Helyrerántották a védettségi igazolvány QR-kódos adatszinkronizációs problémáit

2021. március 11. – 10:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán írtuk, hogy a Telex két olvasója is megkapta már a védettségi igazolványát, ami tanúsítja, hogy tulajdonosa vagy átesett a fertőzésen, vagy megkapta a védőoltást.

Egyikük az igazolványt szerdán postán kapta meg Budapest Főváros Kormányhivatalától. A plasztikkártyán látható egy QR-kód, ami elvileg további információkat tartalmaz, itt viszont „adatszinkronizációs problémák” merültek fel, a kód ugyanis az e-egészségügyi rendszerbe (EESZT) vezet, ahol paradox módon az volt olvasható, hogy a kártya tulajdonosának nincs védettségi igazolványa. Egy másik olvasónk pedig azt írta, ő már megkapta a második oltást, és ez szerepel is az EESZT-ben. Ennek ellenére a védettségi igazolványán látható QR-kódos ellenőrzés ezt nem mutatja.

Úgy tűnik, csütörtökre viszont a problémát elhárították, legalábbis mindkét olvasónk ezt jelezte a Telexnek. Mint egyikük írja, „az EESZT-nek tegnap este küldött levelemre ma reggel érkezett is válasz, melyben a türelmem kérik. Huszonöt perc elteltével meglepően konstatáltam egy újabb emailt tőlük, amiben azt kérik, ellenőrizzem, hogy megjelennek-e az adatok a QR beolvasása után. Láss csodát, megjelennek. A kártyán szereplő információkhoz képest a második oltás időpontja szerepel pluszban az oldalon. A vakcina típusa/gyártója nem.” Másik olvasónk is úgy jelzett, neki is működik.

A kormány még februárban döntött a koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetéséről. Az kap automatikusan igazolványt, aki igazoltan átesett a fertőzésen, vagy oltást kapott. Az is igényelheti, aki antitesteket kimutató vérvizsgálatot csináltat hitelesített laboratóriummal, utóbbi esetben február közepétől lehet igényelni.

A védettségi igazolvány érvényessége oltás esetén korlátlan, az igazolt felgyógyulást követően 6 hónap, korábbi pozitív teszt hiányában pedig az ellenanyag-vizsgálatot követő 4 hónap.

Az ingyenes igazolványt az állam hivatalból postázza, annak kiállítását külön nem kell kérni. Aki maga igényli a laboreredménye alapján, annak fizetnie kell érte.

A kártya a személyi igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes, és az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza.

A Portfolio.hu azt írta: a kártyákat az ANY Biztonsági Nyomda gyártja, amely 2023. március végéig szóló szerződést írt alá erről a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-vel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!