A szakmai bizottság 9 szavazattal Kesselyákot támogatta, Ókovács 2-t kapott, de ő maradt az Operaház főigazgatója

2023. június 12. – 16:36

Másolás

Vágólapra másolva

A szakmai bizottság, köztük minisztériumi vezetők szavazataival, az Operából időközben elbocsájtott Kesselyák Gergelyt találta a legalkalmasabbnak a főigazgatói posztra, míg az újra kinevezett Ókovács Szilveszter csak két támogató szavazatot kapott, írja egy, a laphoz eljutott hivatalos dokumentumra hivatkozva az Index.

Azt írják, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) honlapján továbbra is csak egy szűkszavú közlemény szerepel Ókovács kinevezéséről, azonban Csák János egyik munkatársától eljutott hozzájuk egy minisztériumi fejléces papír. Ebben a miniszter döntésének indoklása és a szakmai bizottság összegző véleménye is benne van. Az Index szerint a minisztérium ezzel eleget tett törvényi kötelezettségének.

Csák korábban a bizottsági szavazatokkal kapcsolatban a sajtóban megjelenteket többségében spekulációknak nevezte, és Ókovács is találgatásokról beszélt.

A lap által mutatott dokumentumban az indoklásnál a döntés két alapvető szempontjaként a művészeti szakmai beágyazottságot és egy nagy szervezet vezetésében szerzett komoly tapasztalatot emelték ki, és azt írták, hogy Csák János mindkét szempontból Ókovácsot találta a legalkalmasabbnak az Operaház főigazgatói tisztségére újabb öt évre.

A szakmai bizottság szavazásának részletes eredményéből kiderül, hogy Kesselyák 9 szavazata mellett Miklósa Erika 6, míg Vadász Dániel 5 támogatást kapott, Ókovács pedig többekkel egyetemben csak 2 támogató javaslatot tudhatott maga mögött.

Korábban a Magyar Narancs írt arról, hogy Csák Jánosnak a vonatkozó kormányrendelet szerint nyilvánosságra kellett volna hoznia, miért döntött Ókovács mellett. Ókovács pályázati anyagát is nyilvánosságra kellett volna hozni, de egyik sem történt meg a lap szerint. Megkérdezték egyébként a minisztert, mikor indokolja meg a döntését, de nem kaptak rá választ.

Idézték viszont Szentmártoni János, a KIM helyettes államtitkárának május végi hivatalos levelét, amiben azt írta: „A Magyar Állami Operaház mint munkáltató, folyamatosan megszegte a hatályos Munka törvénykönyvben meghatározott konzultációra vonatkozó rendelkezéseket, azaz a törvény szabályait megszegve járt el a szakszervezettel, illetve az általa képviselt dolgozókkal szemben”. A lap már tavaly arról írt, hogy tíz alkalommal mondta ki bíróság azt, hogy az Opera megsérti a hatályos törvényeket.

A főigazgatói pályázatokat értékelő szakmai zsűri döntésétől függetlenül Ókovács Szilveszter maradhatott az intézmény élén, aki a megbízatását először 2011-ben kapta meg.

Ókovács a múlt héten felmondta az első karmester, Kesselyák Gergely határozatlan idejű szerződését. Ehhez annyit hozzátett: „Kesselyák karnagy úr újra vendégkarmester lesz emelt honoráriumért, amennyiben aláírja az ajánlatot: két produkciót vezényelne az Erkel Színházban és az Operaházban.”, ez kilenc előadást jelentene.

Frissítés: A Kulturális és Innovációs Minisztérium késő este az MTI-hez eljuttatott egy közleményt, amelyben azt írják, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségének a pályáztatása során minden esetben a jogszabályban előírtak szerint járt el.

Azt írták, hogy első körben a szakmai bizottság véleményezte a beérkezett, érvényes pályázatokat, és javaslatot fogalmazott meg a miniszter részére. Ezt követően Csák János kulturális és innovációs miniszter döntését két alapvető szempont szerint hozta meg, egyrészt a művészeti szakmai beágyazottságot, másrészt egy nagy szervezet vezetésében szerzett komoly tapasztalatot helyezte előtérbe, és így döntött Ókovács Szilveszter mellett.

Azt írták, hogy a döntést, az indoklást, a pályázatonként elkészített összegző véleményt, és a szakmai bizottság szavazásának részletes eredményét a törvényi előírásoknak megfelelően, késedelem nélkül, még aznap, május 26-án nyilvánosságra hozta a minisztérium, amihez egy linket is megadtak. (Ezen ugyanaz a dokumentum érhető el, amelyről az Index is beszámolt hétfőn.)

A közlemény szerint a Kulturális és Innovációs Minisztérium az Opera nyertes főigazgatói pályázatát szintén a törvényi előírásoknak megfelelően mint illetékes szervnél, a Pest Vármegyei Kormányhivatalnál elérhetővé tette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!