Szívhatják a fogukat a szurkolók, mert nem lehetett biztosat tudni arról, mehetnek-e gyerekek az Eb-meccsekre

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön járt le a határidő, ameddig pénzvisszatérítés mellett vissza lehetett váltani az Európa-bajnokság budapesti meccseire vásárolt jegyeket. Sok magyar szurkolónak okozott fejtörést, hogy mit tegyen, a dolgok állása szerint ugyanis a 18 év alattiak csak abban az esetben mehetnek ki a meccsekre, ha igazolni tudják, hogy átestek a koronavírus-fertőzésen.

A szabály egészen pontosan úgy szól, hogy kizárólag azok a magyar szurkolók léphetnek be a stadionba, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Ezt a vonatkozó kormányrendelet értelmében azok kapják meg, akiket beoltottak vagy igazoltan átestek a fertőzésen, esetleg utólag antitestvizsgálattal igazolják a védettségüket. Szinte biztos, hogy az Eb kezdetéig nem kezdik el a 16 évnél fiatalabbak oltását, így sok családban merült fel, hogy mi legyen a korábban megvett jegyekkel. Az április 22-i dátumot egyébként az UEFA határozta meg, nem pedig az MLSZ.

Az utolsó pillanatig hezitált, hogy visszaváltsa-e a jegyeket

A Telex olvasói közül is sokan fordultak hozzánk ugyanezzel a problémával.

Menjenek biztosra, és váltsák vissza a jegyeket, vagy kockáztassanak, hátha a következő hetekben kedvezően változnak a járványügyi szabályok?

Attiláék még órákkal a határidő lejárta előtt sem tudták eldönteni, mi lenne a jó megoldás. A Magyarország–Portugália-csoportmeccsre és a budapesti nyolcaddöntőre volt jegyük, összesen hat darab, a 13 éves gyereküknek is vettek egyet-egyet. A jegyekért 270 ezer forintot fizettek összesen, tehát anyagilag sem volt mindegy. „Fogalmam sincs, mit csináljak, kezd káosz lenni az egész” – mondta, amikor a délután folyamán beszéltünk.

A helyzetet tovább bonyolította, hogy Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón, néhány órával a határidő lejárta előtt belebegtette, hogy a 18 éven aluliak esetében elengedik a védettségi igazolványt.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy nem érheti hátrány azokat, akik az életkoruk miatt nem oltathatják be magukat, csak azoktól várható el a védettségi igazolvány, akik ilyet kaphatnak. Gulyás elmondása szerint a kormány a héten dönt a kérdésről. Ha így is lesz, biztosan lesznek páran, akik átkozódnak majd, hogy miért nem előbb kapcsolt a kormány.

A csavar az egészben, hogy a mostani szabályok szerint a 18 év alatti külföldi szurkolók minden további nélkül ott lehetnek a meccseken, az UEFA honlapja szerint nekik elég két negatív PCR-teszt is – legalábbis külön nem jelzik, hogy más szabály lenne rájuk érvényes, mint a felnőttekre. Még korábban rákérdeztünk a kormánynál, hogy a hazai nézők esetében, beleértve a gyerekeket is, miért nem fogadják el a PCR-tesztet, ha közben a külföldi szurkolóktól elfogadják, de nem kaptunk választ erre.

Beoltott magyarok közé sem feltétlenül engedné a gyerekét

Az UEFA már hetekkel korábban, Attila szerint még jóval az MLSZ közlése előtt jelezte nekik, hogy meddig lehet visszaváltani a jegyeket. Közben folyamatosan figyelték a járványügyi intézkedések alakulását, abban bíztak, hogy csütörtökig a kormány változtat a gyerekekre vonatkozó szabályokon. Többször keresték ez ügyben az MLSZ-t, de onnan az UEFA-hoz irányították őket. Néhány napja mi is a magyar szövetség ügyfélszolgálatán keresztül próbáltunk tájékoztatást kérni a kérdésben: az ügyintéző azt javasolta, hogy írjunk a kormány Facebook-oldalára, hátra ott több információval tudnak szolgálni.

Az UEFA jegyértékesítési ügyfélszolgálata azt írta Attiláéknak, hogy ők is a magyar kormány által megadott szabályokat követik, a honlapjukon jelzik, amint azok változnak. Azt is megerősítették, hogy a 18 évnél fiatalabbak is csak védettségi igazolvány birtokában vehetnek részt a meccseken. Azt tanácsolták, hogy ha valamiért nem tudnak kimenni a meccsekre, akkor inkább váltsák vissza a jegyeket. Azon is elgondolkodtak Attiláék, hogy egyáltalán ki merjék-e venni a gyereküket 60 ezer ember közé.

„Az sem lenne veszélytelen, ha csak beoltott magyarok lennének kint, de így, hogy külföldiek is jöhetnek, és nekik a teszt is elég, főleg kockázatos.”

Attiláék végül nem váltották vissza a gyerek jegyeit, úgy gondolkodtak, hogy ha nem is változik a szabály a napokban, akkor még később át tudják ruházni másra.

Egyik olvasónk a korrekt tájékoztatást hiányolta, elvárta volna, hogy a megadott határidőig több információt kapjanak a belépés feltételeiről. Szerinte ellentmond az UEFA elveinek, hogy a hazai és a külföld szurkolókra eltérő szabályok vonatkoznak. Hasonló helyzetben volt, mint Attila, ő 10 éves gyerekével ment volna ki az Eb-re. Nem váltotta vissza a jegyeket, de valószínűleg így sem megy ki a meccsre, mert nem akar kockáztatni.

Az ügyben hivatalos formában is kerestük az MLSZ-t, azt a választ kaptuk, hogy a belépéssel kapcsolatos szabályokat a kormány határozza meg.

A nyájimmunitásban bízva vállaltuk be a telt házat

Április 9-én jelentették be, hogy a rendező városok közül egyedüliként, Budapest telt házas meccseket rendez majd az Eb-n, a többi helyszín 25-50 százalékos kapacitással tervez. München, Róma, Bilbao és Dublin április 19-ig kapott haladékot, de közben az UEFA elvette Bilbaótól a rendezés jogát. Itt játszotta volna a spanyol válogatott a lengyelek, a svédek és a szlovákok elleni csoportmérkőzéseit, ezenkívül egy nyolcaddöntőt is tartottak volna a helyi stadionban. A 67 ezres Puskás Arénában három csoportmeccset (köztük a magyar válogatott két meccsét) és egy nyolcaddöntőt rendeznek majd.

A kormány vélhetően a nyájimmunitásban bízva vállalta be a telt házas lebonyolítást. A Kormányzati Tájékoztatási Központ korábban azt írta válaszában, hogy „Magyarországon a labdarúgó-Eb idejére hétmilliót is meghaladja az átoltottak száma, így addigra a járványügyi korlátozások nagy része feloldható lesz.” A szakértők, köztük Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője, úgy számolnak, hogy a nyájimmunitás eléréséhez legalább 6-7 millió beoltott kell, ami akár meg is lehet nyárra. Csütörtökig 3,4 millió magyart oltottak be, ebből 1,4 millióan már a második dózist is megkapták. Pénteken valószínűleg elérjük a 3,5 millió beoltottat, így szombaton kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Fél 10-ig lehetnek nyitva, a kijárási korlátozás pedig 11-ig módosul.

A budapesti meccsek menetrendje:

Június 15: Magyarország–Portugália, 18.00
Június 19: Magyarország–Franciaország, 15.00
Június 23: Franciaország–Portugália, 21.00
Június 27: nyolcaddöntő

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!