Egy évet kellett várni rá, hogy a kultúrtámogatásokat kiosztó szerv elutasítsa az Átrium pályázatot

2022. december 9. – 20:19

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek délután értesült az Átrium vezetése, hogy nem kapják meg az állami támogatást, amiért folyamodtak – írja a Hvg az intézmény posztjára hivatkozva. Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő negyed ötkör gyors egymásutánban küldte ki a színháznak pályázatai elutasítását.

Az Átrium júliusban közölte, mivel több mint fél év után sem kapták meg az összeget, amire a törvény szerint jogosultak lennének, tíz év működés után be kell zárniuk. A hírre adománygyűjtés indult, az Átrium összesen már több mint 151 millió forintot tudott összegyűjteni, és szeptemberben elindította új évadát.

A történet háttere, hogy a kulturális tao eltörlése után pályázati rendszert állított fel az állam a kulturális intézmények támogatására, ami Zsedényi Balázs, az Átrium produkciós menedzsere szerint valójában nem is pályázat, hanem kérelem: nincs átlátható döntési háttere, sem elbírálási határideje. Így történhetett meg, hogy az Átrium 2021 novemberében beadott, 255 millió forintról szóló kérelmére semmilyen reakció nem érkezett még idén nyáron sem. Nem arról van szó, hogy általában véve szüneteltek volna a kiutalások, Fekete Péter, az előző kulturális államtitkár áprilisig kiosztott összesen 12 milliárd forintot.

Az Átrium egy évvel ezelőtt beadott kérelmeit utasították el most, péntek délután. A színház vezetését nem lepte meg a fejlemény, nyár óta már tudni vélték, hogy ez fog történni. „Nem véletlen az sem, hogy senki nem mond semmit arról, hogy mire lehet számítani a 2023-as kulturális támogatásokkal kapcsolatban. Valahogy úgy sejtjük, hogy jobb nem lesz, mint 2022-ben” – írták még pénteken a Facebookon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!