Belgium–Portugália 1–0

2021. június 27. – 20:54

frissítve

Belgium–Portugália 1–0
Fotó: Thanassis Stavrakis / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A nyolcaddöntők egyik legjobban várt mérkőzése a világranglistát vezető belga válogatott és az Európa-bajnoki-címvédő portugál válogatott összecsapása. A sevillai La Cartuja-stadionban rendezett meccs Kevin De Bruyne és Cristiano Ronaldo, a két csapat legfontosabb játékosainak külön párharcáról is szólhat.

Hétfőn két újabb nyolcaddöntővel folytatódik az Eb-programja, este 6-tól a Horvátország-Spanyolország mérkőzést a mostanihoz hasonlóan élőben közvetítjük, este 9-tól pedig Franciaország és Svájc csap majd össze a nap zárásaként.

A címvédő portugálok a második félidőben mindent megtettek az egyenlítésért, de csak kapufáig jutottak. A belgák viszont kihasználták azt a kevés lehetőségüket, az egyetlen kapusra tartó lövésükből gól lett. Az előnyüket aztán sikeresen, helyenként a szerencsének is köszönhetően, de meg tudták őrizni, így ők jutottak tovább a negyeddöntőbe. Július 2-án az olaszokkal játszanak a müncheni Allianz Arénában. A portugál válogatott több kulcsjátékosának, például Cristiano Ronaldónak, Pepének és João Moutinhónak feltehetően ez volt pályafutása utolsó Európa-bajnoksága.

Szakkommentár

Hiába a pályára lépő világsztárok sora, João Felix, Bruno Fernandes, Sergio Oliveira vagy az Eintracht Frankfurtban idén 29 gólig és 10 gólpasszig jutó André Silva, nem tudta megismételni Portugália a magyar válogatott elleni utolsó 10 percet, és nem sikerült gólt szerezniük a végig nagyon fegyelmezetten, masszívan védekező belgákkal szemben.

Számtalan középre ívelés, beadás, veszélyes középre lövés, távoli kísérlet jellemezte az utolsó pillanatokat, de egy pontrúgás utáni Ruben Dias fejesen kívül nem adódott nagy lehetőség Ronaldóék előtt. Hiába alakított ki több, mint kétszer annyi helyzetet, mint a magyarok ellen Fernando Santos csapata, Belgium egyetlen kaput eltaláló lövésével és fegyelmezettségével megnyerte 4. mérkőzését is sorozatban az Európa-bajnokságon és kiharcolta a legjobb 8 közé jutást, a címvédő kiesett.

A belgák az első félidőben szerzett góljukkal 1-0-ra megnyerték a nyolcaddöntőt, amivel kiejtették a 2016-os győztes Portugáliát. A portugálok rengeteget támadtak a második félidőben, de ez nem volt elég.

A portugálok mindent beleadnak, már a védő Pepe is támadásba lendült, de hiába kísérleteznek, a befejezések nem sikerülnek. A belgák sem jobbak, a kontrákat rendre elrontják, Carrasco is képtelen volt indítani Tielemanst a portugál 16-osnál.

Vége a mérkőzésnek
BEL Belgium 1 : 0 Portugália POR

A lapok miatt elég sokat állt a játék, ezért rakhatott rá ilyen sokat a 90 percre. A portugálok még mindig eszméletlenül nagy nyomást helyeznek a belgákra.

Egy beívelés után André Silva próbálta kapuba kotorni a kapufánál állva a labdát, de a belga kapus gyorsabb volt, és lefülelte a lábak között csorgó labdát. A belgák aztán eldönthették volna a meccset, Lukaku és Carrasco indult meg, utóbbi azonban túl sokáig cipelte a labdát, még a lövésig sem jutottak el.

A belga válogatott az Eb legidősebb átlagéletkorú csapata, Roberto Martínez pedig a legtapasztaltabb játékosaiban bízik ezen a fontos meccsen. Most először fordult elő, hogy a „századosok”, azaz a száz válogatott meccsen is túl járó játékosaik egyszerre voltak a pályán. Vertonghen 130, Witsel 113, Alderweireld 112, Eden Hazard 111, Mertens pedig 101 válogatottsággal rendelkezik. A rutin mellett a szerencse is a belgákkal van, a portugálok több nagy helyzeténél is csak ez mentette meg őket a góltól.

Eden Hazard jelezte, hogy nem folytatja tovább, Carrasco állt be a helyére. Az utóbbi öt percben elég nagy az iram, a portugálok nagy offenzívába kezdtek, amit egy-egy kontra szakít meg.

A 16-osról Guerreiro vállalkozott, volt is előtte terület, de ő egyből lőtt, és a bal alsó kapufát találta telibe. Utána a belgák kontráztak, de eléggé körülményesek voltak, végül egy szabadrúgásnak örülhettek, amit Lukaku mellélőtt.

A második szögletig 40 percig kellett várni, ez is a portugáloké lett, és a jól betekert labdát Rúben Diás fejelte meg, eléggé középre ment, Courtois reflexből védte.

Alderweireld kapta, Joao Felixet állította meg szabálytalanul.

Sárga lap
T. Alderweireld
BEL Belgium

Santos kapitány negyedik és ötödik cseréjét is meghúzta, Danilo és Sergio Oliveira érkezett Palhinha és Sanches helyére.

