Központosítaná a kultúrát a kormány, Demeter Szilárd szerint még változhat a javaslat

2024. március 20. – 16:55

Másolás

Vágólapra másolva

Központosítaná és egy-egy intézmény alá rendelné a kulturális intézményeket a kulturális törvény legújabb tervezete. A tervezet szerint, amiről az Index írt, a jövőben a vármegyei hatókörű városi színházak a Nemzeti Színház, a zenekarok a Nemzeti Filharmonikusok, az alkotóművészek a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Magyar Művészeti Akadémia, a múzeumok pedig a Magyar Nemzeti Múzeum ellenőrzése alá kerülhetnek. Ez az ellenőrzés azt jelenti, hogy szakmai együttműködésen túl a megyei intézményeknek a szakmai tevékenységének dokumentumait, beszámolóit, terveit el kell küldenie a kijelölt központi intézménynek jóváhagyásra, hogy egységes rendszerbe kerüljön a kulturális ágazat.

A témában küldtünk kérdéseket a Csák János vezette Kulturális és Innovációs Minisztériumnak, és Demeter Szilárdnak, a Petőfi Kulturális Ügynökség és (február vége óta) a Magyar Nemzeti Múzeum vezetőjének, aki a két szervezeten keresztül két területet is ellenőrizne a tervezet szerint. A minisztériumtól egyelőre nem kaptunk választ, Demeter Szilárd viszont a Telexnek megerősítette, hogy valóban van egy ilyen tervezet, amelyet a miniszter szeretne széles körben megvitatni, de ami, tudomása szerint, még nem került semmilyen kormányzati fórum elé.

Demeter elmondta, hogy mint minden kultúrstratégiai intézmény vezetőjének, az ő véleményét is kikérték a tervezettel kapcsolatban, „de nem nagyon találkoztam még olyan intézményvezetővel, aki ne szeretne egy átlátható, koherens szabályozási környezetet.” A kérdésre, hogy vállalná-e a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Nemzeti Múzeum vezetőjeként a feladatot, hogy a jövőben ellenőrizze a múzeumokat és az alkotóművészettel foglalkozó intézményeket, Demeter azt írta:

„Ez egy szolgálat. Nem vállalás kérdése. Ha érkezik egy feladat, akkor az ember nekigyürkőzik, és megpróbálja a legjobb csapattal, a legjobb tudása és szándéka szerint elvégezni.”

Hozzátette, hogy eddig is szövetségben dolgozott mind az Országos Közgyűjtemények Szövetségének (OKSZ) tagjaival és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségével (MVMSZ), és ezen pedig a későbbiekben sem szeretne változtatni, „akármi is legyen”.

Azt is elmondta, hogy bizonyos szinten már most is központosított rendszerben működnek ezek az intézmények, hiszen a vidéki múzeumok és könyvtárak számára a központi költségvetésből nyújtott normatív támogatás szakpolitikai véleményezését a minisztérium végzi el, a könyvtárak minősítését az OSZK-n belül az Könyvtári Intézet készíti elő. „Ilyen értelemben most is központosított az állami forrásbiztosítás. Az önkormányzati forrásbiztosítás mikéntjéről meg az önkormányzat dönt. Működik ez a modell. Egyébként megnézném azt a központosító politikust, aki meg akarná mondani például a kecskeméti igazgatónak, Rosta Szabinak, hogy merre van az előre.

A vidéki múzeumok igazgatói kemény és egyenes emberek, az igenük igen, a nemük nem, jól lehet velük együtt dolgozni.”

Csák János miniszter februárban a közmédia egyik műsorában arról beszélt, hogy létre jön majd holdingként a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ, ami alá hat intézmény, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Természettudományi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum
és a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum tartozik majd, ez viszont az Index szerint nem szerepel az általuk látott javaslatban. Demeter erről a Telexnek azt írta: „A készülő törvényben az a legizgalmasabb, hogy készül, tehát változhat. Minden bizonnyal a szélesebb körű szakmai konzultáció eredményeként is módosulni fog. De arról, ami még nincs, tényleg nem lehet értelmes állításokat megfogalmazni.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!