Salman Rushdie: A késelő volt az utolsó, akit a jobb szemem valaha látott

2024. április 12. – 17:19

Másolás

Vágólapra másolva

A késes támadás óta először adott televíziós interjút Salman Rushdie brit-amerikai író, aki a CBS 60 Minutes című műsorában felidézte az ellene elkövetett merényletkísérlet pillanatait, és elmondta, mi futott át az agyán, amikor a támadója hirtelen rárontott.

„A késelő volt az utolsó, aki a jobb szemem valaha látott” – mondta a 76 éves író, aki 2022. augusztus 12-én egy amerikai irodalmi fesztiválon vett részt New York államban, a Chautauqua Intézetben. Mielőtt elkezdte volna az előadását, egy férfi a színpadra rontott, és legalább tízszer megszúrta őt.

„A színpad jobb oldalán ültem” – mondta Rushdie, aki a támadásról szóló, hamarosan megjelenő emlékiratából olvasott fel a CBS műsorában. „Aztán a jobb szemem sarkából – az utolsó dolog, amit a jobb szemem valaha is látott – láttam, hogy a fekete ruhás férfi felém fut. Fekete ruha, fekete arcmaszk. Gyorsan közeledett, mint egy rakéta. Bevallom, néha elképzeltem, hogy a bérgyilkosom valamelyik nyilvános fórumon felemelkedik, és éppen így fog rám rontani. Így hát az első gondolatom, amikor megláttam ezt a gyilkos alakot felém rohanni, az volt: »Szóval te vagy az. Hát itt vagy«”.

A támadás után Rushdie két napig lélegeztetőgépen volt, és összesen hat hetet töltött kórházban. A jobb szemére elvesztette a látását. „Az egyik sebész, aki megmentette az életemet, azt mondta: »Először nagyon peches voltál, aztán meg nagyon szerencsés.« Megkérdeztem, hogy mégis mi volt ebben a szerencsés? Mire ő: »Az, hogy a támadónak fogalma sem volt arról, hogyan kell késsel embert ölni«” – mondta.

Támadója, a 24 éves Hadi Matar első bírósági meghallgatásán ártatlannak vallotta magát, és azt mondta, meglepődött, hogy az író túlélte a támadást. Idén januárban Matar tárgyalását elhalasztották Rushdie készülő emlékirata miatt. A Matart képviselő ügyvéd azzal érvelt, hogy joga van megismerni az emlékiratot és minden kapcsolódó anyagot, mielőtt ügyfele bíróság elé állna, mivel ezek mind bizonyítéknak minősülnek – írta a Guardian.

Rushdie évtizedek óta halálos fenyegetéseket kapott muszlim közösségektől az 1988-ban megjelent Sátáni versek című könyve miatt. 1989-ben Irán akkori legfőbb politikai és vallási vezetője, Khomeini ajatollah fatvát adott ki, amelyben a megölésére szólított fel az Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve miatt. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, így évekig bujkálnia kellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!