Giro: az örök segítő nyerte az utolsó hegyi szakaszt, Valter maradt a top 15-ben

2021. május 29. – 17:28

frissítve

Giro: az örök segítő nyerte az utolsó hegyi szakaszt, Valter maradt a top 15-ben
A Giro d'Italia mezőnye a Szent Bernát-hágó közelében Fotó: Luca Bettini/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Giro d'Italia 20., utolsó előtti szakaszát az összetett második helyén álló Damian Caruso nyerte, aki hosszú pályafutása alatt szinte mindig másokat segített. A rózsaszín trikó nem volt veszélyben, Egan Bernalon maradt. Valter Attila egy pozíciót veszített, de még mindig top 15-ös.

A Giro egy szlovéniai kitérő után idén másodjára lépte át az olasz határt, a 20. szakasz egy részét Svájcban tekerte le a mezőny, amiben túl sok köszönet nem volt, hiszen két kétezer méter feletti hegyre is fel kellett mászni, az elsőre, a Szent Bernát-hágóra ráadásul egy 23,5 kilométeres kaptató vezetett. A két svájci hegy után pedig még egy első kategóriás emelkedővel zárult az utolsó hegyi szakasz.

A Giro d'Italia 20. szakaszának profilja
A Giro d'Italia 20. szakaszának profilja

A pénteki záróemelkedőn kiderült, hogy Simon Yates (BikeExchange) került nagy formába az utolsó napokra, de közel háromperces hátrányával inkább csak a második helyre pályázhatott, mintsem a rózsaszín trikóra. Neki a 20 másodperccel előtte lévő Damiano Caruso (Bahrain-Victorius) volt az igazi ellenfele.

Nem alakult ki túl hamar szökés, 30 kilométer után engedtek el egy kilencfős szökést, túl messzire nem engedték őket, ahogy pénteken most is a BikeExchange és a Quick Step vezette a főmezőnyt. A Szent Bernát-hágó tetején már alig egy perce volt négy megmaradt szökevénynek, de ekkor robbant be a verseny igazán. A csúcs felé közelítve a DSM váltott iramot, az összetett hatodik helyén álló Romain Bardet-t próbálták meg feljebb húzni az eredménylistán. Meglepetésére hozzájuk csatlakozott csapattársával, Pello Bilbaóval Caruso is, aki egyszerre menekült Yates elől és próbált Bernal előnyén faragni. Azt remélhette, hogy egy hosszú támadással meg tudja lepni a rózsaszín trikóst. Egy bátor lejtmenettel és a következő emelkedőt megnyomva a Splügen-hágó tetején már 40 másodperccel vezettek, de még mindig volt hátra egy kaptató, nem tűnt ez behozhatatlan hátránynak. Eközben a főmezőny is megtizedelődött, és Valter Attila sem tudta már Bernalék tempóját tartani.

A 19. szakasz egyik lejtmenetében kanyarog a mezőnyFotó: Tim De Waele/Getty Images
A 19. szakasz egyik lejtmenetében kanyarog a mezőnyFotó: Tim De Waele/Getty Images

A 40 másodperces különbség állandósult az utolsó emelkedő aljáig, de ekkor Bernal és megmaradt segítője, Dani Martínez emelni tudott a tempón. A céltól 6,5 kilométertől már az élen is csak egy duó tekert, Bardet és Caruso egy-egy segítőjének lába is vigyázba áll, így két kapitányra maradt, hogy megőrizzenek valamit az előnyből. Az utolsó három kilométerre már csak 20 másodpercük maradt. Caruso egy hajrában még szerzett három bónuszmásodpercet, Bernalnak is jutott egy, majd az olasz lerázta Bardet-t is. A célig megállíthatatlan volt, nem tudott már hozzá közelíteni Bernal sem, aki a végén már egyedül üldözte. A rózsaszín trikós végül 24 másodperces hátránnyal a második lett, harmadik pedig csapattársa, Martínez lett.

Caruso bónusz másodpercekkel együtt összesen 30 másodpercet hozott Bernalon összetettben, de még az 1:59-es előnye is bőven elégnek tűnik a rózsaszín trikósnak a vasárnapi 30 kilométeres időfutamra. Caruso is biztonságban lehet, a szakaszon végül hatodiknak beérkező Yatesszel szemben több mint egy perccel növelte az előnyét.

Caruso már 2005 óta versenyzik, de eddig összesen két győzelme volt, az sem a legmagasabb szinten. Az olasz kerékpáros csapataiban mindig segítő feladatokat kapott, ritkán volt rá lehetősége, hogy magáért küzdjön. Az idei Girón is csapattársa, Mikel Landa balesetének köszönheti, hogy az előtérbe került, és lett csapata kapitánya.

Damiano Caruso küzd az utolsó emelkedőn a szakaszgyőzelemértFotó: Luca Bettini/AFP
Damiano Caruso küzd az utolsó emelkedőn a szakaszgyőzelemértFotó: Luca Bettini/AFP

Valter Attila a 25. helyen teljesítette a szakaszt, közel hét percet kapott. Összetettben egy helyet visszacsúszott, a Zoncolant megnyerő Lorenzo Fortunato került elé, de az olasz csak 41 másodperccel van előtte. A magyar bringás a vasárnapi időfutamon visszaveheti a 14. helyet.

Dina Márton közel félórás hátránnyal érkezett célba a 78. helyen, összetettben a 100. helyen áll, négy órán felüli hátránnyal.

Eredmények:
20. szakasz, Verbania-Valle Spluge-Alpe Motta 164 km
1. Damiano Caruso (olasz, Bahrain-Victorius) 4:27:53 – 36,732 km/h
2. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos-Grenadiers) +24 másodperc
3. Dani Martínez (kolumbiai, Ineos-Grenadiers) +35 másodperc

…25. Valter Attila (FDJ) +6:50
…78. Dina Márton (EOLO-Kometa) +29:50

Összetett:
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos-Grenadiers) 85:41:47
2. Damiano Caruso (olasz, Bahrain-Victorius) +1:59
3. Simon Yates (brit, BikeExchange) +3:23

…15. Valter Attila (FDJ) +44:51
…100. Dina Márton (EOLO-Kometa) +4:08:14

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!