Magyarország–Franciaország 1–1

2021. június 19. – 14:52

frissítve

Magyarország–Franciaország 1–1
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Pontot szerzett Magyarország a világbajnok franciák ellen az Eb-n, sőt, bő 20 percig még vezettünk is Fiola Attila csodás gólja után. Griezmann egy kihagyhatatlan helyzetből egyenlített, majd óriási nyomás jött a franciáktól, de kibírta a végét a védelem.

Sárga lap
E. Botka
HUN Magyarország

A második félidő kezdete óta szinte csak a magyar térfélen a labda, de a betömörülő magyar védelem ellen nem sokra jutnak a franciák. Pogba beadását jól hatástalanította Gulácsi, majd egy szögletet hozott össze a védelem.

A szekszárdi születésű, 31 éves Fiola Attila jelenleg a Mol Fehérvár játékosa, korábban játszott a Paks és a Puskás Akadémia csapatában is. Sokoldalú játékos, a védelem minden posztján játszott már, és a válogatottbeli bal szélső szerepkör sem idegen számára. A magyar U-21-es csapatban 16-szor szerepelt, a nagyválogatottban 2014-ben mutatkozott be, ez a 35. meccse a nemzeti csapatban. A Fehérvárral magyar bajnokságot és kupát is nyert, és tagja volt a 2016-os Eb-n szereplő válogatottnak is.

Csere egyik oldalon sem volt a szünetben, meglátjuk, a franciák milyen taktikai húzással próbálják ledolgozni a hátrányukat.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Szakkommentár

Az első félidő második felében sem változott a helyzet, sőt egyre több hiba csúszott védekezésünkbe, Benzema és Mbappé és nagy helyzetben hibázott, be is szorultunk a kapunk elé. Legtöbbször a védelmünk a saját tizenhatosának vonalán, nagyon mélyen húzta meg a hátsó vonalat, első embereink, az időközben Szalai helyére érkező Nikolics és Sallai Roland 35-40 méterre voltak csak a kapunktól. Így még az esélye is minimálisra csökkent annak, hogy egy gyors labdaszerzés esetén támadásba lendüljünk át.

A gyors iramváltásokat, dinamikus megindulásokat egyre nehezebben követték le hátsó embereink, már mindenki a szünetet várta, amikor egy keresztlabdát követően az igen gyengén játszó Pavard-t passzolta ki Fiola és Sallai, majd a Fehérvár védőjének hatalmas sprintjét és higgadt befejezését követően kerültek eufóriába a magyar szurkolók.

Az első félidő utolsó perceiben továbbra is a franciák akarata érvényesült, de aztán egy nagyszerű bal oldali akció után Fiola higgadt lövésével megszereztük a vezetést. A gólunk után pedig már egyik csapat sem került helyzetbe. Az első félidőben egyetlen komolyabb helyzetünk volt, és azt sikerült is gólra váltani. A francia kapitány, Didier Deschamps idegesen boxolt bele a francia kispadba.

Tényleg a semmiből jött a gól, de talán a legjobbkor, mert már nem volt ideje válaszolnia a franciáknak. Kemény folytatás jön rövid pihenő után.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Félidő
HUN Magyarország 1 : 0 Franciaország FRA

Felrobbant a Puskás Aréna, Fiola Attila szinte a semmiből szerzett gólt egy kontra végén. Ez a második gólja a válogatottban, fantasztikus találat.

A francia csapat hat mérkőzés után először kapott gólt, nem sokan fogadtak volna rá, hogy pont Fiola töri meg ezt a sort.

GÓL!
HUN A. Fiola
HUN Magyarország 1 : 0 Franciaország FRA

Hosszú percekig tartó francia nyomás után végre kontrát vezethetett a magyar csapat, Sallai lőtt is, de pont egy érkező embert talált telibe, így kirúgás lett a vége.

Az elmúlt percekben többnyire a magyar tizenhatos előtt ment a játék, többször is helyzetbe kerültek a franciák, de valahogy mindig megoldottuk. Már nagyon ritkán van nálunk a labda, de jó helyezkedéssel, nagyot küzdve sikerül kivédekezni az ellenfél támadásait.

Nehéz percek ezek a kapunk előtt, nagyon beszorította most a magyar csapatot a francia válogatott egy kontrából indulva. Az első lehetőséget Szalai Attila állította meg, utána innen is, onnan is próbálkoztak a franciák, majd Pogba lőtt mellé.

Az elmúlt tíz percben nagyon sokat állt a játék, ivószünet volt, és többször kellett ápolni is, Szalai Ádámot le is kellett cserélni. Nagy helyzet csak a franciák előtt adódott. Egyik csapat sem tudja nagyon sokáig megtartani a labdát, küzdelmes a meccs, de inkább a franciák akarata érvényesül. Az ellenfél pontosabban játszik, a whoscored statisztikái szerint ők 82 százalékos pontossággal passzolnak, a mi labdáinknak csak a 74 százaléka ér célba.

Szalai Ádámot kísérik le a pályáról – Fotó: Huszti István / Telex
Szalai Ádámot kísérik le a pályáról – Fotó: Huszti István / Telex

Mbappé ment el Botka mellett, majd a középen teljesen üresen érkező Benzemának passzolt. A Real Madrid csatára nagyjából akkora helyzetet rontott, mint Cristiano Ronaldo a keddi meccsen, ez most nem a védelmen múlt.

Lloris a tizenhatos sarkáig sprintelt ki, hogy elhappolja a labdát a frissen beállt csatár elől. A francia kapus járt sikerrel, de nem sokon múlt.

