A rendkívüli állapot közepette is megrendeznék a tokiói olimpiát

2021. május 21. – 23:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke, John Coates szerint az idei olimpiát és paralimpiát akkor is megrendezik, ha Tokióban továbbra is fennáll a rendkívüli állapot. Japán fővárosa egyike annak a kilenc prefektúrának, ahol a koronavírus-járvány miatt május 31-ig rendkívüli állapotot hirdettek – írja a BBC.

„Öt sportág a rendkívüli állapot alatt is sikeresen megtartotta a tesztversenyeit Japánban” -mondta Coates, aki hozzátette, hogy a rendezési terveikkel a lehető legrosszabb körülményekre készülnek. „Így a válasz arra a kérdésre, hogy a játékok megrendezhetők-e a szükségállapot alatt: abszolút igen” – jelentette ki.

Minden brit sportolót beoltanak

Minden sportoló és stábtag megkapja a koronavírus elleni védőoltást a tokiói játékokra utazó brit olimpiai és paralimpiai csapatból – írja az MTI.

A brit olimpiai bizottság (BOA) pénteken közölte, hogy a résztvevők a Pfizer vakcináját kapják majd meg, azonban a nekik szánt mennyiséget nem a lakosság oltására használtból veszik el. A A Nemzetközi Olimpiai Bizottság május 6-án jelentette be, hogy megállapodtak a Pfizerrel arról, hogy az olimpia és paralimpia valamennyi résztvevőjének biztosítják a koronavírus elleni védőoltást.

Az olimpiai bajnok brit hosszútávfutó Mo Farah 2020. szeptember 4-én, Brüsszelben – Fotó: MARTIN BUREAU / AFP
Az olimpiai bajnok brit hosszútávfutó Mo Farah 2020. szeptember 4-én, Brüsszelben – Fotó: MARTIN BUREAU / AFP

A NOB korábban kijelentette, hogy nem teszik kötelezővé a védőoltást az olimpián résztvevő számára, ugyanakkor erősen javasolják ezt. Több ország – köztük Magyarország is – már elkezdte az olimpiára készülő sportolók, edzők és sportvezetők soron kívüli oltását, ezért a NOB és a tokiói szervezők is arra számítanak, hogy a legtöbben már beoltva utaznak Japánba.

John Coates korábban azt mondta: az olimpiai falu lakóinak több mint nyolcvan százaléka be lesz majd oltva a július 23-án kezdődő és augusztus 8-ig tartó olimpiai játékokra. A paralimpiát augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik.

A japánok többsége nem akar olimpiát

A játékokon csak japán szurkolók vehetnek majd részt nézőként, a sportolókat és edzőket várhatóan naponta fogják tesztelni. A japán közvélemény nagy része szkeptikus az olimpiával kapcsolatban, egy tavaly decemberi felmérés szerint a többségük nem tartja jó ötletnek az esemény megtartását. A megnyitóünnepséghez közeledve sem nőtt jelentősen az olimpia támogatottsága Japánban, a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a japánok kétharmada továbbra sem rendezné meg az eseményt.

Olimpiaellenes tüntetés Tokióban 2021. május 17-én – Fotó: Stanislav Kogiku / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP
Olimpiaellenes tüntetés Tokióban 2021. május 17-én – Fotó: Stanislav Kogiku / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP

„Arra számítok, hogy az oltások számának növekedésével kedvezőbbek lesznek a közvélemény-kutatások, és javulni fog a közvélemény, de ha ez nem történik meg, akkor csak arról kell gondoskodnunk, hogy folytassuk a munkánkat, és a mi feladatunk az, hogy a játékok biztonságosak legyenek minden résztvevő és Japán minden lakosa számára” – mondta John Coates.

Az olimpia előkészületeiről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!