21 éve nem volt ilyen hosszú szakasz a Touron, a nap nyertese és vesztese is egy szlovén bringás volt

2021. július 2. – 18:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szlovén Matej Mohorič másfél hónapja hatalmasat bukott a Giro d'Italián, most pedig megnyerte a Tour de France leghosszabb szakaszát. Egy másik szlovén bringásnak, Primož Rogličnak viszont nagyon rossz napja volt, több perc hátrány szedett össze, amivel kiszállt az összetett esélyesek versenyéből.

A közel 250 kilométeres, Vierzon és Le Creusot közötti 7. etap nemcsak az idei versenyen, hanem az elmúlt 21 év leghosszabb Tour de France szakasza is volt. Utoljára a 2000-es Touron volt ennél is hosszabb versenytáv, akkor a Belfort és Troyes közötti, szinte teljesen sík 254,5 kilométeres etapot Erik Zabel nyerte.

A mostani szakaszon ennél több izgalomra lehetett számítani, mivel a szakasz második fele a Francia-középhegység északi nyúlványain haladt keresztül, az utolsó 90 kilométeren belül öt kategorizált emelkedő is került az útvonalba. Ezek nem voltak igazán nagy és meredek hegyek, de ahhoz éppen elegek, hogy kiszámíthatatlanná tegyék a versenyt. Az útvonal ideális volt egy sikeres szökéshez, de az olyan klasszikus versenyzőknek is, mint a sárga trikós Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) és Wout van Aert (Jumbo-Visma).

A Tour de France 7. szakaszának szintrajza – Fotó: letour.fr
A Tour de France 7. szakaszának szintrajza – Fotó: letour.fr

Az első 40 kilométeren rengeteg versenyző próbált szökni, de nem jártak sikerrel. Végül Van der Poel és nagy riválisa, Van Aert csinálták meg a versenyt, az élen úgy megrántották a sort, hogy egy 29 fős csoportnak sikerült elszakadnia a mezőnytől. Az elmenésbe olyan nagy nevek kerültek még be, mint a két szakaszt nyerő és zöld trikós Mark Cavendish (Deceuninck-Quick Step), Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo), Simon Yates (Team BikeExchange) vagy éppen Philippe Gilbert (Lotto-Soudal).

Az üldözést az összetett verseny második helyén álló Tadej Pogačar csapata, az UAE Team Emirates vállalta magára. A többi csapat nem igazán segített nekik ebben, mert szinte mindegyiknek volt embere a szökésben, és Pogačarék sem öltek túl sok energiát a tempómenésbe. A szökevények előnye így hat perc fölé is nőtt. A nap egyetlen gyorsasági részhajráját Cavendish nyerte, így 20 ponttal tovább növelte az előnyét a pontversenyben.

A szökevények az első hegyi részhajrához közelíttettek, amikor a szlovén bajnok Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) és a belga Brent Van Moer (Lotto-Soudal) elléptek a csoporttól. Az idei Giro d’Italián hatalmasat bukó, de a súlyos sérülést megúszó Mohorič a nap összes hegyi részhajráját megnyerte, amivel 11 pontot szerzett, és átvette a pöttyös trikót Ide Schellingtől (Bora-Hansgrohe).

A tour de France 7. szakaszát megnyerő Matej Mohorič – Fotó: Anne-Christine POUJOULAT / AFP
A tour de France 7. szakaszát megnyerő Matej Mohorič – Fotó: Anne-Christine POUJOULAT / AFP

A nemzetközi mezőnyben talán senki sem olyan jó a lejtmenetekben, mint Mohorič, aki ezt a képességét kihasználva lerázta magáról Van Moert, és a később hozzájuk felzárkózó Victor Campenaerts-ot (Team Qhubeka) és Jasper Stuyvent (Trek-Segafredo) is, így az utolsó 19 km-t már egyedül tekerte végig. A 26 éves Mohorič korábban már a Girón és a Vueltán is nyert szakaszt, most pedig a harmadik nagy körversenyen is összejött neki a győzelem. A második Stuyvent 1:20 perccel előzte meg, a harmadik a dán Magnus Cort (EF education) lett, aki egy kisebb csoporttal együtt ért célba. Ebben a sorban volt a sárga trikós Van der Poel és Van Aert is, így az Alpecin-Fenix holland bringása megőrizte a vezetést az összetettben.

A szakasz nagy vesztese Primož Roglič lett, a Jumbo-Visma szlovén kapitánya nem bírta a szakasz végi emelkedőket, és leszakadt a főmezőnyről. A harmadik szakaszon nagyot bukó Roglič közel négy perc hátrányt kapott a többi összetett esélyestől, ezzel eldőlt, hogy az idén sem fogja megnyerni a Tourt. Az összetett győzelemre hajtók közül Pogačar áll a legjobban, ő ötödik az összetettben.

Szombaton jön a verseny első hegyi szakasza az Alpokban, az Oyonnax és Le Grand-Bornand közötti 150 kilométeres etapon három első kategóriás hegyet is meg kell mászniuk a bringásoknak. A befutó az 1605 méter magas Col de la Colombière utáni lejtmenet végén lesz.

Eredmények:
7. szakasz, Vierzon-Le Creusot, 249,1 km

1. Matej Mohorič (szlovén, Bahrain-Victorious) 5:28:20 óra
2. Jasper Stuyven (belga, Trek-Segafredo) + 1:20 perc
3. Magnus Cort (dán, EF education) + 1:40 perc
4. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) azonos idő
5. Kasper Asgreen (dán, Deceuninck-Quick Step) azonos idő

Összetett:

1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 25:39:17 óra
2. Wout Van Aert (belga, Jumbo-Visma) + 30 másodperc
3. Kasper Asgreen (dán, Deceuninck-Quick Step) + 1:49 perc
4. Matej Mohorič (szlovén, Bahrain-Victorious) + 3:01 perc
5. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) + 3:43 perc

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!