A Pfizer vakcinákat adományoz az olimpiára készülő sportolóknak

2021. május 6. – 18:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) csütörtökön bejelentette, hogy megállapodtak a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal arról, hogy a nyári tokiói olimpia és paralimpia valamennyi résztvevőjének biztosítják a koronavírus elleni védőoltást.

A nemzeti olimpiai bizottságok a helyi kormányokkal együttműködve fogják koordinálni a vakcinák kiosztását. A NOB korábban kijelentette, hogy nem teszik kötelezővé a védőoltást az olimpián résztvevő számára, ugyanakkor erősen javasolják ezt. Több ország – köztük Magyarország is – már elkezdte az olimpiára készülő sportolók, edzők és sportvezetők soron kívüli oltását, ezért a NOB és a tokiói szervezők is arra számítanak, hogy a legtöbben már beoltva utaznak Japánba.

„Fontos megjegyezni, hogy a Pfizer és a BioNTech által szállított további adagok nem a meglévő oltási programokból kerülnek kivonásra, hanem a meglévő kvóták és a világszerte tervezett szállítmányok kiegészítésére szolgálnak” – írja a NOB közleménye.

Tokió 2021. április 28-án – Fotó: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
Tokió 2021. április 28-án – Fotó: CHARLY TRIBALLEAU / AFP

„Ez a vakcinaadományozás egy újabb eszköz, amellyel hozzájárulunk ahhoz, hogy a 2020-as tokiói olimpiai és paralimpiai mindenki számára biztonságos legyen, és hogy szolidaritást vállaljunk a japán házigazdákkal” – mondta Thomas Bach, a NOB elnöke. „Felkérjük a közelgő olimpiai és paralimpiai játékok sportolóit és résztvevő küldöttségeit, hogy mutassanak példát, és ahol és amikor csak lehet, fogadják el a vakcinát. A vakcina beadásával erőteljes üzenetet küldhetnek arról, hogy a védőoltás nemcsak a személyes egészségről szól, hanem a szolidaritásról is” – tette hozzá a német sportvezető.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a Pfizer-BioNTech adománya pontosan mennyi adag vakcinát jelent. Az járvány miatt egy évvel elhalasztott tokiói olimpia július 23-án kezdődik, a záróünnepség pedig augusztus 8-án lesz. A paralimpiát augusztus 24. és szeptember 5. között tartják.

A szervezők a NOB-bal összhangban úgy döntöttek, hogy csak japán szurkolók vehetnek majd részt nézőként a játékokon, a sportolókat pedig várhatóan naponta fogják tesztelni. A japán közvélemény nagy része szkeptikus az olimpiával kapcsolatban, egy tavaly decemberi felmérés szerint a többségük nem tartja jó ötletnek az esemény megtartását. Az olimpia előkészületeiről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!