Ókovács Szilveszter beszédével és filmvetítéssel indult a sztrájk miatt az Opera szerda esti előadása

2024. március 20. – 19:23

Másolás

Vágólapra másolva

„Egyetlen előadás sem marad el – ahogy a tegnapi Don Giovanni is lement, a mai Hunyadi is sorra kerül és a holnapi Mayerling balett is” – közölte a Telex megkeresésére a Magyar Állami Operaház. Úgy tudjuk viszont, hogy bár az előadás nem maradt el, el sem igazán indult: mivel a sztrájkoló dolgozók nem álltak neki a kedd esti Don Giovanni-díszlet lebontásának, és nem kezdték el felépíteni a Hunyadi László-előadás díszletét, ezért Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ) elnökének elmondása szerint

az este 6-kor kezdődő előadás helyett valamit vetítettek a leengedett vasfüggönyre, előtte pedig Ókovács Szilveszter igazgató beszélt a közönségnek.

A Telex úgy tudja, hogy Ókovács beszéde után egészen pontosan az Operaház történetéről vetítettek le egy 25 perces filmet. Ókovács azt mondta, hogy ezután este 8-ra érkezik meg a zenekar, és a Hunyadi László szerintük legjobb részeiből hallgathatnak meg a nézők egy koncert jellegű előadást. Az igazgató azt is hozzátette, hogy a nézők visszakérhetik a jegy árát, ha ez nem tetszik nekik, ezzel tudomásunk szerint viszonylag sokan éltek is. Az Index információi szerint ingyen pezsgőt is elkezdtek osztogatni, ezt a 444 korábbi cikke szerint már tegnap is bevetették.

Az Opera dolgozói kedd este, a Don Giovanni-előadás előtt léptek sztrájkba. A sztrájk miatt felmerült, hogy elmaradhat az esti előadás, a Don Giovanni, de ezt végül megtartották, igaz, Ókovács Szilveszter főigazgató a Facebookon elismerte, az első negyven perc zenekar nélkül ment le. A mostani helyzethez innen úgy jutottunk el, hogy amint azt Bárány Balázs Péter korábban kérdésünkre elmondta, a kedd esti előadás díszletének bontását már éjjel, az előadás után meg kellett volna kezdeni, délelőtt ugyanis a Parsifal próbáját tartották a színpadon. Erre végül a Don Giovanni díszletei között került sor.

A szerda esti Hunyadi László-előadással kapcsolatban azt mondta, az Opera szerdán kiküldött egy tájékoztatást a dolgozóknak, amely szerint a kóristáknak és a statisztáknak sem kell bemenniük az esti előadásra. A díszletezők és a zenészek sztrájkolnak, így ők a munkaidő végéig az épületben vannak. Az Opera korábban a Telex kérdésére azt közölte: „Sztrájk miatt az Opera nem hagy el előadást, ez alapelv, nem lehet a legnagyobb magyar előadó-művészeti intézmény működését meghekkelni, akármi is a cél. A közönség az első, az előadások ezért »minden körülmények között« elindulnak.” Ez a jelek szerint rendhagyó módon ugyan, de tényleg így is lett.

A főigazgató a sztrájk előtt levélben figyelmeztette a dolgozókat: előadás még nem maradt el munkabeszüntetés miatt az intézményben, és most sem fog. „Minden jegy érvényes, minden nézőnket várjuk a keddi és az azután következő estékre is. Titeket pedig a HR osztályra, emelt összegű szerződéseiteket aláírni” – írta Ókovács, és hozzátette, hogy 2011-es kinevezése óta már többször merült fel a sztrájk gondolata a dolgozók körében, de eddig mindig meg tudtak egyezni.

Bárány állítása szerint az Operaházban 2009 óta nem volt érdemi bérfejlesztés, csak a művészi munkakörre vonatkozó juttatások növekedtek, korábban pedig volt kollektív szerződésük, melyet Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója korábban eltörölt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!