Magyarország–Lengyelország 3-3

Legfontosabb

2021. március 25. – 20:26

frissítve

Magyarország–Lengyelország 3-3
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar futballválogatott Lengyelország ellen kezdte meg a 2022-es katari világbajnokság selejtezősorozatát.

Próbálják meg megemészteni a látottakat, végül is szereztünk egy pontot. Hamarosan jelentkezünk az összefoglalóval, a magyar válogatott pedig legközelebb március 28-án lép majd pályára vb-selejtezőn, San Marino lesz az ellenfél.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Őszintén megmondom, nem tudom. Egy 2017-es vb-selejtezőnk ugrott be, akkor Svájcban 5-2-re kaptunk ki, és az első két gól nagyon gyorsan jött, erre emlékeztem. De most visszanéztem, ennyire mégsem gyorsan, akkor szinte másodperce pontosan 2 perc volt a 18. és 20. percek közepén kapott gólok között (a '86-os szovjet–magyaron szintén 2 perc volt az első két gól között). Ön emlékszik olyan válogatott meccsre, ahol ilyen rövid idő telt el két bekapott gól között? Ha igen, írja meg, és megírjuk!

Szalai Ádám 2019. november 15. után lőtt újra gólt a válogatottban, és a csapat legjobbja volt (7,4 a whoscored alapján). Amíg nem kezdtünk el gólokat kapni, addig Fiola nőtt a mezőny fölé, végül piros lappal és 6-os osztályzattal fejezte be a meccset. Az első gólunkat szerző Sallai 7,3-ast kapott, Orban és Szalai Attila a három kapott gól ellenére is 6,8-at. Az osztályzatok alapján Gulácsi (5,6), Nagy Ádám és Sigér (5,9-5,9) volt a magyar válogatott három leggyöngébb játékosa.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A lengyeleknél Jozwiak bizonyult a legjobbnak (7,6) Piatek és Lewandowski előtt (7,5-7,5).

Szavazzon, hogyan értékeli a magyar válogatott teljesítményét? Ha még soha nem látta ilyen jól játszani a magyar csapatot, akkor mehet 10 pont. Ha viszont a látottak inkább felbosszantották, akkor az 1-es értéket válassza. Persze a kettő között is ér értékelni.

A magyar válogatott egy értékes döntetlennel kezdte a 2022-es világbajnokság selejtezőjét. Három nap múlva San Marino lesz az ellenfél.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A vb-selejtezők I csoportjának első fordulójában Anglia, ahogy várható volt, könnyedén legyőzte San Marinót, Calvert-Lewin két gólt szerzett, Ward-Prowse, Sterling és Watkins talált még be, ezzel 5-0 lett, az angolok labdabirtoklása 81%-os volt.

Az albánok végül csak 1-0-ra nyertek Andorrában (még az első félidőben, a 41. percben született az a gól), ráadásul a második félidőben a kapura lövések száma 3-3 volt, és a labdabirtoklásban sem volt nagy különbség, ekkor már csak 57:43 volt az albánok javára (az elsőben még 74:26).

A csoport élén a két győztes, Anglia és Albánia áll, aztán jön a két egypontos, a magyar és lengyel csapat, majd Andorra és San Marino az utolsó két helyen.

Fiola a Fehérvár védője, 31 éves, ez a mai volt a 33. válogatott meccse, azon az első kiállítása.

A meccs utolsó percében Fiola sajnos megkapta a második sárga lapját.

Ezen a meccsen 4 perc alatt még bármi megtörténhet.

Fotó: Huszti Pista / Telex
Fotó: Huszti Pista / Telex

Kevés dolog tett olyan jót a magyar futballal, mint a 2018-ban kitalált Nemzetek Ligája. A magyar válogatott az első látásra borzasztó bonyolultnak tűnő sorozatban elért eredményének köszönhette, hogy egyáltalán Eb-pótselejtezőt játszhatott, és most is a Nemzetek Ligájának köszönhetjük, hogy valamivel nagyobb esélyünk van kijutni a világbajnokságra, mint általában.

Európából összesen 13 válogatott vehet részt a vb-n, a tíz selejtezőcsoport győztese egyenes úton jut ki Katarba. A mi csoportunkban a papírforma szerint erre az angoloknak van a legnagyobb esélyük. A maradék három helyért 12 válogatott küzdhet meg, a tíz csoportmásodik és két válogatott a Nemzetek Ligája csoportgyőztesei közül, akik nem tudtak a vb-selejtezőn az első két helyen végezni a csoportjukban. Számunkra ez utóbbi az izgalmas, hiszen a magyar válogatott megnyerte a csoportját a nemzetek Ligájában, az NL-rangsor pedig úgy fest, hogy:

Franciaország, Belgium, Olaszország, Spanyolország, Wales, Ausztria, Csehország és Magyarország.

