Levették a lélegeztetőgépről, és újra tud beszélni Salman Rushdie

2022. augusztus 14. – 08:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Levették a lélegeztetőgépről, és újra tud beszélni Salman Rushdie – írja a BBC. A hírt az író ügynöke, Andrew Wylie megerősítette az amerikai médiának.

Az indiai születésű brit írót pénteken támadták meg egy New York-i irodalmi fesztiválon a Chautauqua Intézetben. A támadó 10-15-ször szúrta meg a 75 éves írót, akit máj-, ideg- és szemsérülésekkel szállítottak kórházba. Ügynöke korábban azt nyilatkozta, Rushdie feltehetően elveszíti az egyik szemét.

Az író 24 éves támadója, Hadi Matar az író beszélgetőpartnerét, Henry Reese-t is megsebesítette az arcán. Matart a támadás után azonnal elfogták és gyilkossági kísérlet miatt vádat emeltek ellene. A férfi a bíróságon ártatlannak vallotta magát, és a CNN cikke szerint a következő tárgyalásig a Chautauqua megyei börtönben van óvadék nélküli előzetes letartóztatásban. Chautauqua megye kerületi ügyésze, Jason Schmidt szerint a férfi 32 évet is kaphat, ha elítélik.

A hatóságok Matar közösségi oldalakon folytatott tevékenységének átvizsgálása során arra jutottak, hogy a férfi szimpatizált a síita szélsőségességgel és az iráni Forradalmi Gárdával. Matar egyébként nemrég költözött New Jersey államba, és a támadáskor hamis jogosítvány volt nála.

Az író évek óta halálos fenyegetéseket kap muszlim közösségektől az 1988-ban megjelent Sátáni versek című könyve miatt. 1989-ben Irán akkori legfőbb politikai és vallási vezetője, Khomeini ajatollah fatvát adott ki, amelyben a megölésére szólított fel az Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, így évekig bujkálnia kellett.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!