Nevet vált, és kap egy rakás tagintézményt is a Magyar Nemzeti Múzeum

2024. április 24. – 13:47

Másolás

Vágólapra másolva

A kedd este megjelent Magyar Közlönyben a kormány rendeletben is megerősítette, amit már eddig is tudni lehetett: A Magyar Nemzeti Múzeum neve mostantól Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ lesz, és integrálnak bele hat közintézményt.

„A Kormány a kulturális intézményrendszer fejlesztése, valamint a kulturális feladatellátás kiemelkedő színvonalon történő teljesítése érdekében egyetért azzal, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ néven működik tovább” – olvasható a rendeletben.

Ebben rögzítik azt is, amiről Csák János kulturális és innovációs miniszter már február végén beszélt: a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ részeként működik tovább több költségvetési szerv is.

2024. július 1. napjával az alábbi intézmények tartoznak alá:

  • Iparművészeti Múzeum,
  • Magyar Természettudományi Múzeum,
  • Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum,
  • Petőfi Irodalmi Múzeum,
  • Országos Széchényi Könyvtár.

Csák János február végén még Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központként hivatkozott a tervre, a jelek szerint ez időközben annyiban egyszerűsödött, hogy a nemzeti múzeum lesz a holding. Ez egyébként abban a javaslattervezetben sem olvasható már, amely a kultúra totális központosítását vetíti előre. Erről a tervezetről egyelőre nem sok mindent lehet tudni, kérdéseinkre sem a minisztérium, sem az érintett intézmények nem reagáltak, csupán Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója válaszolt megkeresésünkre, aki azt írta, tudomása szerint a kormány elé nem még került még semmiféle tervezet.

A tervezet munkaanyaga a Telexhez is eljutott, arról hogy ez alapján mi készület a kultúrában, ebben a cikkben írtunk részletesen. Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a tervezet kiszivárgásakor még cáfolta a központosítást, de a terv világosan felrajzolja azt az állami kulturális piramist, amiben még a könyvtárak kínálatát is irányítani lehet.

A februárban belengetett Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központnak is Demeter Szilárd lett volna a vezetője, aki így most „csak” a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ főigazgatójaként irányíthatja a holdingot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!