Pepe Thorgan Hazardnak pakolt oda rendesen, amire még a kispadról is berohantak a csapatok részéről, úgy kellett lehűteni a feleket. Pepe szabálytalanságáért kapott is egy sárga lapot. Előtte már Lukaku is földre került, miatt is állt a játék.

Portugália átvette a játék irányítását, jobbára ők járatják a labdát és próbálnak egyenlíteni, de Courtois-nak nem kellett még nagy védését bemutatnia. João Félix, Bruno Fernandes és André Silva becserélése egyértelműen jelzi, hogy a portugálok be akarják szorítani a belgákat. Silva személyében egy olyan támadójuk is van már a pályán, akit a beadásokkal próbálhatnak helyzetbe hozni. Fernado Santosnak más támadója már nem is maradt a padon.

A portugálok egy szépen kidolgozott akciót vihettek volna végig, de Guerreiro a jobb szélről egy lágy emeléssel zárta le.

Sárga lap
Pepe
POR Portugália
Szakkommentár

A második félidő nagy adok-kapokkal kezdődött, Dalot járt a legrosszabbul, ő kapott egyedül sárgalapot, majd Portugália nagyobb sebességre kapcsolt. Élénkebb lett a játék, a nagyobb helyzetek azonban továbbra sem jellemezték a portugál támadójátékot. Ezen két cserével próbált javítani Fernando Santo, Joao Felix és Bruno Fernandes érkezett a pályára, irigylésre méltó lehetőségek.

A belga lelkesedést egyedül Kevin de Bruyne korai sérülés és cseréje vetette vissza, de Dries Mertens pályára lépésével Martínez csapata sem gyengült. Továbbra is magasabb labdabirtoklás, sok kialakított helyzet Ronaldóék lőlapján, de Courtoisnak nem volt szüksége bravúrra, hatalmas védésekre eddig

Vermaelen szabálytalansága után Portugália a kapuval szemben, 25 méterről lőhetett egy szabadrúgást. Ezúttal is Ronaldo vállalta el, kísérletével a sorfalat találta telibe.

Sárga lap
T. Vermaelen
BEL Belgium

Diogo Jotát hozta le Fernando Santos kapitány, most André Silva bizonyíthat elöl helyette. A cserét kisebb közjáték előzte meg, Eden Hazardnak is durván odaléptek, ami miatt aztán elég hevesen egymásnak ugrottak a játékosok. A balhé aztán hamar elsimult.

A portugál középpályás rengeteget melózik, ő is átmegy mindenkin, még ha sok párharcot el is veszít. Lövésre is elszánta magát, de távoli, lapos kísérlete még irányt is tévesztett. Courtois rá sem mozdult.

Belgium kétszer egymás után gyors ellentámadást vezetett, a második még veszélyesnek is tűnt. Thorgan Hazard húzta meg a bal oldalon, majd középen Lukaku kapta meg a labdát. Nem nagyon cifrázta, a 16-osról tüzelt, jóval a kapu mellé. Portugáliának figyelmeztetés volt, hogy nem nyílhat ki túlzottan.

A portugál válogatott rutinos középhátvédje, Pepe Eb-rekordot döntött ezen a meccsen. 38 évesen és 121 naposan a legidősebb mezőnyjátékos lett, aki valaha kezdő volt kieséses Eb-meccsen. A 2008-as Európa-bajnokság óta valamennyi nagy válogatott tornán ott volt, a mostani a 119. válogatott mérkőzése. Kérdés, hogy 38 évesen és 126 naposan játszhat-e újabb meccset az Eb-n.

Portugália nyomás alatt tartja a belgákat. Újabb akciójuk végén a csereként beállt Joao Felix helyezett fejjel kapura egy beívelést, ami Courtois kapusnak ujjgyakorlat volt.

Ronaldo a jobb szélről húzódott be, vagy négy játékoson áthúzta magát, majd egy kényszerítő után középre adta Diogo Jotának. A támadó egy húzás után a kapu fölé vágta 12 méterről. Több volt ebben a helyzetben, de azért jól példázta, hogy aktívabbá váltak a portugálok.

Joao Felix érkezett Joao Moutinho helyére, Bernardo Silvát pedig Bruno Fernandes váltotta.

Kevin De Bruyne bokájára már az első félidőben is csúnyán rácsúsztak, a második félidő pedig egy ellene elkövetett újabb szabálytalansággal indult, ami után nem tudta folytatni a meccset. A belgák aligha ilyen folytatásról álmodtak, De Bruyne nem csak a belga csapat, de az egész Eb-mezőnyének egyik, ha nem a legjobb játékosa. A tornát is sérülésből felépülve kezdte, a BL-döntőn egy szerencsétlen összefejelés után eltört az orr- és arccsontja, műteni kellett, az oroszok elleni csoportmeccsen nem is játszott még. A dánok ellen csereként állt be a félidőben, és megfordította a meccset: gólpasszt adott, majd gólt lőtt, a belgák végül 2-1-re nyertek. A finnek ellen aztán újabb gólpasszt adott.

Fotó: Jose Manuel Vidal / AFP
Fotó: Jose Manuel Vidal / AFP

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!