Kedd este, a Don Giovanni-előadás előtt léphetnek sztrájkba az Operaház dolgozói

2024. március 18. – 22:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hétfői egyeztetés sem hozott eredményt, így kedd este hat órától, a Don Giovanni előadásának kezdetétől sztrájkba lépnek az Operaház dolgozói – írta a Népszava.

„A Magyar Állami Operaházban még sosem maradt el előadás sztrájk miatt – most sem fog. Minden jegy érvényes, minden nézőnket várjuk a keddi és az azután következő estékre is” – válaszolta az Operaház vezetősége a lap megkeresésére.

Ugyanakkor Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének (ODFSZ) elnöke szerint lehetséges, hogy elmarad vagy késve kezdődik a kedd esti Don Giovanni-előadás. Azt mondta, minden a dolgozók hozzáállásán múlik.

„Azt tapasztalom, egyszerűen félnek az emberek sztrájkolni, holott ez alaptörvénybe iktatott jog. A sztrájk következményeitől tartanak, nem hisznek abban, hogy egy ilyen tettnek nem lehet rájuk nézve hátrányos következménye mondjuk egy létszámleépítés esetén. Az operaházi munkabeszüntetést nehezíti, hogy maga az intézmény nem ad ki közleményt a sztrájkról, a nézők csak hallomásból tudhatnak róla, ha tudnak egyáltalán” – mondta az ODFSZ elnöke.

A drónnal készített képen a Magyar Állami Operaház épülete 2023. december 18-án – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A drónnal készített képen a Magyar Állami Operaház épülete 2023. december 18-án – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Bárány állítása szerint az Operaházban 2009 óta nem volt érdemi bérfejlesztés, csak a művészi munkakörre vonatkozó juttatások növekedtek, korábban pedig volt kollektív szerződésük, melyet Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója korábban eltörölt. Elmondása szerint egy zenekari tag átlagosan bruttó 500-600 ezer forintot keres havonta, ami nem arányos a munka mennyiségével.

Az ODFSZ elnöke szerint a bérrendezés elmaradása nem feltétlenül a főigazgató hibája, azonban a kollektív szerződések hiánya igen. Szerinte Ókovács autokratikusan vezeti az Operaházat, aki ellenvéleményt fogalmaz meg vele szemben, az nem érezheti magát teljes biztonságban. Bárány úgy gondolja, az intézmény vezetői visszaélnek a dolgozók hivatástudatával, és nem számítanak komoly ellenállásra a részükről.

A Népszava megkérdezte az Operaháztól, hogy ha mégis elmarad a Don Giovanni-előadás, akkor visszatérítik-e a jegyek árát a nézőknek, vagy pedig egy későbbi időpontban pótolják-e be az előadást, de erre nem kaptak választ. Az Operaház a megkeresésre azt írta:

„Az Opera a 2024-es évre több elemből álló, összesen 14,8%-os növekményre tett javaslatot saját jövőbeni bevételéből, amelyet az érdekképviseletek nem fogadtak el. Ezzel szemben 19%-os béremelést követelnek és egy olyan, 180 oldalas kollektív szerződés elfogadását, amely akadályozza az Opera működését, visszafogja aktivitását és visszaveti bevételeit, amelyekből éppen a bérnövekedést finanszírozhatná, mintegy 1,5 mrd Ft értékben. Tucatnyi új vagy megemelt pótlék, az éves infláció felett 2%-os örökös és automatikus évenkénti béremelés, a munkavállalók elbocsátásának teljes tilalma, 69 napos üzemszünet és gyermekszületés esetén 1,2 millióra emelt juttatás is ott áll a követelések között.

Sajnos, a Magyar Állami Operaház 2024-ben fenntartói plusz forrást nem tud igénybe venni, ám még véletlenül sem azonosítja 1.260 főállású alkalmazottját a két külsős szakszervezeti elnökkel, ezért további bevételnövekedést ígérő programját végrehajtja, a valódi kollégák számára béremelési ajánlatát fenn-, előadásait pedig megtartja.”

Március elején derült ki, hogy Ókovács Szilveszter arra adott utasítást, hogy a Carmina Burana öt éve futó produkciójába egy félórás szünetet iktassanak be, mégpedig azért, hogy a büfé bevételeiből is az Operaház forrásait növeljék. A közvélemény zúgolódására reagálva Ókovács először több tiszteletet kért Carl Orffnak, majd néhány operai találós kérdést intézett a kommentelőkhöz és az újságírókhoz, „akiket még sosem látott a nézőtéren”.

Az Operaház büféjét – amit a Telex is kipróbált – jelenleg az Operaház üzemelteti, miután a Zsidai Csoporttal a tavaly előtt véget ért felújítás után szerződést
bontott az intézmény. Zsidaiék 2015 óta vitték az Opera Cafét és a ház
büféit, majd miután a 2030-ig szóló, közbeszerzésen elnyert szerződést
Ókovácsék felbontották, a cég perre vitte az ügyet, a peren kívül pedig
100 milliós tartozást követelnek. A bíróság első fokon egyébként az
Operának adott igazat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!