +12,12 másodperc
3. Edoardo Affini (olasz, Jumbo-Visma) +12,61 másodperc
4. Matteo Sobrero (olasz, Astana) +14 másodperc
5. João Almeida (portugál, Deceuninck–Quick-Step) +27 másodperc
…42. Valter Attila (Groupama-FDJ) +2:32
…130. Dina Márton (Eolo-Kometa) +5:34

Összetett verseny végeredménye (rózsaszín trikó):
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos-Grenadiers) 86:17:28
2. Damiano Caruso (olasz, Bahrain-Victorius) +1:29
3. Simon Yates (brit, BikeExchange) +4:15
4. Alekszandr Vlaszov (orosz, Astana) +6:40
5. Daniel Felipe Martínez (kolumbiai, Ineos-Grenadiers) +7:24
…14. Valter Attila (Groupama-FDJ) +45:30
…100. Dina Márton (Eolo-Kometa) +4:11:55

Pontverseny (ciklámen trikó):
1. Peter Sagan (szlovák, Bora-Hansgrohe) 136 pont
2. Davide Cimolai (olasz, Israel Start-Up Nation) 118 pont
3. Fernando Gaviria (kolumbiai, UAE Team-Emirates) 116 pont
4. Elia Viviani (olasz, Cofidis) 86 pont
5. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos-Grenadiers) 80 pont

Hegyi pontverseny (kék trikó):
1. Geoffrey Bouchard (francia, AG2R Citroën) 184 pont
2. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos-Grenadiers) 140 pont
3. Damiano Caruso (olasz, Bahrain-Victorius) 99 pont
4. Dan Martin (ír, Israel Start-Up Nation) 83 pont
5. Simon Yates (brit, BikeExchange) 61 pont

Fiatalok versenye (fehér trikó):
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos-Grenadiers)
2. Alekszanndr Vlaszov (orosz, Astana)
3. Daniel Felipe Martínez (kolumbiai, Ineos-Grenadiers)
4. João Almeida (portugál, Deceuninck–Quick-Step)
5. Tobias Foss (norvég, Jumbo-Visma)
6. Valter Attila (Groupama-FDJ)
…30. Dina Márton (Eolo-Kometa)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!