Giro: a rajt után egy perccel tömegbukás miatt állították meg a versenyt

2021. május 23. – 17:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy súlyos bukással indult a Giro d'Italia 15. szakasza, ami végül Victor Campenaerts szökevénygyőzelmét hozta. Az összetettre pályázók pihenősebbre vették az etapot. Valter Attila egy hellyel előrelépve a 11., mert bukása miatt Emmanuel Buchman feladta az olasz kört.

A Giro vasárnap a Grado nevű szigetvárosból rajtolt el, de még egy perce sem ment a mezőny, amikor egy tömegbukás miatt le kellett állítani a versenyt. Gradóból egy keskeny gáton lehet elérni a szárazföldet, és valószínűleg a szalagkorlátok közé szorított úton nem fértek el a helyezkedő bringások, akiknek erős szél is befújt.

A kamerák szakadt mezű, földön fekvő kerékpárosokat mutattak, orvosok és mentősök ápolták a versenyezőket, többen súlyos sérüléseket szenvedtek, és fel is kellett adniuk a Girót. Az összetett hatodik helyén álló, dobogóra is esélyes Emmanuel Buchmann is kiszállt a versenyből, ahogy Ruben Guerreiro (EF Education-Nippo) is. A portugál hegyimenő még visszaült a nyeregbe, de feltehetően nagy ütést kapott, bizonytalanul mozgott, pár kilométer után feladta. A közvetítésben Dina Márton is feltűnt, neki a kézfejét kezelték a mentősök, de csak könnyen sérülhetett meg.

A Giro d'Italia 15. szakaszának legelején történt tömegbukás, sérülés miatt négy kerékpáros adta fel a versenytFotó: Luca Bettini/AFP
A Giro d'Italia 15. szakaszának legelején történt tömegbukás, sérülés miatt négy kerékpáros adta fel a versenytFotó: Luca Bettini/AFP

A bukás után a zsűri megállította az elöl tempózó kerékpárosokat is, és csak azután indították újra a szakaszt, miután világossá vált, hogy kik képesek folytatni, és mindenkit elláttak, természetesen be kellett várni a hátul ragadt zsűrikocsit, orvosi autót és a kísérőket is.

Az újra ellőtt rajt után gyorsan kialakult egy 19 fős szökevénycsoport, ami nagy előnyt épített fel, ötven kilométer megtétele után már 10 perccel vezetett. A főmezőny láthatólag már a hétfői királyetapra spórolta az erejét. Vasárnap csak kisebb emelkedőket kellett teljesíteni, ezek jó részét Szlovéniában, mert a Giro ezen a napon oda is többször átnézett a körpályás részt is tartalmazó szakaszon.

A céltól 22 kilométerre Victor Campenaerts (Qhubeka-Assos) váltott iramot a szökevénycsoportban, Oscar Riesbeek (Alpecin-Fenix) és Albert Torres (Movistar) ugrott fel rá. Az utóbbi két bringás nem vállalt túl sokat vezetésből, de fél perc előnyük így is lett az ekkorra már szakadó esőben. Torres egy emelkedőn aztán leszakadt, míg a páros továbbra is tartotta az előnyét.

Victor Campenaerts nyerte a Giro d'Italia 15. szakaszát egy szökés végénFotó: Luca Bettini/AFP
Victor Campenaerts nyerte a Giro d'Italia 15. szakaszát egy szökés végénFotó: Luca Bettini/AFP

Riesbeek az utolsó öt kilométeren többször betámadta Campenaertset, de nem sikerült leszakítania a belgát, miközben az üldözők egyre közelebb kerültek. Campenaerts az utolsó emelkedőn visszatámadott, majd a lejtmenetben is kockáztatott, az utolsó kilométert azonban így is együtt kezdték meg Riesbeekkel. A hajrát aztán a holland nyitotta meg, Campenaerts ezt is meg tudta kontrázni, és végül övé lett a szakasz. A belga, aki az egyórás világcsúcsot is tartja, eddig mindig az időfutamokban számított esélyesnek, de egyik háromhetesen sem sikerült neki szakaszt nyerni korábban.

A főmezőny több mint 17 perces hátránnyal érkezett célba, ebben a csoportban tekert Valter Attila és Dina Márton is.

„Szerencsére nem lett nagy bajom, egy pár régi seb szakadt fel a kezemen. Sajnos a bicó is darabokra tört, de hát ez a legkisebb probléma ilyenkor. A bukás után ma mindenki meglehetősen óvatos volt” – foglalta össze röviden a szakaszt Dina Márton.

Hétfőn az idei Giro talán legnehezebb etapja következik a maga 212 kilométerével, három 2000 méter feletti hegyével és összesen 5700 méter szintemelkedésével.

Eredmények:
15. szakasz, Grado-Gorizia 147 km
1. Victor Campenaerts (belga, Qhubeka-Assos) 3:25:25
2. Oscar Riesbeek (holland, Alpecin-Fenix) azonos idő
3. Nikias Arndt (német, DSM) +7 másodperc

…47. Valter Attila (Groupama-FDJ) +17:21
…116. Dina Márton (EOLO-Kometa) azonos idő

Összetett:
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos-Grenadiers) 62:13:33
2. Simon Yates (brit, BikeExchange) +1:33 mp
3. Damiano Caruso (olasz, UAE) +1:51

…11. Valter Attila (Groupama-FDJ) +7:49
…112. Dina Márton (EOLO-Kometa) +2:03:23

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!