Péntektől oltják soron kívül az olimpiára készülő sportolókat

2021. január 29. – 12:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalosan péntek reggel kellett megkezdődnie az olimpiára készülő magyar sportolók soron kívüli oltásának a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tájékoztatása szerint.

A sportolókat a Moderna vakcinájával oltják be, legelsőként 10 fő kapja meg az oltást, köztük a dél-afrikai edzőtáborba utazó kajakos válogatott keret tagjai.

A MOB szerint nemcsak az idén nyárra halasztott tokiói játékok résztvevőinek van szükségük mihamarabb az oltásra, hanem a következő, 2022-es téli olimpiára készülőknek is, hiszen megfelelő felkészülés nélkül esélyük sem lenne a kvalifikációra.

Egyelőre egy 868 fős listát állítottak össze, amely azon neveket tartalmazza, akiknek van esélyük a tokiói vagy a pekingi olimpián való részvételre. A lista nem tartalmaz egyetlen sportvezetőt sem, mivel az nem közvetlenül az olimpiai kiutazásra koncentrál, kizárólag az arra való felkészülésre – írja a MOB.

Az, hogy a MOB kérte az olimpiára készülő sportolók soron kívüli oltását, már a január 14-i kormányinfón kiderült. Gulyás Gergely akkor azt mondta, hogy a kormány nyitott erre, az illetékes tárcának kell egyeztetnie erről a MOB-bal, ezt követően pedig az olimpián részt vevő sportolóknak és edzőiknek biztosítani fogják az oltást.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ december 31-én töltötte fel honlapjára az oltási tervet, amely szerint Magyarországon az oltás beadási sorrendje a következő:

  • egészségügyi dolgozók,
  • szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülők,
  • Covid-19 szempontjából veszélyeztetett 60 évnél idősebbek,
  • a rendvédelmi szervek dolgozói és közigazgatási szervek kormánytisztviselői , akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal,
  • 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek,
  • kritikus infrastruktúrában dolgozók,
  • valamennyi 18–59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak.

Az operatív törzs csütörtökön számolt be arról, hogy az oltási rendben az első számú célcsoport, azaz az egészségügyi dolgozók kampányoltása lezárult. Ez azt jelenti, hogy most a második célcsoport van soron, azaz a bentlakásos szociális intézményekben és az idősotthonokban folytatódik az oltás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!