Irán szerint Salman Rushdie maga felelős a leszúrásáért

2022. augusztus 15. – 10:28

Másolás

Vágólapra másolva

Irán tagadta, hogy köze lenne Salman Rushdie New York-i megkéseléséhez, és azt állítja, csak az író és támogatói tehetnek a támadásról – írja az Independent.

„A Salman Rushdie ellen az Egyesült Államokban elkövetett támadással kapcsolatban nem gondoljuk, hogy bárkit is hibáztatni és vádolni kellene rajta és támogatóin kívül. Senkinek sincs joga Iránt vádolni ezzel kapcsolatban” – mondta hétfőn Nasszer Kanáni iráni külügyminisztériumi szóvivő.

Bár a 75 éves írót levették a lélegeztetőgépről, továbbra is kritikus állapotban van, miután májkárosodást szenvedett, valamint az egyik karjában és az egyik szemében elszakadtak az idegek.

Teheránt nyugati kormányok régóta azzal vádolják, hogy az 1979-es iszlám forradalom óta több olyan külföldi terrorakciót is végrehajtott, melyek célpontjai az iráni vezetéssel egyet nem értő gondolkodók voltak.

Salman Rushdie 2017-ben a Frankfurti Könyvvásáron – Fotó: John Macdougall / AFP
Salman Rushdie 2017-ben a Frankfurti Könyvvásáron – Fotó: John Macdougall / AFP

Az indiai születésű brit írót pénteken támadták meg egy New York-i irodalmi fesztiválon a Chautauqua Intézetben. A támadó 10-15-ször szúrta meg a 75 éves férfit, akit máj-, ideg- és szemsérülésekkel szállítottak kórházba. Ügynöke korábban azt nyilatkozta, Rushdie feltehetően elveszíti az egyik szemét.

Az író 24 éves támadója, Hadi Matar az író beszélgetőpartnerét, Henry Reese-t is megsebesítette az arcán. Matart a támadás után azonnal elfogták és gyilkossági kísérlet miatt vádat emeltek ellene. A férfi a bíróságon ártatlannak vallotta magát. A CNN cikke szerint a következő tárgyalásig a Chautauqua megyei börtönben van óvadék nélküli előzetes letartóztatásban.

A hatóságok Matar közösségi oldalakon folytatott tevékenységének átvizsgálása során arra jutottak, hogy a férfi szimpatizált a síita szélsőségességgel és az iráni Forradalmi Gárdával. Matar egyébként nemrég költözött New Jersey államba, és a támadáskor hamis jogosítvány volt nála.

Az író évek óta halálos fenyegetéseket kap muszlim közösségektől az 1988-ban megjelent Sátáni versek című könyve miatt. 1989-ben Irán akkori legfőbb politikai és vallási vezetője, Khomeini ajatollah fatvát adott ki, amelyben a megölésére szólított fel az Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve miatt. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, így évekig bujkálnia kellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!