A címvédő mindenkit bedarált a Touron, de a sárga trikóról még lemaradt

2021. június 30. – 17:43

A címvédő mindenkit bedarált a Touron, de a sárga trikóról még lemaradt
Mathieu van der Poel megőrizte a sárga trikót a Tour de France 5. szakaszán Fotó: Christophe Ena/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Tour de France címvédője, Tadej Pogačar szenzációs időfutamot ment, és megnyerte az ötödik szakaszt, és máris nagy előnybe került riválisaival szemben. A sárga trikó Mathieu van der Poelé maradt.

A Tour első négy szakaszán főként a bukásoknak köszönhetően máris favorit elég időt veszített, az időfutam viszont alkalmat adott arra, hogy újra kicsit összerázódjon a mezőny, vagy kiderüljön, kik azok, akiket ki lehet húzni az összetett esélyesek közül.

A sárga trikós Mathieu van der Poel nyolc másodperces előnnyel kezdte meg az időfutamot, túlzottan sok reménye nem volt rá megőrzi az első helyet, hiszen olyan az egyenkéntiken is nagyszerű bringások voltak a közelében, mint Julian Alaphilippe (8 másodperc hátrány), vagy Wout van Aert (31 másodperc hátrány). Ők végül nem jelentettek rá igazi veszélyt, mert Van der Poel is váratlanul jól ment a 27,2 kilométeres távon. Neki végül Pogačarral kellett meccselnie az első helyért. A címvédő szlovén 39 másodperces hátrányból indult, amiből 31-et dolgozott le végül. Kereken 32 perces ideje szakaszgyőzelmet is ért.

A címvédő Tadej Pogačar szenzációsat hajtott az időfutamon, meg is nyerte a szakasztFotó: Philippe Lopez/AFP
A címvédő Tadej Pogačar szenzációsat hajtott az időfutamon, meg is nyerte a szakasztFotó: Philippe Lopez/AFP

Pogačar a szakasz nagy esélyeseként kikiáltott Stefan Küngöt 19 másodperccel verte, de számára fontosabb, hogy az összetettben veszélyes versenytársainak is elég sok időt adott. Az Ineos-Grenadiersból sem Geraint Thomas, sem Richard Carapaz sem ment nagyot, míg a tavalyi Tour-második Primož Rogličnak 44 másodpercet adott, aki sérülései ellenére egész jó időt hajtott. Pogačar így most a legtöbb ellenfelével szemben másfél perc előnnyel vezet összetettben, amivel jól gazdálkodhat majd a hegyekben is.

Eredmények:
5. szakasz, Changé-Laval Espace Mayenne 27,2 km időfutam 51,0 km/h
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) 32:00
2. Stefan Küng (svájci, Groupama-FDJ) 32:19
3. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 32:27

Összetett:
1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix)
2. Tadej Pogačar (szlovén, UAE) + 8 másodperc
3. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) + 30 másodperc

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!