Ókovács Szilveszter felmondta az Operaház első karmesterének szerződését

2023. június 8. – 15:59

Másolás

Vágólapra másolva

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely határozatlan idejű első karmesteri szerződését – írta az Index.

A lap információ szerint a nemrég újraválasztott főigazgató június 7-én hívatta magához Kesselyákot, és közölte vele, hogy mivel Kocsár Balázs főzeneigazgató szerződése hamarosan lejár, ezért zenei koncepcióváltásra kerül sor, amelyben Kesselyák előadásainak száma annyira lecsökken, hogy nem indokolt számára az alkalmazotti státusz.

Tavasszal összesen tizenegyen pályáztak az Operaház vezetésére, köztük volt Kesselyák Gergely is, akit a meghallgatások után a három legjobbnak vélt jelölt közé is beválasztott az erre kijelölt bizottság. A végső döntést azonban Csák János kulturális és innovációs miniszter hozta meg, aki végül nem a bizottság által javasolt hármas: Miklósa Erika, Kesselyák Gergely és Vadász Dániel közül választott új főigazgatót, hanem az Operaház addigi vezetőjének, Ókovács Szilveszternek szavazott bizalmat. Ókovács új megbízatása 2023. augusztus 1-től 2028. július 31-ig tart majd.

Ókovács Szilveszter a Mandinernek küldött közleményben reagált a Kesselyák Gergely szerződése körüli ügyre. Ebben azt írta: „Ha egy négyszemközt tartott tegnap délutáni bizalmas operaházi beszélgetésről hír jelenik meg másnap délelőtt az Indexen, akkor most már valóban érteni vélem, ki, kinek miért és milyen sebességgel vitt ki eddig is mindent innen.” A főigazgató hozzátette: Kesselyák 2016 februárjától volt az Operaház első karmestere, az elmúlt ötven év leghosszabb első karmesteri periódusát vitte.

„Akkor pályázat nélkül kértem fel a tisztségre, most, hét és fél évvel később, egy új ciklus kezdetén ugyanígy kérek fel másik karmestert. Ezt a bizottsági meghallgatáson is elmondtam 2023 áprilisában, tizenegy tanúm van rá, és akkor még senki sem tudhatta az eredményt. Bevett gyakorlat ez: új kormány, (részben) új miniszterek” – írta Ókovács, utalva arra, hogy Csák János csak később, május végén hosszabbította meg a főigazgatói kinevezését.

„Kesselyák karnagy úr újra vendégkarmester lesz emelt honoráriumért, amennyiben aláírja az ajánlatot: két produkciót vezényelne az Erkel Színházban és az Operaházban.

A magam részéről szeretném, ha aláírná, karmesteri tudására számítunk, mert ez egy szakmai kérdés, de ahhoz vissza kell jönnie az Index irodáiból. Az ügy nyilvános része ezzel részemről lezárva, az újságírókat szeretettel várjuk előadásainkon

– írta Ókovács Szilveszter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!