A Blokád rendezője fellökött egy filmkritikust, mert szerinte bűn antiszemitizmussal vádolni a filmjét

2023. június 10. – 17:44

Másolás

Vágólapra másolva

Feljelenti a Népszava újságírója Tősér Ádámot, a Blokád című film rendezőjét, mert állítása szerint a filmes péntek este nekirontott egy nyilvános rendezvényen.

A Népszava cikke szerint munkatársuk, Csákvári Géza a Magyar Mozgókép Fesztivál esti programján vett részt a FOTON Audiovizuális Centrumban, amikor a mosdó felé tartva egy onnan kilépő férfi olyan erővel fellökte, hogy a földre került. A cikkben az áll, a támadó üvölteni kezdett, lenácizta Csákvárit, és kilátásba helyezte, hogy „szétveri a pofáját”. Az újságíró azt mondja, nem ismerte fel kapásból, ki kötekedik vele, de utóbb kiderült, hogy Tősér Ádámról, a Blokád rendezőjéről van szó. Az újságíró nem kifejezetten hízelgő kritikát írt a filmről a Népszavába, NER-es kurzusfilmnek titulálta azt. A film telexes kritikáját itt lehet elolvasni.

A beszámolóból nem derül ki egyértelműen, hogy a kritika és a támadás között van-e összefüggés, esetleg más miatt tört ki a balhé, de Csákvári kommentárja alapján ő maga biztosnak tartja, hogy a cikke miatt támadt rá a rendező. „Az újságíró szavaira az erőszak vagy a nyilvános becsmérlés nem lehet válasz. Még akkor sem, ha az alkotó nem nyugszik meg azzal ténnyel, hogy nem kevesebb mint tizennégy kategóriában jelölték Magyar Mozgókép Díjra és nyilvánvalóan fontosabb neki, mit gondolnak a kritikusok” – írta Csákvári Géza. Próbáltuk telefonon hívni Tősér Ádámot, hogy az ő verzióját is megismerjük, de egyelőre nem vette fel. A Népszava mindenesetre tettleges becsületsértés miatt feljelentést tesz az ügyben.

Frissítés: Tősér szombat délután az Indexnek kommentálta az eseményeket. Az ő olvasatában az eset úgy történt, hogy megkérdezte Csákvárit, „miért hazudozik, majd arrébb löktem, erre ő dobott egy Neymar-díjas alakítást”. Szerinte a Népszava munkatársa nem újságíró, hanem „szélsőséges propagandista”, aki „az egyik legsúlyosabb bűnnel, nyílt antiszemitizmussal vádolta meg a filmet és ezzel a Blokád összes alkotóját”. Tősér azt gondolja, ez egy jellemző magatartás, amikor „egy alkotás igazságával kapcsolatban kifogynak a szakmai érvekből, rögtön előrántják az antiszemitizmus-kártyát. Ez pedig bűn.” Azt is mondta, hogy nem szokott verekedni, viszont tényleg „szenvedélyes, temperamentumos ember”, és ha jogi eljárás indul a lökdösődés miatt, vállalja a következményeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!