Szalai Ádám indíthatja be újra a magyar válogatottat az Eb-n

2021. június 10. – 21:00

frissítve

Szalai Ádám indíthatja be újra a magyar válogatottat az Eb-n
Szalai Ádám az írek elleni küzdelemben – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A labdarúgó Európa-bajnokság nyitómeccsét pénteken játsszák Rómában, a magyar válogatott június 15-én lép pályára először, Budapesten fogadja Portugáliát, majd Franciaország és Németország ellen is játszik. A nyitómérkőzésig hátralévő napokban csapatrészenként mutatjuk be azt a 26 játékost, akik szembekerülnek a világ legjobbjaival a részben hazai rendezésű tornán. A kapusok, védők és középpályások után jöjjenek a csatárok.

(A kapusokról itt írtunk, a védelemről itt, a középpályásokról pedig itt.)

2016-ban hat magyar gólt láthattunk az Európa-bajnoki csoportmeccseken, hatalmas bravúr lenne, ha most is sikerülne ugyanennyit elérni. A lengyelek elleni világbajnoki selejtezőn azt láthattuk márciusban, hogy van erő a támadásainkban, bár most olyan védelmekkel kerülünk szembe, amilyennel az elmúlt években is csak elvétve.

A portugálokat még sohasem vertük meg – kevés olyan csapat van, ami hasonló mutatókkal rendelkezik ellenünk –, a döntetlen volt a legjobb eredmény velük szemben. A sorozat befejező részében a hét csatárt mutatjuk be, akitől elsősorban a gólokat várjuk, persze akkor sem leszünk boldogtalanok, ha a védők közül Orbán vagy Szalai Attila talál be.

Hahn János – A gólkirály helyet követelt a csapatban

Marco Rossi szövetségi kapitány már áprilisban felvezette, hogy a bajnokságban jó formában játszó, 26 éves Hahn Jánosnak helye lesz a bő keretben. A Paks csatára 22 góllal fejezte be az idényt, a második helyre befutó Puskás Akadémiának például négy gólt lőtt. Az edzőtáborban Rossi testközelből meggyőződhetett Hahn gólérzékenységéről, az ausztriai kerethirdetéskor is kiemelte, hogy érzi a labdát és a kaput is, ezért számít rá. A múlt pénteken aztán Ciprus ellen eljött a pillanata, ott lehetett a csapatban, öröme dupla volt, mert előtte megszületett az első gyermeke is.

Hahn János a múlt pénteki Ciprus elleni mérkőzésen – Fotó: Huszti István / Telex
Hahn János a múlt pénteki Ciprus elleni mérkőzésen – Fotó: Huszti István / Telex

Nikolics Nemanja – Nagyon fontos kiegészítő ember

2018. májusban semmi jel nem utalt arra, hogy belőle lesz még valaha válogatott csatár, mert lemondta a válogatottságot. Akkor éppen George Leekens volt a kapitány, és egyáltalán nem volt jövőképe a csapatnak, a kazahoktól elszenvedett hazai vereség egészen demoralizáló volt. Rossi tisztában volt a képességeivel, ismerte a magyar bajnokságból, és ismerte azt a szikár tényt is, hogy négy egymást követő évben (2014, 2015, 2016, 2017) három országban jutott el a gólkirályi címig, ami nem lehet a véletlen műve. A Videotontól 2015-ben szerződött a Legiához, onnan másfél szezon és BL-szereplés után 2016. decemberben Chicagóba, és nemcsak Magyarországon, hanem Lengyelországban és Amerikában is ontotta a gólokat. 2020 őszén az olasz szakember hívó szavára Nikolics újra válogatott lett, igaz, akkor már itthon játszott, visszatért Fehérvárra. Bernd Storcknál az egycsatáros játék dominált, Rossi viszont keresett Szalai Ádám mellé egy gyors és gólérzékeny játékost. 2020 szeptembere óta minden tétmeccsen a pályán volt – hol kezdett, hol csereként állt be –, a júniusi, Ciprus elleni felkészülési meccsen tizenegyest hibázott, de nem emiatt nem küldte pályára a kapitány az írek ellen, hanem mert mindenki másnak is meg akarta adni a lehetőséget. Az Eb-n is arra lehet számítani, hogy a második félidőben lesz a pályán, amikor már fáradnak a védők. A 33 éves Nikolics ott volt öt éve is az Eb-n, és megítélése szerint a mostani jobb csapat, mint Storcké.

Sallai Roland – Nézők nélkül már lőtt gólokat a Puskás Arénában

Már a 2016-os Eb előtt bemutatkozott a válogatottban, de akkor, 19 évesen nem volt esélye arra, hogy ott legyen a 23-as utazó keretben. Utána nagy traumákat élt át válogatott mezben, mert harmadik válogatottságán Andorra (0-1), a hatodikon a Luxemburg elleni vesztes (1-2) csapat tagja volt. De hol van az már, amikor ilyen kellemetlen vereségek érték a csapatot? Rossi az első pillanattól számított rá, és a jelenlegi keret egyik legkreatívabb, leggyorsabb tagja. Rengeteget fejlődött a Freiburgban, jó szezont hagyott maga mögött, 24 meccsen 8-szor eredményes. Mostanra megállapíthatjuk, felvette a Bundesliga tempóját, és ha még egy ilyen szezonja összejön, akár egy nevesebb csapat is leigazolhatja. Az üres Puskás Arénában már megtapasztalta, milyen a gólszerzés, az oroszok és a lengyelek ellen is betalált, most azt is szívesen tesztelné, milyen, amikor 60 ezer ember ugrik talpra. A felkészülési meccseken izomfáradtság miatt nem játszott, remélhetőleg rendbe jön a sérülése a portugálok elleni rajtig, mert szívesen megnéznénk, milyen, amikor Pepével méri össze a sebességét.

