Salman Rushdie támadóját meglepte, hogy az író túlélte a szúrásokat

2022. augusztus 18. – 13:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem gondolta, hogy Salman Rushdie túléli azt a tíz-tizenöt késszúrást, ami érte – ezt mondta az író támadója a New York Postnak a börtönből. A 24 éves New Jersey-i férfival szerdán beszélt a lap, videóinterjút készítettek vele, miközben ő a Chautauqua megyei börtönben ült.

„Amikor meghallottam, hogy túlélte, meglepődtem, azt hiszem” – mondta Hadi Matar, de arról most sem beszélt, hogy azért próbálta-e megölni, mert 1989-ben Irán akkori legfőbb politikai és vallási vezetője, Khomeini ajatollah fatvát adott ki Rushdie ellen, amelyben a megölésére szólított fel az Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, így évekig bujkálnia kellett.

Hadi Matar <br> Fotó: Chautauqua County Sheriff's Office / AFP
Hadi Matar
Fotó: Chautauqua County Sheriff's Office / AFP

Matar csak annyit mondott, tiszteli az ajatollahot, nagyszerű embernek tartja. Beszélt arról is, hogy pár oldalt elolvasott a Sátáni versekből, de az egészen nem rágta át magát, annál több videót nézett viszont az íróról.

„Nem szeretem azt az embert. Nem gondolom, hogy nagyon jó ember. Nem szeretem. Nem nagyon szeretem. Ő olyan valaki, aki megtámadta az iszlámot, megtámadta a hitüket, a hitrendszerüket” – mondta Rushdie-ról.

Az illetékes ügyészi hivatal tájékoztatása szerint Matart pénteken (és a tervek szerint talán csütörtökön) is meghallgatják a bíróságon.

A férfi egyébként tagadta, hogy kapcsolatban állna az iráni Forradalmi Gárdával, és állítása szerint csak neki van köze a bűncselekményhez, amiben egyébként nem vallotta magát bűnösnek. Az előadás helyszínére előző nap érkezett, azt mondta, azért ment oda, mert a Twitteren látta, hogy ott lesz az író.

Matarnál nem volt pénztárca, az éjszakát a fűben töltötte. Készpénz és egy Visa-kártya volt nála, illetve hamis személyi.

Hadi Matar egy New York-i pódiumbeszélgetésen késelte meg Salman Rushdie indiai születésű brit–amerikai írót, ezután gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat ellene. A hatóságok Matar közösségi oldalakon folytatott tevékenységének átvizsgálása során arra jutottak, hogy a férfi szimpatizált a síita szélsőségességgel és az iráni Forradalmi Gárdával. Matar egyébként Kaliforniában született, és nemrég költözött New Jersey-be. A támadáskor hamis jogosítvány volt nála. Pontos indítékát egyelőre nem tudni.

Rushdie-t a fején és a hasán érték a késszúrások. A 75 éves írót máj-, ideg- és szemsérülésekkel vitték kórházba, egyik szemét valószínűleg el fogja veszíteni – közölte az ügynöke, Andrew Wylie. Rushdie lélegeztetőgépen volt, de már levették róla, ügynöke szerint elindult a gyógyulás útján.

Irán tagadta, hogy köze lenne Salman Rushdie New York-i megkéseléséhez, és azt állítja, csak az író és támogatói tehetnek a támadásról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!