Lélegeztetőgépen tartják a nyakon szúrt Salman Rushdie-t

2022. augusztus 12. – 17:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megtámadták Salman Rushdie indiai születésű brit írót New York államban pénteken, egy irodalmi fesztiválon. Rushdie előadást tartott volna a Chautauqua Intézetben, de mialatt bemutatták, egy ismeretlen férfi rohant fel a színpadra, és nyakon szúrta a 75 éves írót, aki a földre esett. Rushdie-t kórházba szállították, megműtötték, jelenleg lélegeztetőgépen tartják, egyik szemét valószínűleg el fogja veszíteni – számolt be az MTI.

Az AP magyar idő szerint nem sokkal 18 óra után már arról írt, hogy a támadó 10-15 alkalommal a nyakán szúrta meg az írót. A támadót, aki Rushdie beszélgetőtársát is megsebesítette, azonnal elfogták. A rendőrség később azonosította a támadót, Hadi Matar-t, egy New Jersey államban élő, 24 éves férfit. Tettének indítékát egyelőre nem közölték.

A 75 éves írót máj-, ideg- és szemsérülésekkel vitték kórházba, emellett valószínű, hogy egyik szemét elveszíti. A támadásban megsérült beszélgetőtársát, Henry Reese-t, arcsérülésekkel látták el, de nem sokkal később kiengedték a kórházból. Kathy Hochul, New York állam kormányzója a Twitteren méltatta a mentők és a rendőrök gyorsaságát, valamint támogatásáról biztosította az írót és szeretteit.

Rushdie 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt több halálos fenyegetést is kapott muszlim közösségekből, mert a műben az iszlám vallás több konzervatív hívője szerint tiszteletlenül ábrázolta Mohamed prófétát. A könyv ellen Indiában és Pakisztánban tüntettek is, nagy-britanniai muszlim vezetők pedig istenkáromlónak nevezték az írást. Megjelenése után 1 évvel Homeini ajatollah, Irán vezetője fetvát hirdetett Rushdie-ra, és Iránban 3 millió dolláros vérdíjat tűztek ki az író fejére.

Iráni vezetők azóta többször is igyekeztek felülbírálni Homeini ajatollah szavait, de az íróra továbbra is sokan dühösek, egy iráni iszlám szervezet 2012-ben még a vérdíjat is felemelte 3,3 millió dollárra.

Egyelőre nem tudni, hogy az iró támadóját ez motiválta-e. (Bloomberg)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!