Miért fizetnek az emberek milliókat egy videóért, ami ingyen is ott van a YouTube-on?

2021. március 9. – 18:21

Miért fizetnek az emberek milliókat egy videóért, ami ingyen is ott van a YouTube-on?
Illusztráció: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Adna 60 millió forintot azért, hogy a telefonján nézegethessen egy olyan LeBron James-zsákolást, amit bárki más is könnyen elérhet a YouTube-on? Az NBA kriptoőrülete, a Top Shot új szintre emelte a sportkártyák korát, és kartonlapok helyett a blokklánc-elven alapuló, digitálisan lekövethető videókat kínál. A videók eddig 100 milliárd forintnyi forgalmat generáltak, de a nagy fellángolás ellenére még mindig lehet óriási bukás a dologból.

Az NBA is beszállt a Bitcoin árfolyamát az egekbe kilővő kriptoőrületbe, de a 2020-ban elindított Top Shot szolgáltatásuk csak idén pörgött fel igazán. A platform felhasználói szerint lebilincselő, izgalmas és megelőzi a korát, a kívülállók szerint viszont a világ leghülyébb dolga, hogy olyan videókat lehet gyűjteni, vagy épp őrült licit után megszerezni, amiket amúgy az NBA honlapján, vagy akár a YouTube-on is ingyen el lehet érni. A jelenség vagy a sportkártyák szteroidon nevelt jövőjét jelenti majd, vagy a kriptokorszak legnagyobb balekjai lehetnek azok, akik most egy ház árát adják a pármásodperces jelenetekért.

Az NBA Top Shotot lényegében úgy kell elképzelni, mint egy digitális, felturbózott kosaraskártyát – pont ugyanannyi értelme van, tehát ha valaki az utóbbiban sem érti, hogyan kerülhet mondjuk egy összesen 23 példányban készült Michael Jordan-kosaraskártya 1,4 millió dollárba, azaz 415 millió forintba, vagy a szlovén Luka Dončić aláírt újonckártyája 4,6 millió dollárt, vagyis 1,4 milliárd forintot, az nyilván a neten őrizgetett videójelenetek adásvételét sem igazán fogja értékelni.

Az egész sportkártyásdi persze elég absztrakt dolog, ami a Top Shot videóira is igaz. Miért ér egy kartonlapra kinyomtatott kép több mint 400 millió forintot, ha ugyanazt minimális energiaráfordítással az interneten is meg lehet találni? Ugyanez a kérdés merül fel a videók esetében is, miért ér egyik vagy másik zsákolás jelenleg több százezer dollárt, ha az a YouTube-on ingyen megtekinthető, mint például a 200 ezer dollár fölötti jelenlegi rekordot jelentő alábbi LeBron James-jelenet:

Legalább annyira befektetés, mint szórakozás

Az, hogy a sportkártyák piaca megérett a digitális korra, nem akkora újdonság. Öt és fél évvel ezelőtt, még az Indexen mi is feldobtuk a kartonlapokat videókkal, digitális formában.

A Top Shotban annyi a plusz, hogy ha az oldal üzemeltetői azt ígérik, hogy egy adott videót összesen 99 példányban értékesítenek, akkor ez így is lesz. A kártyákkal szemben viszont a videóknál nem kell vigyázni az állapotukra, nem gyűrődnek, nem törnek, nem tudnak elázni, és ha valaki nem felejti el a felhasználónevét és a jelszavát, akkor elveszni sem tudnak.

A videók persze nem végtelen számban elérhetők, a mennyiségük viszont természetesen folyamatosan nő, ahogy újabb és újabb csomagok kerülnek a piacra. Ilyenekből egyébként három típus van, a legolcsóbb, 9 dollárosban 9 darab jelenet van, amikből legalább 1000 példány lesz elérhető, a 22 dolláros csomagban van 7 darab átlagos jelenet, illetve 1 ritka, amiből maximum 999-et dobnak piacra, a legdrágább, 230 dolláros legendás csomagban pedig 6 átlagos, 3 ritka és egy legendás videó lakozik, amiből maximum 99 példány készül.

(A blokklánc-rendszer jelentette alap miatt pedig feltörhetetlen az egész, tehát tényleg nem lehet másolatokat csinálni, ettől sem kell félni.)

Világos, hogy ahogy nő az eladott csomagok száma, úgy lehet egyes videókból egyre több, tehát idővel folyamatosan csökkenni fog az átlagos videók ára. A lényeg pont a ritkaságok beszerzése, hiszen 230 dollárból több ezret, szerencsés esetben több százezret is lehet csinálni, ahogy egyre népszerűbbé válik a Top Shot az NBA-rajongók körében.

De hogy hol van ebben az érték? A válaszadás jogát átadjuk a Dallas Mavericks NBA-csapat tulajdonoságnak, Mark Cubannek:

„Szabadon szórakozhatok a sorozatszámmal ellátott saját kis Maxi Klieber-zsákolásom megnézésével. Sokan felhozzák, hogy ugyanezt simán elő lehet túrni az interneten, ahol bárki bárhányszor megnézheti. Nos, ugyanez a helyzet a többi sportkártyával is, azoknak a képét is bárki nézegetheti, ettől mégsem csökken az értékük.

És ha épp el akarnád adni a videót, akkor az NBA Top Shot saját használtpiacot biztosít ehhez, ahol könnyedén láthatod az összes hasonló videót a sorozatszámával és az épp aktuális árával. Minden adott egy felhasználóbarát, hatékony piachoz. Persze fontos hozzátennem, hogy fogalmam sincs, miért is adna el bárki egy Maxi-videót, hiszen Maxi a liga jelenlegi 10 legjobb védője között van.”

