Befejezi az Átrium, 2024 nyara után nem hirdetnek új évadot

2023. augusztus 21. – 18:30

Másolás

Vágólapra másolva

Kedves Nézőink, sajnálattal jelentjük be, hogy az Átriumban zajló színházi tevékenységünket a most kezdődő évad végével, 2024 nyarán befejezzük – jelentette be Facebook-oldalán az Átrium Színház.

A színház megköszönte az eddigi támogatást nézőiknek és támogatóiknak, de ahogy írják: nincsen remény arra, hogy méltó és kiszámítható környezetben folytassák a munkájukat. Hozzátették:

„Támogatóink pontos elszámolást kaptak arról, hogy mire használtuk fel az adományaikat, láthatták, hogy milyen fontos volt hozzájárulásuk a jelenlegi túléléshez – de nem lehet minden évben csupán túlélni.”

Közleményükben azt írták, hogy azelőtt szeretnék befejezni, hogy ez elkezdene látszani a művészeti munkájukon, kollégáik mentális és fizikai egészségén. „A jelenlegi helyzet emberileg és szakmailag is fenntarthatatlan” – írták. A posztban azt közölték, hogy elfáradtak, mivel „ez a most már öt éve tartó kötéltánc pont azt a kíváncsi és alkotni vágyó energiát veszi el mindenkitől, amiért érdemes és élvezetes színházat csinálni”.

Az Átrium idén egyetlen fillér állami támogatást sem kapott. A színházat nézőik támogatásából tartották fenn, azonban a fentieknek megfelelően az Átrium Mecénás Klubot és a támogatási programot szeptember 1-jével megszüntetik. Megköszönték mindenkinek, aki eddig támogatta őket, de azoknak is, akik csak egy előadást néztek meg náluk.

A közleményt azzal zárták, hogy egy évaduk maradt arra, hogy együtt elbúcsúztassák azt a színházat, amit csináltak: „Szeretnénk szabadon együtt örülni annak, hogy még van egy évad, amire várunk mindenkit szeretettel!”

Nem kaptak állami támogatást

Az Átrium idén májusban jelentette be, hogy májusig nem kezdődött el a tavaly megítélt kultúrtámogatások kifizetése, és a színház pályázatát pedig idén sem bírálták el az április 30-i határidőig. A színház ekkor azt írta, hogy tavaly összesen 17 millió forint állami támogatáshoz jutottak, de a „többlettámogatási” pályázatokon egy fillért sem nyertek.

Tavaly decemberben arról számoltak be, hogy arra is egy évet kellett várni, hogy a kultúratámogató egyáltalán elutasítsa a pályázatukat. Az Átrium tavaly júliusban közölte, mivel több mint fél év után sem kapták meg az összeget, amire a törvény szerint jogosultak lennének, tíz év működés után be kell zárniuk. A hírre adománygyűjtés indult, az Átrium összesen már több mint 151 millió forintot tudott összegyűjteni, és 2023 szeptemberében elindította új évadát. A színházon a II. kerület és a főváros is segített.

A történet háttere, hogy a kulturális tao eltörlése után pályázati rendszert állított fel az állam a kulturális intézmények támogatására, ami Zsedényi Balázs, az Átrium produkciós menedzsere szerint valójában nem is pályázat, hanem kérelem: nincs átlátható döntési háttere, sem elbírálási határideje.

Az Átriumban játszik és rendez többek közt Alföldi Róbert is, az egyik rendezéséről ebben a cikkünkben írtunk. De a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darabban rengeteg színész és közéleti szereplő is feltűnt, többek közt Sebestyén Balázs is, de előadta már Hernádi Judit, Mucsi Zoltán, Rudolf Péter, Ónodi Eszter, Kovács Patrícia és Péterfy Bori is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!