Egy újonc bringás győzött a Giro d'Italia borzalmasan nehéz emelkedőjén

2021. május 22. – 17:34

frissítve

Egy újonc bringás győzött a Giro d'Italia borzalmasan nehéz emelkedőjén
Lorenzo Fortunato élete első profigyőzelmét a kerékpársport egyik legnehezebb emelkedőjén nyerte Fotó: Tomaso Pellagalli

Másolás

Vágólapra másolva

A Giro d'Italián először induló EOLO-Kometa bringása, Lorenzo Fortunato nyert a verseny ikonikus hegyén, a Monte Zoncolanon. Dina Márton csapattársa szökésből húzta be a 14. szakaszt. Összetettben Egan Bernal növelni tudta az előnyét, Valter Attila négy percet veszítve maradt a 12. helyen.

A pénteki szakasz a rózsaszín trikós Egan Bernal szerint is az idei Giro leglazábbja volt, de nem is véletlenül fogták vissza magukat a bringások, szombaton egy kegyetlen emelkedővel záródó 205 kilométeres szakasz várt rájuk. A Monte Zoncolan a kerékpársport egyik legnehezebb kaptatója, a 14 kilométer hosszú hegymenetből az utolsó 3 kilométer igazán nehéz. (Minderről itt írtunk bővebben.)

A Giro d'Italia 14. szakaszának profilja
A Giro d'Italia 14. szakaszának profilja

Az etap elején máris indultak próbálkozások, Dina Márton (EOLO-Kometa) is nagyon aktív volt, de végül nem sikerült bekerülnie a 11 fős elmenésbe. A szökevénycsoportban George Bennett (Jumbo-Visma) állt legjobban összetettben, 11 perc 21 másodperc volt a hátránya, és nem is számít rossz hegyimenőnek. Rá azért figyelni kellett.

Az elmenés legnagyobb előnye nyolc és fél perc volt 140 kilométer megtétele után, ekkor már az Astana állt a főmezőny élére, veszélyesnek ítélhették Bennettet az összetett második helyén álló Alekszandr Vlaszovra. Az Astana a Zoncolan előtti hegyen keményen dolgozott, az emelkedőt és a lejtmenetet is megnyomták. A szökevények előnyéből három percet levettek, és egy kisebb csoport a főmezőnytől is elszakadt, három astanás mellett a favoritok közül csak Egan Bernal tudott megragadni. Tíz kilométeres üldözés után aztán összezártak a szétrázódott sorok, Valter Attila (FDJ) is még ebben a bolyban tekert.

A felhőkben úszó és hófoltokkal tarkított Zoncolant 6 perc 20 másodperc előnnyel kezdte meg a szökevénycsoport, de már az elején leszakadtak innen néhányan. Tíz kilométernél Jan Tratnik (ő 2015-ben még a Tour de Hongrie-n nyert szakaszt) hagyta ott a társait, három kilométeren át volt egyedül az élen, amikor is csatlakozott hozzá Dina csapattársa, Lorenzo Fortunato.

„Hihetetlen, hogy a legikonikusabb szakaszát a Girónak kis csapatként mi nyertük meg. Jól ismerem Fortunatót, rengeteget edzettem vele, és láttam már a hegy alján a mozgásából, arckifejezéséből, hogy benne van a győzelem. Látszott, hogy próbál altatni, úgy tenni, hogy nem esik annyira jól neki, közben pedig a mozgása nagyon szép volt. Csúcs, hogy a világ legnehezebb emelkedőjén nyert!” – értékelt itthonról Fetter Erik, aki szintén az EOLO-Kometában teker.

A főmezőnyben eközben Bernal csapata, az Ineos vette át az irányítást, a nagy tempó miatt egyre többen kezdtek leszakadni. A korábbi Giro-győztes Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo) is visszamaradt, majd nem sokkal később Valter is saját tempóra váltott.

A céltól 2,5 kilométerre Fortunato könnyedén ellépett Tratniktól, de még csak ezután jöttek a szinte helybenjárós, 20 százalék feletti meredekségű részek. Az utolsó pár száz méteren szinte vigyázzba álltak a lábai, míg mögötte Tratnik halszálkázva próbált közelebb jönni. Fortunato azonban nem roppant meg, kiszenvedte a győzelmet, ami profi karrierjének első sikere is az Alberto Contador és Ivan Basso csapatában tekerő bringásnak.

A főmezőnyben az utolsó másfél kilométeren kezdődött meg a verseny. Az eddigi Girón konzervatívan tekerő Simon Yates (BikeExchange) váltott iramot. Csak Bernal tudott vele tartani, a többiek leszakadtak. A kolumbiainak azonban még ez sem volt túl erős tempó, az utolsó pár száz méteren szinte könnyedén ott hagyta Yateset, és még 11 másodpercet is adott neki, így még nagyobb előnnyel vezet már az összetettben.

Yates is előrelépett, már a második helyen áll. A favoritok közül Remco Evenepoel (Quick Step) és Alekszandr Vlaszov több mint egy percet kapott ma Bernaltól,

Valter Attila a 32. helyen ért fel a Zoncolanra két csapattársa kíséretében, Fortunato után 5 perc 42 másodperccel. Az összetettbeli pozícióján ez nem változtatott, maradt a 12. helyen, igaz, Dan Martin (Israel Start-Up Nation) csak egyetlen másodpercre van mögötte.

Dina Márton a 90. lett a szakaszon, 32 perc 48 másodperccel ért célba etapgyőztes csapattársa mögött. Dina az összetettben a 113. helyen áll.

Eredmények:
14. szakasz, Cittadelle-Monte Zoncolan 205 km
1. Lorenzo Fortunato (olasz, EOLO-Kometa) 4:42:19 – 38,756 km/h
2. Jan Tratnik (szlovén, Bahrain-Victorius) +26 másodperc
3. Alessandro Covi (olasz, UAE) +59 másodperc
4. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos-Grenadiers) +1:43

…32. Valter Attila (Groupama, FDJ) +5:42
…90. Dina Márton (EOLO-Kometa) +32:48

Összetett:
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos-Grenadiers) 58:11:42
2. Simon Yates (brit, BikeExchange) +1:33 mp
3. Damiano Caruso (olasz, UAE) +1:51

…12. Valter Attila (Groupama-FDJ) +7:49
…113. Dina Márton (EOLO-Kometa) +2:03:23

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!