Szakkommentár

A magyar csapat a megszokott 3-5-2-es felállásban kezdett, az egyedüli változtatás a jobboldalon volt, Lovrencsics helyett ezúttal Négo kezdett. Szükség is volt a frissítésre, hiszen Mbappé is erről az oldalról indul leginkább és a franciáknál ezúttal Digne kezdett a baloldali védő pozíciójában, aki a Premier League egyik legaktívabb, legtöbb helyzetet kialakító hátvédje.

Az Everton védőjének tökéletes beadását Mbappé fejelte fölé a 17. percben. Az első játékrész első felében a vendégeknek volt még két nagy helyzete, mindkétszer Gulácsi védett hatalmasat. Nem szorítja úgy a kapuja elé a francia csapat a mieinket, mint tették azt a portugálok, a helyzetek eddig viszont ugyancsak Gulácsi kapuja előtt akadtak ezidáig.

Gulácsi Péter kezére kerül át a csapatkapitányi karszalag, ahogy Nikolics Nemanja érkezik a kényszerű csere során. Szalai fejét-nyakát ápolták egy ütközés után.

Az ápolás alatt letudják a hivatalos ivószünetet is, amire 32 fok fölött van lehetőség, ez pedig ma bőven teljesül, van vagy 35 fok a Puskás Arénában.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Fotó: Bődey János / Telex Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A meccs második tíz percében eleinte kicsit jobban beszorultunk. Helyzetbe kerültek a franciák, de Gulácsi kétszer is hatalmasat védett, bár a második lövésnél már les volt. Szervezetten játszik a magyar csapat, és lassan bár, de azért sikerült támadásokat is építeni, azonban nem jutunk kellően közel az ellenfél kapujához. A franciáknak egy bal oldali beadásból is volt helyzetünk, de mellé ment a fejes. Nagyon harcos a magyar csapat, minden labdáért küzdenek a játékosok.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Most épp Kimpembe takarította el, ahogy indult volna a magyar kontra. Sallai szűk 20 perc alatt már három szabadrúgást és egy sárga lapot harcolt ki, egyelőre vele gyűlik meg legjobban a franciák dolga.

Digne tekerte be balról a labdát, Mbappé fájóan üresen maradt a kapu előtt, de a fejese kicsivel elkerülte a bal kapufát. Kezdik fokozni a tempót a franciák, ez egyértelműen látszik.

A meccs első tíz percében többnyire a középpályán folyt a játék, a franciák nem jutottak közel a magyar kapuhoz. Sőt, kétszer is mi kaptunk szabadrúgást jó helyről, de nem lett belőle komolyabb helyzet. Egyik csapat sem alakított ki nagy helyzetet. Már a pálya közepén letámadjuk a franciákat, stabilan és keményen játszik a magyar csapat. A franciák is magasan letámadnak, de nem hagyjuk őket kibontakozni, ha megszerzik tőlünk a labdát.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Sárga lap
B. Pavard
FRA Franciaország

Varane késett el a szereléssel a balon elfutó magyar támadásnál. A 16-os mellől maga Sallai ívelhetett be, de simán kifejelték a franciák, miközben Botka maradt lent a földön.

Magyarország kezdett, Sallai Roland indította a labdát hátra, majd a jobbszélre ment egy felívelés.

Helyszíni tudósítás

A meccs előtt a kivetítőn megjelentek az előző Európa-bajnokságok döntői. Michel Platini (1984) és David Trezeguet (2000) emlékezetes góljai után az itt lévő mintegy 5 ezer francia drukker nagy üdvrivalágásba kezdett, mondjuk ők épp az árnyékos oldalon vannak, míg a magyar tábor a naposon. A VIP alatti szektorokban nincs árnyék.

A magyar válogatott eddig összesen tizenhét alkalommal játszott az éppen aktuális világbajnokkal, a tizennyolcadik ilyen meccs a 2018-as oroszországi vb-t megnyerő Franciaország ellen jön 3-tól.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A Nemzeti Sport gyűjtéséből kiderül, hogy a 17 eddigi meccs 1934. és 2016 közé esett, eleinte pedig elég egysíkú volt a dolog, 1934-49 között ugyanis kilencszer játszottunk úgy az olaszokkal, hogy világbajnoknak mondhatták magukat. Az utolsó találkozó öt éve júniusban a Németország elleni felkészülési meccs volt, azon Lang Ádám öngólja és Thomas Müller találata hozott 2-0-s német sikert.

Az eddigi 17, világbajnoki elleni meccs mérlege 3 győzelem, 4 döntetlen és 10 vereség – a három győzelem 1954-ben Uruguay (4-2), 1966-ban Brazília (3-1) és 2007-ben Olaszország (3-1) ellen jött.

Szakkommentár
  • Franciaország 1992 óta minden nagy tornán részt vett, 2016-ban döntős volt.
  • Franciaország kétszer volt eddig Európa-bajnok 1984-ben és 2000-ben.
  • Franciaország csoportelsőként, Törökország előtt kvalifikáltatta magát az Eb-re, 10 mérkőzéséből 8 győzelem mellett 1 döntetlen és 1 vereség volt.
  • Franciaország utolsó 21 mérkőzéséből mindösszesen 1-szer kapott ki barátságos mérkőzésen Finnország ellen, tétmeccsen 2019. június 8-án, Törökország ellen maradt alul.
  • Magyarország 11 mérkőzéses veretlenségi sorozatának vetett véget Portugália.
  • Magyarország mérlege eddig a Puskás Arénában: 7 mérkőzés / 2 győzelem / 2 döntetlen / 3 vereség.
  • A magyar válogatott keretének összeértéke 75 millió euró, a francia keret 1,03 milliárd eurót ér.
  • Franciaország 21 légióssal érkezett a tornára, 2. a világranglistán, Magyarország a 37.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!