Növelnék a büfé bevételét, ezért szünettel játsszák a Carmina Buranát az Operában

2024. március 3. – 14:04

Másolás

Vágólapra másolva

A jövőben nem Bogányi Tibor karmester vezetésével adják elő a Carmina Buranát a Magyar Állami Operaházban. Bogányi azután jelentette be a távozását, hogy az intézmény vezetője, Ókovács Szilveszter kötelezővé tette a fél órás szünetet az előadásnál. Az ok egészen prózai:

az intézményvezető így akarja növelni a büfé bevételét.

A 444 szemlézte Bogányi bejegyzését, amelyben arról is ír, hogy Ókovács döntését semmilyen szakmai egyeztetés nem előzte meg. „A Carmina Burana sikere is az egységben, feltartóztathatatlan ívében rejlik – ezt söpri el a mostani döntés” – írja Bogányi, aki a jövőben nem dirigálja többet a darabot az Operában.

Ókovács ténykedése az Opera élén régóta megosztja a szakmát és a kulturális életet. Nem először fordul elő, hogy igazgatóként belenyúl mások darabjába, korábban egy Mészáros nevű szereplő nevét húzatta ki egy darabból. Ókovácsot le is váltották volna már tavaly, de hiába kapta a legtöbb szavazatot az a Kesselyák Gergely, akit még ő rúgott ki korábban, mégis az intézmény élén tudott maradni úgy, hogy a többi jelölthöz képest őt támogatták a legkevesebben, mindössze ketten. A hangulat olyannyira megromlott az intézményben, hogy tavaly már a sztrájk is felmerült az alacsony bérek miatt.

A büfé – vagyis pontosabban Opera Café – honlapjáról kiderül, hogy a NER-rel jó kapcsolatot ápoló Zsidai Roy érdekeltségébe tartozott, mint több másik budapesti étterem és vendéglátóhely többek között a Gozsdu Udvarban vagy a Várban.

Az esetre reagált Ókovács Szilveszter is Facebookon, de sajnos arról egy betűt sem ír, hogy miért lesz fél órás szünet a Carmina Buranában, cserébe a kormányzati retorikát másolva több tiszteletet követel a zeneművet szerző Carl Orffnak, az énekkarnak, az ott dolgozóknak, az intézménynek, és kicsit valószínűleg saját magának is.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk az Operától, amelyben azt írják, hogy „az operaházi büfék üzemeltetését a Magyar Állami Operaház 2023. novemberében saját kezelésbe vette”, így már nem Zsidaiék működtetik, ahogy azt a honlap alapján gondolni lehetett. Azt is jelezték a Telexnek, hogy február végén bejelentették a dolgozók, hogy március 19-én sztrájkba kezdenek és beszüntetik a munkát, amíg nem nem egyeztetnek velük a kollektív szerződésről és a bérelemésről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!