Csák János egységes, átlátható és arányos kulturális törvényt ígér, központosítás nélkül

2024. március 21. – 20:25

Másolás

Vágólapra másolva

„Az a szándékom, hogy legyen egy egységes, átlátható és arányos kulturális törvény”

– fogalmazott Csák János kulturális miniszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Csák azután beszélt egy új kulturális törvényről, hogy az Index megjelentetett egy kulturális tervezetet, amely arról szólt, hogy központosítaná és egy-egy intézmény alá rendelné a kulturális intézményeket a kulturális törvény legújabb tervezete.

A lap által lehozott tervezetben az is szerepelt, hogy a jövőben a vármegyei hatókörű városi színházak a Nemzeti Színház, a zenekarok a Nemzeti Filharmonikusok, az alkotóművészek a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Magyar Művészeti Akadémia, a múzeumok pedig a Magyar Nemzeti Múzeum ellenőrzése alá kerülhetnek. Csák János szerint azonban

  • az Index egy korábbi tervezetet hozott le, Csák pedig „nagyon sajnálja, hogy a sajtó meg a kulturális szféra egy olyanon izgul, ami régebbi terv”.
  • Szerinte hamis az az állítás, hogy a vidéki színházak Vidnyánszky alá kerülnének, ahogy az is, hogy a zenekarok a Filharmonikusokhoz.
  • „Egy szervezet irányításában vannak irányítási kérdések, ezek teljes egészében, úgy, ahogy most is, a minisztériumhoz tartoznak, mindenki külön-külön lesz, ahogy eddig” – fogalmazott Csák arról, lesz-e központosítás.

Csák ezután arról beszélt, hogy a szabályozásra azért van szükség, mert jelenleg egy „szétesett kulturális szabályozási rendszer van” Magyarországon, ahol egyes területeken részletesen ki van dolgozva a rendszer, más részeken meg egyáltalán nincs. Ehhez Csák hozzátette, beszélt a legkülönfélébb szakemberekkel, például Vidnyánszky Attilával és Máté Gáborral is. Máté egyébként még januárban beszélt egy interjújában arról, hogy valóban járt Csák Jánosnál, és kulturális finanszírozási ügyekről beszéltek (noha a Katona fenntartója nem az állam).

„Vannak tervezetek, beszélgetünk erről, és észérvekkel tudunk változtatni” – foglalta össze Csák János az új kulturális tervet. A kulturális miniszter emellett beszélt arról is, hogy:

  • „Ez a kormány hisz az autonómiában”, ezért nem akar beleszólni abba, ki legyen a nemzet színésze.
  • Csák adatai szerint az állam a GDP 1 százalékát fordítja kultúrára .
  • Az Opera sztrájkjához nincs mit hozzátennie, ott szerinte ígért a vezetőség emelést.
  • Csák szerint 100 százalékkal nőtt a tanári szakra jelentkezők száma azóta, hogy ő belépett a képbe.
  • A Kotán Attilát, a Zeneakadémia kancellárját ért kritikákat Csák egyszerűen nem hiszi. „Szerkesztő úr, nagyon vigyázzon arra, hogy itt emberi sorsokról van szó. Ezt az embert úgy rágalmazzák (…) amelyek nem igazak” – foglalta össze Rónai Egonnak címezve.

Csák arra is kitért, hogy szerinte tavaly óta sem szűkült a független színházak kínálata, így szerinte minden rendben van. Csák emellett elmesélte, hogy neki is vannak barátai, akik támogatják a lakásszínházat vagy az Átriumot: utóbbi az a független színház, amely tavaly jelentette be, hogy idéntől már nem hirdet új évadot pénzügyi okok miatt. Az Átrium 2023-ban egyetlen fillér állami támogatást sem kapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!