A papírforma szerint a franciák, belgák, olaszok, spanyolok első vagy második helye nem lehet veszélyben. A sorsolás úgy hozta, hogy a belgák, a walesiek és a csehek egy csoportba kerültek, vagyis innen egy válogatott biztosan lemarad az első két helyről, de a Nemzetek Ligája miatt mégis selejtezhetnek (reméljük, a beloruszok ebbe nem kavarnak bele). Így már csak annak kell szurkolni, hogy a másik selejtezős helyet az osztrákok ne vigyék el előlünk, vagyis hogy az F csoport első vagy második helyén végezzenek.

Ha ez így történik, akkor a rangsorban következő magyar válogatottra szállna a pótselejtező joga.

A magyar–lengyel a mai vb-selejtezők eddigi leggólgazdagabb meccse a maga hat góljával. A hatból ötöt Bundesliga-játékosok szereztek, csak a második lengyel gól szerzője, Jozwiak nem a német élvonal játékosa: ő az angol másodosztályban focizik.

Teljesen nyílttá vált a meccs, a kapusok továbbra sem védenek, ami kapura megy, az gól. Sárga lapokban átvettük a vezetést (3-2). A lengyelek már nem tudják beszorítani válogatottunkat. Feljebb védekezünk, de ez magában hordja annak a lehetőségét, hogy labdavesztés után a lengyelek megugorhatnak.

Robert Lewandowski 32 éves, a Bayern München csatára, 60 millió euróra becsülik a piaci értékét: BL-győztes, nyolcszoros német bajnok. Ez a 117. válogatott meccse, azon a 64. gólja, a magyar válogatott a 29., amely ellen gólt szerez.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A lengyel válogatott csapatkapitánya, Robert Lewandowski kihasználta a magyar védelem hibáját. Bereszynski beadása után kilőtte a bal felső sarkot. Szalai Attila nem tudott blokkolni, így ismét döntetlen az állás. 3-3.

A védő, akinek lengyel az édesanyja, magyar az édesapja, és az előző két gólszerzőhöz hasonlóan, a német bajnokságban, a Bundesligában jelenleg 2. helyezett Lipcsében játszik – akárcsak a kapus, Gulácsi Péter –, a 19. válogatott meccsén az 5. gólját szerezte. Az eddigi négyet három meccsen szerezte (az Azerbajdzsán ellen 3-1-re megnyert meccsen kettőt, az észtek és a bolgárok ellen egyet-egyet), és azokon mindig nyert a magyar válogatott.

A 78. percben Willi Orbán góljával ismét vezet a magyar válogatott! Szalai Ádám adott be balról, Lang Ádám belecsúsztatott, Orbán pedig közelről, térddel a kapuba segítette a labdát.
3-2

Fiola osztályzata már 8-as is volt a két gól előtt, most azonban 7,3-on áll, ezzel Sallaival a magyarok legjobbja. A lengyeleknél a csereként beálló Derby County-játékos, Jozwiak a legjobb (7,4). Kulcspasszokban a lengyel Szymanski (3) és meglepetésre Hangya (2) vezet.

A játék csapongó, a felek az utolsó negyedórára gyűjtik az erejüket, hogy eldöntsék a meccset. Döntetlennel mindkét válogatott csalódott lenne, mi azért, mert vezettünk, a lengyelek azért, mert jóval magasabban jegyzettek nálunk.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az elmúlt 10 percben szögletet harcoltunk ki, sárga lapot kaptunk. Szabálytalanságokban egyébként is felzárkóztunk, az utolsó három a miénk volt. Agresszívabban játszunk, kérdés, elég lesz-e ez a győzelem kicsikarására?

Marco Rossi lecserélte a meccs eddigi legjobbját, az első gólt szerző Sallait. A helyére Varga Kevin állt be.

A lengyel válogatott ott volt a 2002-es és 2006-os világbajnokságon, ahogy a 16 csapatos 2008-as Európa-bajnokságra is kijutottak. 2012-ben Eb-társrendezők voltak (részben előlünk nyerték el a rendezés jogát). A számunkra emlékezetes 2016-os Eb-n a negyeddöntőig jutottak, valamint kijutottak a 2018-as vb-re is. Ezzel szemben a magyar válogatott 1986 óta nem járt világbajnokságon, azonban a 2016-os és az idei Eb-re való katartikus kijutás mindenképp felér a lengyelek „unalmas” selejtezőivel.

Lovrencsics helyett Loic Nego, Hangya helyett pedig Lang Ádám jött be.

