Giro d'Italia: az örök második sprinter nyert végre szakaszt

2021. május 21. – 18:03

Giro d'Italia: az örök második sprinter nyert végre szakaszt
Giacomo Nizzolo nyerte a Giro d'Italia 13. szakaszának mezőnyhajráját Fotó: Dani Belingheri/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Giacomo Nizzolo a leggyorsabb sprinterek közé tartozik, de eddig sohasem tudott nyerni a Giro d'Italiákon. A pénteki szakaszig 12 második helye volt. Veronában már nem volt ellenfele.

A csütörtöki hosszú hegyi szakasz után pénteken egy nem sokkal rövidebb, de teljesen sík szakasz várt a mezőnyre, elképzelhetetlennek tűnt, hogy ne mezőhajrával érjen véget a Ravenna és Verona közötti 198 kilométeres szakasz.

A rajt után persze rögtön kialakult szökés, a háromfős elmenés nyolcperces előnyt hozott össze, míg a mezőny lassan poroszkált. Samuele Rivi (EOLO-Kometa), Umberto Marengo (Bardiani-CSF-Faizané) és Simon Pellaud (Androni Giocattoli-Sidermec) persze nem kerülhetett el a sorsát, a céltól 7 kilométerre megfogta őket a boly.

Az utolsó kilométerekre felálltak a sprintercsapatok, de nem sokon múlt, hogy kudarcba fulladt a munkájuk, a céltól 600 méterre a jó időfutamosnak számító Jumbo-Vismából Edoardo Affini lőtt ki a bolyból, és sikerült egy kis teret nyitnia. Hiába adott bele mindent, az utolsó 25 méteren megfogták. Nizzolo előbb beugrott a szélárnyékába, majd simán kikerülte. Affini a második helyet még megőrizte, Peter Sagan (BORA-Hansgrohe) sprintelt be harmadikként, aki ezzel a pontverseny ciklámen trikóját is megőrizte.

Giacomo Nizzolo évek óta próbálkozik valamelyik háromhetes körversenyen szakaszt nyerni, de eddig sohasem jött össze neki, csak a Girókról 11. második helye volt, idén is begyűjtött már kettőt. Most a verseny után önironikusan azt nyilatkozta, hogy azért tudott nyerni, mert a második helyre koncentrált.

Valter Attila a főmezőnnyel együtt érkezve az 57. volt a szakaszon, összetettben megtartotta a 12. helyét, az élcsoportban sem volt változás. Dina Márton 1 perc 7 másodperces hátránnyal, a 144. helyen érkezett célba, összetettben a 114.

Eredmények:
13. szakasz, Ravenna-Verona 198 km
1. Giacomo Nizzolo (olasz, Qhubeka Assos) 4:42:19 – 42,08 km/h
2. Edoardo Affini (olasz, Jumbo-Visma) azonos idő
3. Peter Sagan (szlovák, BORA-Hansgrohe) azonos idő

…57. Valter Attila (Groupama, FDJ) azonos idő
…144. Dina Márton (EOLO-Kometa) +1:07

Összetett:
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos-Grenadiers) 53:11:42
2. Alekszandr Vlaszov (orosz, Astana) +45 mp
3. Damiano Caruso (olasz, UAE) +1:12

…12. Valter Attila (Groupama-FDJ) +3:51
…114. Dina Márton (EOLO-Kometa) +1:51:58

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!