Na jó, de mi ez az egész?

A rendszer alapja a mostanában mindenféle területen egyre népszerűbb NFT, azaz non-fungible token.

A nem helyettesíthető token épp abban tér el a többi, hasonlóan blokklánc alapú kriptopénztől, hogy minden egysége teljesen egyedi. Egy egység bitcoin pontosan ugyanolyan, mint egy másik egység bitcoin, ahogy az is nagyjából mindegy, hogy ha valakinek kölcsönadunk 5000 forintot, akkor azt egy másik ötezressel, vagy mondjuk öt ezressel, vagy két kétezressel és egy ezressel fizeti vissza, mert az eredeti kölcsönt jelentő ötezer forint behelyettesíthető. Hasonló analógián maradva az NFT a kölcsön helyett inkább olyan, mint egy ritka, a gyűjtők számára kifejezetten értékes régi 20 centes – ebben az esetben aligha örülne bárki, ha az egyedi ritkaságot egy mai 20 centessel, netán két 10 centessel pótolná neki valaki.

Ahogy a ritka 20 centesek, úgy az NFT-k is korlátozott mennyiségben érhetőek el abból adódóan, hogy a fejlesztők meghatározott darabszámmal indítsanak útjára egy tokent.

Rengeteg pénz lehet benne

A januárban berobbanó Top Shot-őrület alapján persze nehéz megjósolni, hol lehet a jelenség kifutása, de tény, hogy a lehető legjobbkor kezdett terjedni a digitális kártyagyűjtés.

A koronavírus-járvány miatt (kisebb-nagyobb szünetekkel) lassan egy éve tartó amerikai karantén alatt a sportkártyák reneszánszukat kezdték élni. Ezt jelzi részben a 4,6 millió dollárért elkelő Dončić-kártya is, illetve az is, hogy az új kártyacsomagok forgalma kétszeresére-háromszorosára nőtt, a használt piacon pedig még ennél is nagyobb ugrás történt, de nem forgalomban, hanem árakban.

Lebron James videója az oldalon potom 213 ezer dollárért
Lebron James videója az oldalon potom 213 ezer dollárért

2020 augusztusában valaki 3,9 millió dollárt, 1,15 milliárd forintot fizetett a háromszoros MVP baseballjátékos Mike Trout újonckártyájáért, idén januárban pedig 5,2 millió dollárért ment el a baseball-legenda Mickey Mantle 1952-es, hibátlan állapotban levő kártyája. Ez már 1,5 milliárd forintnál is több, pedig csak egy kartondarabról beszélünk.

Hasonló értéknövekedésben bíznak a Top Shotnál is, és erre egyelőre minden okuk megvan. Főleg azután, hogy január és február közepe között 30 nap alatt 1129%-os növekedést produkált az oldal a forgalmát nézve, de még a március 9. előtti 30 napra nézve is majdnem 400%-on volt a felívelés. Ami az összforgalmat illeti, március 9-én, magyar idő szerint hétfő reggel már 320 millió dolláros, vagyis majdnem 100 milliárd forntos összforgalom fölött jártak – a 320 millió dollárból pedig 230 milliót az ezt megelőző 30 napban bonyolítottak le.

Érdeklődés tehát van, a rekordok is sorra nőnek, a Top Shot mögött álló Dapper Labs pedig már azon van, hogy az NBA után az MLB, NHL és NFL jogait megszerezze, az NBA-n belül pedig kibővítsék a videós jogokat a már visszavonult játékosok legszebb jeleneteire – amivel szinte a végtelenségig pörgethetnék a kiadható videók számát.

A kriptomacskák fenyegető bukása

Ahogy minden jelenlegi kriptopiac, úgy az NBA Top Shot is erősen épít a spekulációra. A milliós hasznot jelentő érem másik oldala legalább akkora kockázattal fenyeget: mi lesz, ha egyszer csak mindenki ráun a mobilon nézegethető méregdrága videókra, és aki nem kapcsol időben, ottmarad több százezer elköltött dollárnyi videóval, amivel az ég világon semmit nem tud csinálni.

Hasonló utat járt be a 2017-ben indított CryptoKitties, ahol nem NBA-jeleneteket, hanem virtuális macskákat lehetett megvenni és házasítani. A projekt mögött ugyanaz a kanadai Dapper Labs áll, amely az NBA Top Shotot is indította, és eleinte irtózatos sikernek nézett ki az Ethereum blokkláncra építő piac. Olyannyira, hogy 2017 decemberben a rengeteg kritomacska-eladás hosszú időre megrogyasztotta és belassította a teljes Ethereum-hálózatot.

A főleg Ázsiában népszerű oldalon több macska is 100 ezer dollár (30 millió forint) fölötti áron kelt el, aztán hirtelen fokozatosan apadni kezdett az egész népszerűsége. Némi pörgés azért persze még van, de beszédes, hogy míg az NBA Top Shot február végén egy hét alatt 140 millió dollár fölötti forgalmat generált, a CryptoKittiesen alig 450 ezer dollár folyt át.

Ellenpéldának ott van a CryptoPunks is, ahol 8 bites hatású karakterek avatárjait lehet megvenni. Az oldal forgalma ugyan nem közelíti meg a most felpörgő NBA-őrületét, de fontos megjegyezni, hogy

az elmúlt 20 napban 4 ilyen karakterkép is 1 millió dollár fölötti áron ment el, az egyik, az egyetlen kalapos majomfigura például 1,5 millió dollárért.

Források: ESPN | SB Nation

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!