Nyilvános a terv, hogy milyen sorrendben történnének az oltások

2021. január 2. – 22:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Népegészségügyi Központ december 31-én töltötte fel honlapjára az oltási tervet, pontosabban a címe alapján abból egy kivonatot, itt olvasható. Korábban is elhangzottak részletek az oltási sorrendről, azt például lehetett tudni, hogy az egészségügyi dolgozókat oltják be először, de a pontos menetrend nem volt ismert eddig. (Furcsa, de a kormányzati tájékoztató oldalon, a Koronavírus.gov.hu-n egyelőre nem jelent meg az oltási terv.)

A tájékoztató szerint azokat a TAJ-számmal rendelkező, 18 évnél idősebb állampolgárokat olthatják be, akiknél az elmúlt 6 hónapban nem igazolódott be a koronavírus-fertőzés, függetlenül attól, hogy voltak-e tünetei.

Tehát aki a tavaszi első hullámban fertőződött meg és lett beteg, az megkaphatja a vakcinát.

A sorrend így néz ki az NNK honlapja szerint:

1. Egészségügyi dolgozók: részletezi a tájékoztató, hogy kik tartoznak ide, többek között az orvosok, az ápolók, az orvoshallgatók és a védőnők. Az egészségügyben dolgozók (takarítók, adminisztratív feladatokat ellátó dolgozók) is az első között kaphatják meg az oltást. Jövő héttől 25 ponton oltathatják be magukat.

2. Szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülők: nekik nem szükséges regisztrálni az oltáshoz, és nem is lehet az oltás feltétele a regisztráció, a szociális intézményekben érdemes megszervezni oltásukat, írja a tájékoztató.

3. Covid-19 szempontjából veszélyeztetett 60 évnél idősebbek: nekik már érdemes regisztrálniuk az NNK szerint, mert megbecsülhetővé válik, hogy hányan szeretnék beoltatni magukat. A regisztráció menetéről itt írtunk. Eddig közel 600 ezren regisztráltak.

4. A rendvédelmi szervek dolgozói és közigazgatási szervek kormánytisztviselői , akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal: mindkét csoportnál a munkahelyhez kötötten történne az oltás, regisztráció nélkül.

5. 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek: itt azt írja a tájékoztató, hogy elsőként a regisztráltak oltása javasolt, de az nem ismert, hogy a regisztráció és a betegségekre vonatkozó adatok hogyan köthetőek össze. A regisztráció során a nevet, lakcímet, életkort, TAJ-számot és a kapcsolattartáshoz szükséges telefonszámot, e-mail-címet kell megadni.

6. Kritikus infrastruktúrában dolgozók: nem részletezi a tájékoztató, hogy kik tartoznak ide.

7. Valamennyi 18-59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak

Magyarországon december 26-án kezdődött meg a koronavírus elleni oltás, először egészségügyi dolgozók kapták meg. Az első szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmazott, szerdán további 70 ezer adag érkezett Magyarországra a kormányzati honlap szerint. Merkely Béla rektor szombaton arról beszélt a köztévében, hogy a Semmelweis Egyetemen már csaknem 2 ezer embert oltottak be.

Ebben a cikkben összeszedtünk mindent, amit a vakcinákról és a magyarországi oltási programról tudni lehet, illetve érdemes >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!