A Tour-címvédő szinte emberfeletti teljesítménnyel iskolázta le a mezőnyt az első hegyi szakaszon

2021. július 3. – 17:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Tour de France első hegyi szakasza után a félelmetesen erős címvédő, Tadej Pogačar átvette a sárga trikót, az összes rá veszélyes riválisa előtt közel öt perccel vezet. A 8. etapot a szökevénycsoportból élen maradó Dylan Theuns nyerte meg.

A Tour már eddig tele volt meglepetésekkel, drámákkal, de az igazi verseny szombaton kezdődött el, ahogy az igazi hegyek felé vette az irányt a mezőny. A 8., 150,8 kilométeres etapot rendesen megpakolták emelkedőkkel, és a Jura-hegység majd az Alpok hegyei át is rendezték a mezőnyt. Főleg az utolsó 50 kilométer, a maga három első kategóriás hegyével és meredek kaptatóival szórta ki a bringásokat.

A versenyzők esőt kaptak a nyakukba, és rögtön az első emelkedőn megindultak a támadások, már itt sokan lemorzsolódtak, például a 2018-as Tour-győztes Geraint Thomas is hamar leszakadt, ő is elbúcsúzhat győzelmi esélyeitől, és 30 kilométer után Primož Roglič is már 40 másodpercet kapott a főmezőnytől, majd egyre hátrébb csúszott. A szlovén bringás már a pénteki nagyon intenzív szakaszon elszállt, őt is ki lehetett húzni a Tour-favoritok közül.

Az első kategorizált emelkedő, a Copponex fokozta a támadási kedvet, Wout Poels (Bahrain-Victorius) kezdett szólóakcióba, de 70 kilométer megtétele után még közel volt hozzá a sárga trikós, Van der Poel, a második helyen álló Wout van Aert, és a legnagyobb favorit Tadej Pogačar is. Poels mögött egy jó hegymászókból álló 17 fős csoport alakult ki, ami az első első kategóriás emelkedő előtt meg is fogta a szökevényt, míg a sárga trikós csoportja négyperces hátrányban volt ekkor.

Poels végül elsőként ért fel a hegyre, amivel az élre állt a hegyi pontversenyben is, de a lejtmenetben két DSM-versenyző lógott meg, nem sokáig voltak az élen, a Col de Rommes-ra vezető emelkedőn a szakasz elején bukó Michael Woods (Israel Start-Up Nation) indított támadást.

Tadej Pogačar már az utolsó előtti emelkedőn otthagyta utolsó komoly riválisát, Richard CarapaztFotó: Thomas Samson/AFP
Tadej Pogačar már az utolsó előtti emelkedőn otthagyta utolsó komoly riválisát, Richard CarapaztFotó: Thomas Samson/AFP

A főmezőnyben pedig ekkor vezényelt Pogačar tempónövelést csapatának, amit már nem bírt a sárga trikós és az arra pályázó Van Aert sem sok hegyimenő mellett. Két kilométer múlva már maga a Tour-címvédő gyorsított, és csak Richard Carapaz tartotta vele üggyel-bajjal a tempót pár száz méterig.

Pogačar félelmetesen gyorsan tekert, sorra fogta meg a szökevényeket, a sárga trikója már nem is volt kérdés, csak az, hogy megnyeri-e a szakaszt is. Az utolsó emelkedőt három perc hátránnyal kezdte Dylan Teuns és Woods mögött, körülbelül hármat már ekkorra ledolgozott, de szinte emberfeletti sebességgel közelített a szlovén bringás.

A hegytetőig be is fogta Woodsot, már csak Teuns maradt előtte, aki 16 másodpercet őrzött meg az előnyből a 15 kilométernyi lejtmenetre. Pogačar elég óvatosra vette az ereszkedést, ketten is felzárkóztak rá, Theuns pedig elvitte a szakaszgyőzelmet. Pogačar végül 49 másodperces hátránnyal a negyedikként gurult be, de átvette a sárga trikót.

Összetettben most Van Aert áll a második helyen 1:47-es hátránnyal, de a belga nem kifejezetten jó a hegyeken, meglepetés lenne, ha megőrizné ezt a pozíciót. Mögötte viszont már olyan versenyzők sorakoznak, akik erősebbek az emelkedőkön, de a legközelebb lévő Alekszej Lucenkónak is 4:38 a hátránya a sárga trikóshoz képest. Pogačar mostani formáját elnézve viszont csak a második helyért lesz itt igazán nagy harc. Carapaz, Jonas Vingegaard, Wilco Keldermann és Rigoberto Urán a dobogós helyek esélyesei.

Eredmények:
8. szakasz, Oyonnex-Le Grand-Bornand 150,8 km
1. Dylan Teuns (belga, Bahrain-Victorius) 3:54:41 – 38,6 km/h
2. Ion Izagirre (spanyol, Astana) + 44 másodperc
3. Michael Woods (kanadai, Israel Start-Up Nation) + 47 mp

Összetett:
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) 29:38:25
2. Wout Van Aert (belga, Jumbo-Visma) +1:47
3. Alekszej Lucenko (kazah, Astana-Premier Tech) +4:38

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!