Versenyzői sztrájkkal indult, hőstörténettel ért véget a Tour 4. szakasza

2021. június 29. – 17:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Tour de France nagy visszatérője, Mark Cavendish nyerte a negyedik szakaszt, ami egy figyelmeztető sztrájk után mezőnyhajrával ért véget. Csak kétszáz méteren múlt egy szökevénygyőzelem.

A hétfői, bukásokkal tarkított 3. szakasz után a Tour de France mezőnye kisebb figyelemfelhívó sztrájkot vezényelt le a 4. szakasz elején. A kerékpárosok a kaotikus hétfői nap után erősen kritizálták a nemzetközi szövetséget és a szervezőket, hogy a biztonságukkal nem törődve jelölik ki a pályák nyomvonalát.

A 4. szakasz éles rajta után egy kicsit gurult még a mezőny, majd némi tanácskozás után, André Greipel vezényletével megálltak a bringások. Egy rövid várakozás után sem indult még be a verseny, ahogy előre jelezték, nagypapa tempóban tekertek tíz kilométert.

A mezőny rövid sztrájkot tartott a Tour de France 4. szakaszának elején a balesetveszélyes pálya miattFotó: Michael Steele/Getty Images
A mezőny rövid sztrájkot tartott a Tour de France 4. szakaszának elején a balesetveszélyes pálya miattFotó: Michael Steele/Getty Images

A szinte teljesen sík terepen egy kétfős szökés élt meg viszonylag sokáig, Pierre-Luc Périchon (Cofidis) és Brent van Moer (Lotto-Soudal) tudott elszakadni, három perc körül volt a legnagyobb előnyük, de sok reményük nem lehetett a sprinterek számára tökéletes befutó miatt.

Van Moernak viszont kis híján sikerült átírnia a szokásos koreográfiát, még volt ereje az újításra, és szólóban ment rá a szakaszra. Húsz kilométert kellett volna kibírnia a belgának, és úgy tűnt, van is esélye megtartania az előnyét, mert kicsit későn kezdte meg az üldözést a mezőny. Hat kilométernél még egy perce volt, de utána két kisebb emelkedőn tempót vesztett, és meredeken csökkent a különbség. Egy pillanatra sem adta fel, de kétszáz méterre a céltól bedarálta mezőny.

Ekkor már a sprinterek előre keveredtek, Jasper Philipsen indított először, mellette Ces Bol (DSM) hajtott, ekkor jött Cavendish, aki kibújt a két bringás között, és elvitte az első helyet. Cavendish 2018-ban járt utoljára a Touron, de három évig vakvágányra került karrierje, mononukleózisos betegsége miatt képtelen volt visszanyerni korábbi formáját, elmaradtak a nagy győzelmek. Tavaly a Ghent-Wevelgem verseny után sírva nyilatkozta, hogy talán az volt az utolsó versenye, de korábbi csapata, a Quick-Step még látott benne fantáziát, és egy évre leszerződtette a 36 éves sprintert.

Mark Cavendish nyerte a Tour de France 4. szakaszátFotó: Daniel Cole/AFP
Mark Cavendish nyerte a Tour de France 4. szakaszátFotó: Daniel Cole/AFP

Cavendish valamelyest magára talált, az év elején kisebb versenyekről már szállította a győzelmeket, de nem ő számított csapata első számú sprinterének, hanem a Tour tavalyi pontversenyének győztese, Sam Bennett. Az ír bringás nem sokkal a rajt előtt visszalépett, így aztán szinte az utolsó pillanatban került Cavendish a Tour-csapatba. Túl sokat nem vártak tőle, de most meghálálta a bizalmat. A mindig érzelmes bringás ezúttal sem hazudtolta meg önmagát, zokogva ünnepelte győzelmét. A szakaszgyőzelem mellett Cavendish a pontversenyben is élre állt, csapattársától, Julian Alaphilippe-től vette át a zöld trikót.

Cavendish karrierje során már 31 szakaszt nyert a Touron, és már csak háromra van Eddy Merckx 34 győzelmes rekordjától.

A Tour mai szakasz összességében egész nyugodtra sikerült, az összetett emiatt sem változott, Mathieu van der Poel maradt sárga trikóban.

Eredmények:
3. szakasz, Redon-Fougères 150,4 km
1. Mark Cavendish (brit, Deceuninck-QuickStep) 3:20:17 – 45,05 km/h
2. Nacer Bouhanni (francia, Arkea-Samsic) azonos idő
3. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Fenix) a.i.
4. Michael Matthews (ausztrál, BikeExchange) a.i.
5. Peter Sagan (szlovák, Bora-Hansgrohe) a.i.

Összetett:
1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 16:19:10
2. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck-QuickStep) + 8 mp
3. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) +31 mp
4. Wout Van Aert (belga, Jumbo-Visma)
5. Wilco Kelderman (holland, Bora-Hansgrohe) + 38 mp
6. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) + 39 mp

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!