Talán a Rossi-korszak legszörnyűbb 10 perce volt ez. A lengyel kapitány három cserével rázta fel csapatát, ez vezetett oda, hogy a lengyelek fölénye már nem volt meddő, egy perc alatt szereztek két gólt. A két csapás után ugyanaz lett a játék képe, mint korábban. A lengyelek passzolgattak, csakhogy már sokkal nyugodtabban, mi védekeztünk.

Ebben a tízperces etapban szabálytalanság nem is volt, a meccs öt kaput eltaláló lövéséből négy gól lett. Nem a kapusok meccse ez, legalábbis eddig.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Angliában, a Derby County csapatában játszik Kamil Jozwiak, aki egy perccel a lengyel szépítés után egyenlített. 22 éves, ez a 10. válogatott meccse, és azon a 2. gólja, a hollandok ellen tavaly októberben 2-1-re elvesztett mérkőzésen lőtte az eddigi egyetlent.

A csereként beállt, és két perccel később szépítő Krzysztof Piatek a Hertha BSC 25 éves csatára, egészen imponáló számai vannak a válogatottban: 2018-as debütálása óta 16. meccsén ez a 8. gólja. A Hertha tavaly januárban az AC Milantól igazolta le 24 millió euróért.

Ez hihetetlen. Szalai gólja után Sousa rögtön hármat is cserélt, beküldte Krzysztof Piatek, a Hertha csatárát, aki az első labdaérintéséből gólt lőtt. A magyar csapat annyira összezavarodott ettől, hogy Lovrencsics eladott labdája után Kamil Józwiak egyből gólhelyzetbe került, és higgadtan Gulácsi kapujába lőtt. Két perc alatt kettő gólt lőttek a lengyelek. 2-2.

A szünetről kijövet a Milik–Lewandowski-duó mögött játszó Zielinskinek magyarázott Sousa, a lengyel kapitány. A második félidő kezdetén aztán percekig szinte kizárólag a lengyeleknél volt a labda, három percnek kellett eltelnie, mire átléptük a felezővonalat, igaz, akkor rögtön besárgítottuk Bereszynskit, így ellenfelünknek már két sárga lapja van, nekünk egy.

Hat perc elteltével sikerült kiszabadulnunk a térfelünkről, aminek a végén egy igazi Szalai Ádám-gól született egy kapu előtti lepattanó labdából.

Fotó: Huszti István / Index
Fotó: Huszti István / Index

Kapura lövésekben 6-3-ra vezetünk, a kaput eltalálókban 3-0-ra, Gulácsinak még különösebb dolga nem volt. A lengyelek szabálytalankodnak többet (9-13), a sárgákban is ők vezetnek (1-2).

Szalai Ádámnak ez a 68. válogatott mérkőzésén a 22. gólja, a mai mérkőzésén a válogatottság számát tekintve beérte Kocsis Sándort és Schlosser Imrét. Legutóbb hét válogatott meccsel ezelőtt, 2019 novemberében lőtt gólt a válogatottban. Az első gólt szerző Sallaihoz hasonlóan a Bundesligában, a Mainz 05-ben játszik, az idei szezonban egyetlen gólja volt klubcsapatában, novemberben egy 5-1-re megnyert kupameccsen.

A lengyelek térfelén sikerült labdát szerezni, előbb Sallai Roland próbálkozott lövéssel, de az még elakadt a védőkben, de a labda ezután Szalai Ádám elé került, a magyar válogatott csapatkapitánya már a kapuba lőtt. 2-0.

Sallait egész meccsen aprítják a lengyelek, egy magyar labdaszerzés után most Bartosz Bereszynski akadályozta meg egy durva szabálytalansággal, hogy leforduljon. Brych a második lengyel sárgát is kiosztotta.

A szünetben egyik válogatott sem cserélt.

A magyar válogatott ott folytatta, ahol tavaly ősszel abbahagyta. Egy magasabban jegyzett ellenféllel szemben rendkívül fegyelmezetten játszottunk, és megint meglőttük az immáron szokásos gólunkat.

A whoscored osztályzatai szerint is erősebbek voltunk. Fiola (7,6) a mezőny legjobbja, Szalai Attila és Sallai (7,1-7,1) előtt. Fiola tért ölelő gólpasszt adott, volt egy kapura lövése és egy sárga lapja. A lengyeleknél a jobb szélen játszó Dinamo Moszkva-játékos, Szymanski (6,5) és a Lokomotiv Moszkva középpályása, Krychowiak a legjobb. Krychowiaknak amúgy nemcsak a válogatottban, hanem a klubjában is egy volt vidotonos az edzője (Sousa és Nikolics).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!