Ókovács szerint a sztrájkra készülő operaházi dolgozók bérkövetelése arcpirító, lehetetlen

2023. november 13. – 08:54

Másolás

Vágólapra másolva

A sztrájkra készülő operaházi szakszervezetek szerint Ókovács „diktatórikus önkénybe taszította” a Magyar Állami Operaház dolgozóit, a főigazgató szerint a szakszervezetek bérkövetelése „arcpirító, lehetetlen”, de nem aggódik, mert a szakszervezetek „13 éve nem tudnak eredményes sztrájkot összehozni, és ez most is így lesz”.

A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ) és az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ) november 9-én adott ki sztrájkfelhívást, miután – mint a felhívásban írták – a „jelenleg is folyó kollektív munkaügyi vitában foglalt követeléseinket a munkáltató (Ókovács Szilveszter főigazgató) nem hajlandó teljesíteni, az egyeztető tárgyalásokon részt venni”.

A szakszervezetek december 1-jén 18 órától a munkaügyi vitát lezáró megállapodásig hirdették meg a sztrájkot.

A szakszervezetek azt írták, a sztrájk célja, hogy „a jövőben kiszámítható, tisztességes, a munkavállalók méltóságát és egzisztenciális biztonságát garantáló, a visszaélésszerű joggyakorlást nem tűrő viszonyok között történjék a munkáltatás”.

Erre a felhívásra reagált Facebook-oldalán november 11-én Ókovács Szilveszter (ami a Mandineren is megjelent).

„Mielőtt a balsajtó alig leplezett kárörömmel megírja, kirakom én magam: összesen 70%-os (!) azonnali béremelési követeléssel folyamatos sztrájkot hirdetett két külsős, nyugdíjas szakszervezeti elnökünk” – írta.

A követelés szerinte „arcpirító, lehetetlen”, ráadásul azok, akik „bármelyik nap bármelyik előadásán” megtagadják a munkát, egymilliárd forint körüli bevétellel játszanak”.

Ókovács szerint a szakszervezeti követelések hátterében valójában személyes konfliktus áll közte és a szakszervezeti vezetők („egy nyugdíjas vasutas szakszervezeti káder és egy nyugdíjas MSZOSZ-es táncos„) között. „Az intézményt romboló, a kollégák munkahelyeit és a magyar kultúrát egyszerre veszélybe sodró ún. érdekképviselőkkel 13. éve vívok. Frusztráltak, mert sok már a tisztafejű fiatal, és a régebben operások, a telebeszéltek is feleszméltek.

13 éve nem tudnak eredményes sztrájkot összehozni, és ez most is így lesz.”

Ókovács november 10-én az Origón megjelent véleménycikkében is kikelt a szakszervezetisek ellen, abban azt írta, az „új sztrájkbejelentéssel megint túszul ejtették az Opera nézőit”, mert „a valóságtól teljesen elrugaszkodott mindennemű béremelést, pótlékduplázást, évekre visszamenőleg követelt juttatásokat, munkaidő-csökkentést, ha már, véletlenül sem próbák törlésével, szétzilálásával kívánnák elérni, hanem az Opera hónapokra előre eladott Diótörő- és Tosca-előadásainak kilövésével, illetve a most 80 esztendős, súlyos betegségéből épp lábadozó komponista sztár, Eötvös Péter első magyar nyelvű operája világpremierjének ellehetetlenítésével”.

A főigazgató szerint ha a nagyjából ötmilliárdos jövedelmi követelést kielégítenék, egyáltalán nem tudnának opera-előadásokat tartani, csoportos létszámleépítésre kényszerülnének, és csak feleannyi előadást tudnának tartani.

Ókovács a szakszervezetisek követeléseit is részletesen leírta, többek között:

  • 2023. január 1-től kezdődő, tehát mostantól visszamenőleges hatállyal 30 százalékos alapbérfejlesztést szeretnének;
  • a 2023. évi Teljesítmény Értékelési Rendszer alapú jutalom plusz négyszeres kifizetését legkésőbb 2023. december 5-ig;
  • éjszakai munkavégzésre rendszeresen kötelezett, egyenlőtlen munkarendben foglalkoztatott munkavállalók esetében 2023. november 1-től visszamenőleg 40 százalékos műszakpótlék-átalány kifizetését;
  • az elvárható egészséget és biztonságot, valamint az elvárható kulturált munka és munkahelyi körülmények (próbatermek, öltözők, közösségi tartózkodók) biztosítását;
  • a rendkívüli és a munkaszerződéstől eltérő munkavégzések írásbeli elrendelését;
  • és 2024. január elsejétől 550 000 Ft/hó alapbérig 35 százalék, de legalább 100 000 Ft/hó alapbérfejlesztést.

A 24.hu azt írja, a sztrájkveszélyről az érdekvédők korábban levelet írtak Csák János miniszternek is, a sztrájkfelhívás után pedig vasárnap külön emlékeztették Ókovács Szilvesztert, hogy megítélésük szerint jogsértően vontak el munkabért, és továbbra is gond van az operaházi dolgozók munkarendjével, ezért azt kérték, a főigazgató azonnal intézkedjen a jogellenes munkáltatás megszüntetéséről.

Ókovács Szilveszter 2011-ben került a Magyar Állami Operaház élére, tavaly pedig azzal került a hírekbe, hogy három héttel a választások előtt azzal viccelődött az Operaház felújított épületének átadóján Orbán Viktor előtt, hogy „12 év után mindenkinek mennie kell”. Ahogy azonban Orbán sem távozott ennyi idő után a miniszterelnöki posztról, úgy neki sem kell elmennie az igazgatói székből, május végén a főigazgatói pályázatokat értékelőszakmai zsűri döntésétől függetlenül Ókovács Szilveszter maradhatott az intézmény élén. Új megbízatása 2023. augusztus 1-től 2028. július 31-ig tart majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!