Sallai Roland – Fotó: Huszti István / Telex
Sallai Roland – Fotó: Huszti István / Telex

Schön Szabolcs – Az Ajax akadémiáján nevelkedett

Annak az U17-es válogatottnak volt a tagja, amelynek 2017-ben Szoboszlai Dominik volt a vezére, és Szoboszlai mellett őt gondolták a szakemberek a korosztály legtehetségesebb játékosának. Az Ajax megfigyelőinek is felkeltette az érdeklődését, és le is igazolták, a gyorsaságát és cselezőkészségét külön kiemelték. A klubbal az ifjúsági Bajnokok Ligájában be is mutatkozott, de 2019 februárjában visszatért Magyarországra. Az MTK-val kiesett a másodosztályban, de ott stabil játékos lett, a feljutás után az NB I.-ben jó idényt zárt, 27 meccsen 9 gól került a neve mellé. Az amerikai Dallas leigazolta, de az Eb után csatlakozik majd új csapatához. Az írek ellen pár percet kapott kedden, az volt az első válogatottsága, egy lövésre az is elegendő volt.

Szalai Ádám – Vezér a pályán és azon kívül is

Azt is meg lehet kockáztatni, ha nincs az amszterdami 1-8-as megsemmisülés utáni beszéde, nem tart itt a magyar foci. Nagyon reálisan elmondta, hogy éveken át hülyítették a szurkolókat a kijutással, amikor annak nem volt alapja. Az Egervárit követő Pintér Attila a beszédre reflektálva nem hívta be a válogatottba, ő volt az egyetlen kapitány, aki nem látott benne lehetőséget. Dárdainál és Storcknál stabil kezdőember volt akkor is, ha éppen nem ment neki a klubjában a játék. A 2016-os Eb-n fontos gólt lőtt Ausztriának, majd a csapat továbbjutott a csoportból. Ha voltak is kérői azóta, nem akart elmenni Törökországba vagy Katarba, hanem megküzdött a helyéért a német élvonalbeli Mainzban. Edzője, Achim Beierlorzer kitette az első csapatból tavaly szeptemberben, ezután sztrájkoltak miatta a társai. Aztán az edzőt elküldték, a juniorok közé száműzött Szalai aprólékos munkával visszaküzdötte magát a kezdőcsapatba, és fontos szerepet játszott a Mainz bentmaradásában, a Werder ellen győztes gólt lőtt áprilisban, több mint egy év után talált be. Aki látta az Izland elleni pótselejtező előtti beszédét, nem felejti. Igazi csapatkapitánnyá érett, ez volt zsinórban a tizedik szezonja a Bundesligában, ilyenre előtte csak Dárdai Pál volt képes. A lengyelek elleni vb-selejtezőn eredményes volt, az írek ellen kedden fejeseit, lövéseit hárították a kapusok, de hátha megint ő lesz az a csatár, aki az Eb-n az első magyar gólt jegyzi.

Szalai Ádám a magyar-lengyel mérkőzésen – Fotó: Huszti István / Telex
Szalai Ádám a magyar-lengyel mérkőzésen – Fotó: Huszti István / Telex

Varga Roland – A legjobb ütemben váltott klubot

A Ferencvárosban perifériára sodródott tavaly ősszel, és a Bajnokok Ligájában nem léphetett pályára. Hogy Eb-résztvevő lehessen, a télen váltania kellett, meg is tette, és a lehető legjobb helyre ment, mert az MTK-ban megtáltosodott. 17 meccsen 9 gólt ért el, visszanyerte lendületes és gólerős játékát, Rossi pedig már a márciusi vb-selejtezőkre rögtön visszahívta. Gulácsival együtt tagja volt a 2009-es U20-as vb-n bronzérmet szerző csapatnak, ők ketten maradtak abból az évjáratból. Kapott még egy esélyt – valószínűleg az utolsót –, hogy még egy nagy tornán mutasson valamit a tudásából.

Varga Kevin – Sokat fejlődött Törökországban

A 25 éves Varga öt évvel ezelőtt Berekfürdőn nézte a portugálok elleni meccset, ott tombolt a kivetítő előtt Dzsudzsák Balázs góljainál, és most abban bízik, ő is ott lesz a pályán Portugália ellen. A kieső Debrecenből a török Kasimpasához igazolt tavaly ősszel, a másodosztályból nem lett volna esélye a válogatott keretbe kerülésre. A török ligában 37 meccsen lépett pályára ebben a szezonban, lőtt négy gólt, adott négy gólpasszt, és úgy érzi, a védekezésben fejlődött igazán sokat. A válogatottban épp a törökök ellen volt eredményes.

Varga Kevin a ciprusiak ellen – Fotó: Huszti István / Telex
Varga Kevin a ciprusiak ellen – Fotó: Huszti István / Telex
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!