Giro: Valter feljött a 12. helyre, újabb szökevénygyőzelem

2021. május 20. – 18:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Giro d'Italia 12. szakaszán is szökevénygyőzelem született, az olasz Andrea Vendrame vitte el. Az összetett esélyesei az utolsó emelkedőig pihenősebbre fogták az etapot. Valter Attila a favoritok csoportjával érkezett, és egy kieső versenyző miatt egy hellyel előre is lépett az összetettben, így már a 12.

A nagyon intenzív és kíméletlen szerdai szakasz után a Giro 12. etapja is elég fárasztó és hosszú lett. Siena és Bagno di Romagna között 212 kilométert kellett megtenni folyamatos liftezéssel, 4500 méter szintemelkedéssel.

A szakasz bukásokkal indult, elesett az összetett 11. helyén álló Marc Soler (Movistar), majd az idén a rózsaszín trikót is viselő Alessandro De Marchi (Israel Start-Up Nation) is. Utóbbi percekig feküdt az út szélén, végül mentő vitte el, kulcscsonttörést állapítottak meg nála. Mindketten feladták a versenyt, és rajtuk kívül még négy másik bringás is kiszállt bukás vagy egészségügyi problémák miatt.

A Giro d'Italia 12. szakaszán profiljaFotó: giroditalia.it
A Giro d'Italia 12. szakaszán profiljaFotó: giroditalia.it

Az etapon nehezen alakult ki szökevénycsoport, 60 kilométer megtétele után tudott elszakadni 15 bringás, akik aztán hamar nagy különbséget tudtak felépíteni, száz kilométer után 12 perccel vezettek a boly előtt. Az élcsoportban a hegyi pontversenyben vezető Geoffrey Bouchard (AG2R) is ott tekert, és a francia bringás sorra el is vitte a hegyi hajrákat, tovább növelve az előnyét.

A szakasz utolsó 20 kilométerére szétszóródott a szökevénycsoport, négy bringás – Andrea Vendrame (AG2R), George Bennett (Jumbo-Visma), Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) és Chris Hamilton (Team DSM) – maradt elöl, majd a céltól három kilométerre Vendrame és Hamilton lerázta a másik két bringást. Ők ketten együtt érkeztek meg a sprintre, amit Vendrame az élről meg is nyert. A harmadik helyet aztán Brambilla vitte el Bennett elől. Később azonban a zsűri elvette tőle ezt a helyet, mert a sprintben szabálytalanul vágott be Bennett elé, így végül az új-zélandi lett a harmadik, Brambillát pedig a negyedik helyre sorolták be.

Andrea Vendrame szökésből nyerte a Giro d'Italia 12. szakaszán, a végén Chris Hamiltont sprintelte leFotó: Luca Bettini/AFP
Andrea Vendrame szökésből nyerte a Giro d'Italia 12. szakaszán, a végén Chris Hamiltont sprintelte leFotó: Luca Bettini/AFP

A főmezőny az utolsó emelkedőig viszonylag nyugalomban tekert, ekkor próbálkozott meglépni az összetett 8. helyén álló Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) Vincenzo Nibali segítségével, akciójukat azonban elég hamar szerelték. A lejtmenetben aztán Nibali újra meglógott, az olasznak specialitása a jó lejtőzés, amire Valter Attilának is figyelnie kellett, mert Nibali összetettben csak 20 másodpercre volt mögötte.

Nibalinak ezt nem sikerült ledolgoznia, de hét másodpercet azért adott az esélyesek csoportjának, amelyikben ott tekert Valter is. Az FDJ bringása Soler kiesésével egy helyet előrelépett összetettben, a 12. helyen áll. A rózsaszín trikót továbbra is Egan Bernal viseli.

Dina Márton 26 perces hátránnyal a 140. helyen érkezett meg a szakaszon, összetettben három helyet jött előre, így 113.

„Elég gyorsan kezdtünk, megint nehezen ment el az elmenés. Közel voltam hozzá, de nem sikerült belekerülni végül. A szakasz eleje elég dombos volt. A toszkán dombokon gyakorlatilag egy méter sík sem volt, folyamatosan le, föl, le, föl, kis szűk utakon kanyarogtunk. Volt nagyon durván meredek lefelé, utána pedig egy durva meredek felfelé, ez érdekes volt. Egyébként relatív csúszós volt, elég veszélyes szerintem, sokan estek is a lefelé részeken” – értékelte a szakaszt az EOLO-Kometa bringása.

Egy lehetséges szökésről és a pénteki etapról ezt mondta: „Egy pici hiányzik még az elmenéshez, de remélem, hogy össze fog most már jönni. Pici szerencse és pici erő, talán mind a kettő összejön egyik nap, úgyhogy bizakodva várom a következő napokat. Holnap egy teljesen pihenős, sík szakasz lesz remélhetőleg. Azt nem tudom, hogy a szél mennyire fog bekavarni, de nem valószínű, hogy túl sok mindent kell majd csinálnunk.”

Frissítés: Az elmúlt két napot Valter is összefoglalta röviden.

„A tegnapi szakasz egy kicsit érdekesebb volt a mainál. Nagyon élveztem a murvás részeket, és nagyon jó napom is volt összességében. Örülök, hogy jó helyen tudtam kezdeni az első murvás szakaszt. Ez eddig nehezebben ment nekem, de egyre inkább belejövök. El is vittem a KOM-ot, tehát enyém volt a legjobb idő az első lejtős szakaszon. Látszik, hogy élvezettel tekertem, és nem volt idegen a terep. A második murvás részen meg is húztam egy kicsit a mezőnyt, de a végére valahogy nagyon gyorsan elfogytam. Ami meglepő volt számomra, ugyanis a második szakaszában a versenynek azt éreztem, hogy megérkezhetek az elejével. Viszont nagyon gyorsan elzárták a ”csapot„, de sikerült valamennyire minimalizálni a hátrányt, főként a csapatnak köszönhetően” – mondta a 11. szakaszról.

„Ma nagyon nehéz volt az eleje, megint vagy 60-70 kilométerig nem ment el a szökés. Jók voltak a lábaim, éreztem már az elején. A szökés után végig csak tempózott az Ineos, erre kellett csak reagálni. Figyeltem nagyon az evés-ivásra, ami, ha 6 óra felett vagyunk a bringán, kritikus tényező. A végén volt egy kis tűzijáték a hegyen, de nem voltam a legjobb a pozícióban, és nem számítottam rá, hogy ilyen megindulások lesznek. Azonban erősnek éreztem magam, és a csapat is segített, úgyhogy könnyedén megjöttem” – értékelte a csütörtöki etapot.

Eredmények:
12. szakasz, Siena-Bagno di Romagna 212 km
1. Andrea Vendrame (olasz, AG2R) 5:43:48 – 36,998 km/h
2. Chris Hamilton (ausztrál, Team DSM) azonos idő
3. George Bennett (új-zélandi, Jumbo-Visma) +15 másodperc

….23. Valter Attila (magyar, Groupama-FDJ) +10:14
….140. Dina Márton (EOLO-Kometa) +26:05

Összetett:
1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos-Grenadiers) 48:29:23
2. Alekszandr Vlaszov (orosz, Astana) +45 mp
3. Damiano Caruso (olasz, UAE) +1:12

…12. Valter Attila (Groupama-FDJ) +3:51
…113. Dina Márton (EOLO-Kometa) +1:50:51

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!