Már szombaton elkezdték oltani az egészségügyi dolgozókat koronavírus-vakcinával

2020. december 26. – 10:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már december 26-én elkezdődött az egészségügyi dolgozók koronavírus oltása a Dél-pesti Centrumkórházban.

A már engedélyezett Pfizer-BioNTech-vakcinából szombat hajnalban érkezett meg az első szállítmány Magyarországra. A közel tízezer adagot tartalmazó szállítmány rendőri felvezetéssel háromnegyed kilenckor futott be a Dél-pesti Centrumkórházba.

Ebben a cikkben összeszedtünk mindent, amit a vakcinákról és a magyarországi oltási programról tudni lehet, illetve érdemes >>>

A mínusz 80 Celsius-fokon tárolt oltóanyag sértetlenségét katonák ellenőrizték mielőtt bevitték a kórházba, majd azonnal egy szintén mínusz 80 fokos hűtőbe rakták az MTI híre szerint.

Kulcsár Andrea védőoltási szaktanácsadó a frissen érkezett Pfizer-BioNTech vakcinákkalFotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Kulcsár Andrea védőoltási szaktanácsadó a frissen érkezett Pfizer-BioNTech vakcinákkalFotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Az oltást már szombaton el is kezdték, ez első oltást Szlávik János infektológus főorvos adta be Kertész Adrienne osztályvezető főorvosnak a Dél-pesti Centrumkórházban. Szombaton egy másik kórházban, a Semmelweis Egyetem Klinikáján is adnak be oltásokat.

Vasárnaptól már öt oltópont kezdi meg a működését, a Dél-Pesti Centrumkórházban, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Semmelweis Egyetem Klinikáján, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházban és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházában oltják az egészségügyi dolgozókat.

Szombaton később a magyar kormány azt közölte Facebook-oldalán, hogy a következő vakcinaszállítmány várhatóan december 31-én érkezik majd meg, és hamarosan 35 ezer ember oltása történik meg az előre meghatározott prioritási sorrendben.

A Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója, Vályi Nagy István azt mondta, hogy első körben az intézménye és a környező kórházak intenzív osztályain dolgozókat, majd a sürgősségin dolgozókat oltják, utána az általános osztályok dolgozóival folytatódik az oltás. Az oltás előtt ki kell tölteni az információs lapokat, beleegyezési nyilatkozatokat. Az oltás után pedig 15-30 perces megfigyelés következik.

Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójának jelentése szerint a budapesti és a vidéki szállítmányok szombat délelőtt már elindultak a Dél-pesti Centrumkórházból.

Vereckei Péter, a Pfizer Magyarország ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta, hogy a következő hetekben rendszeresen szállítanak majd oltóanyagot a kormány által kijelölt oltópontokra.

Beszélt arról is, hogy a vakcinát mínusz 70 Celsius-fokon kell szállítani, ezen a hőmérsékleten hat hónapig, utána 2-8 fokon további öt napig tárolható, feloldás után pedig hat órán keresztül stabil.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!