Az Átrium meghirdeti tizedik évadát

2022. július 8. – 08:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú bejegyzésben köszönte meg támogatóinak az eddigi felajánlásokat az Átrium, és bejelentette: meghirdetik a következő évadot, hamarosan elindul a jegyértékesítés az augusztus-szeptember-októberi előadásokra.

„Noha jelenleg nincs meg rá a biztos fedezet, bízva az elért eredményben, a ti támogatásotokban és ennek erejében, meg fogjuk hirdetni az Átrium tizedik évadát” – írják.

A színház június végén jelentette be, hogy miután 2021 novembere óta nem érkezett válasz a többlettámogatási kérelmükre, nem tudják tovább fenntartani a színházat, bezárnak.

A bejelentést követő egy hétben rengeteg adomány érkezett hozzájuk, először a főváros tett ígéretet egy 30 millió forintos gyorssegélyre, majd az II. kerületi önkormányzat is bejelentette, hogy 12 millió forinttal támogatja a színházat. Mindeközben a magányszemélyek adományaiból már több mint 40 millió forint gyűlt össze péntek reggelig.

A Jedermann Cafe kezdeményezésére csütörtökön 40 vendéglátóhely ajánlotta fel kávébevételét a színháznak. Hogy mennyi pénz folyt be az akcióból, egyelőre nem lehet pontosan tudni, de a Jedermann Facebook-bejegyzése szerint csak ott közel félmillió forint gyűlt össze a színház támogatására.

„Fontos tudnotok, hogy a színház működtetéséhez évente több százmillió forintra van szükség, de ezt elsősorban nem tőletek várjuk, hanem azoktól, akik a kultúrára szánt közpénzek felett döntenek. Erőt és reményt a folytatáshoz viszont mindenek előtt a ti támogatásotok ad, hogy küzdjünk a színház fennmaradásáért. Noha a múlt héten majdnem feladtuk ezt a küzdelmet, látjuk, hogy folytatnunk kell” – írja az Átrium péntek reggeli bejegyzésében.

Nem csak az Átrium küzd anyagi problémákkal a független színházak közül. A Független Előadó-művészeti Szövetség hétfőn levélben fordult a kultúráért és innovációért felelős miniszterhez és a kultúráért felelős államtitkárhoz. Ebben az írták, hogy ellehetetlenült a független színházak működésre, holott meglenne a pénz a támogatásukra. Ehhez kérik Csák János miniszter és Hoppál Péter államtitkár közbenjárását.

A független színházak szorult helyzetére reagálva a fővárosi önkormányzat mentőöv programot indított számukra. Egyszeri, visszatérítendő 150 milliós támogatási alapot hoznak létre, ebből azok a kulturális intézmények kaphatnak, amelyeknek jár állami támogatás, de 2022-ben még nem kaptak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!