Antall József tanította a történelmet Haumann Péternek, 17 évesen már írt róla az újság

2022. május 30. – 13:15

Antall József tanította a történelmet Haumann Péternek, 17 évesen már írt róla az újság
Haumann Péter 1965 körül – Fotó: Kotnyek Antal / Fortepan

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat délután 81 éves korában halt meg Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze. Az egész ország ismerte, egy sor kultikus filmben, színdarabban, kabaréjelenetben vagy akár rajzfilmben szerepelt. De vajon mikor találkozhatott először a nevével a nagyközönség?

A női fodrászok gyermekeként született Haumann Péter a budapesti Toldy Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1959-ben, meghatározó tanárai voltak, a történelmet például a rendszerváltás utáni első szabadon választott miniszterelnök, Antall József tanította az osztályának. És ő volt az, aki kijárta, hogy legyen az iskolának színháza.

Haumann Péter nevének említésével az 1958. május 15-én megjelent Pedagógusok Lapjában találkozhatunk először. Ez a Pedagógusok Szakszervezetének lapja volt, egy forintba került.

„A II. ker. Hámán Kató Leánygimnázium és az I. ker. Toldy Ferenc gimnázium közös színjátszó csoportja több alkalommal nagy közönségsikerrel adta elő Moliére Fösvény című vígjátékát. A címszerepet Hársing Lajos, a leánygimnázium önképzőkörének vezetőtanára játszotta nagy átéléssel és elhitető erővel. Mellette kiemelkedtek még Haumann Péter, Zboray Loránt, Fischer János és Barta Mónika.”

Haumann ekkor harmadikos gimnazista volt, és jóval később, 1988-ban, a Tipográfia Testedző Egyesület Sportkiadványában (nem tévedés, ez volt az újság neve) beszélt is erről az előadásról, illetve arról, hogyan lett színész. A Stromfeld Aurél utcai általános iskolában fedezte fel színjátszó tehetségét az irodalomtanára, innentől kezdve sűrűn szerepelt iskolai rendezvényeken. Innen került a Toldy Ferenc Gimnáziumba. Az 1958-as előadásra így emlékezett harminc évvel később:

„Egyik legszebb emlékem, amikor előadtuk Moliére Fösvényét. Tudod, ki játszotta a címszerepet? Dr. Hársing Lajos, akkori testvériskolánk tanára, aki ma a Pannónia Filmstúdió dramaturgja, a honi filmszinkron egyik »atyja«.”

Az újságíró kérdésére elmondta, hogy a darabban szakácsinast játszott, „kis szerep volt, de nagy öröm”.

A toldys Haumann végül három helyre adta be jelentkezését: a Színművészeti Főiskolára, az orvosegyetemre, valamint Schadek Franci bácsi belvárosi dauerszalonjába. Végül egyből felvették a színművészetire.

Haumann nevének következő említésével ezért nem a Borbélyok és Fodrászok lapjában, hanem a Népszabadság 1962. októberi számában találkoztunk. A legendás színikritikus, Molnár Gál Péter (akkor még csak Molnár G. Péter) a Madách Színházban előadott Gogol-darabról, az A revizorról írt kritikát. Haumann Péter és négy színésztársát így dicsérte: „epizódszerepeiket jól oldották meg”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!