Ezek voltak Haumann Péter legmeghatározóbb szerepei

2022. május 29. – 15:54

Ezek voltak Haumann Péter legmeghatározóbb szerepei
Bencze Ilona és Haumann Péter T. S. Eliot és Andrew Lloyd Webber Macskák című musicaljének 1400. előadásán a Madách Színházban 2014. november 29-én – Fotó: Mohai Balázs / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat délután, nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter, a nemzet színésze. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja legmeghatározóbb alakításait szedtük össze.

Macskafogó

A Macskafogó egy egész generáció hivatkozási alapja lett, és Magyarországon kívül is világszerte forgalmazták a filmet. A Pannónia Filmstúdióban gyártott bűnügyi animációs vígjátékban Haumann Péter Safranek hangját adta, aki a Benedek Miklós által alakított Fritz Teufel macskaszindikátus-vezér csetlő-botló bizalmasa volt, és visszatérően értek különféle retorziók.

Vuk

A rókacsalád történetét feldolgozó, 1981-ben bemutatott Vuk Fekete István regényéből készült, Dargay Attila rendezésében, szintén a Pannónia Filmstúdióban. A magyar filmgyártás egyik legnézettebb alkotásában Haumann Péter a cefreevéstől bódult libák egyikét alakította, párban Maros Gáborral.

Egészséges Erotika elnök

Az Egészséges Erotika Tímár Péter 1986-ben bemutatott filmje. Egy ládagyárban játszódik a Kádár-korszak végén, amiben Haumann Péter az elnök szerepét játssza. A film egyik érdekessége, hogy bizonyos jeleneteket a színészek visszafelé játszottak el, hogy aztán visszafelé bevágva akadozottabbak legyenek a mozdulataik.

Három nővér-paródia

Csehov utolsó előtti színművének paródiáját egy 1979-es szilveszteri műsorban mutatták be, Haumann Péter a tanárnőt, Olgát játszotta. A műsort később megismételték, és mivel az egész ország fuldokolva röhögött az előadásokon, egy időre le kellett venniük a színházaknak, mert képtelenség volt a hangos röhögések miatt játszani. A felvételen Haumann Péter mellett Körmendi János, Márkus László, Gyabronka József, Szerednyei Béla, Tímár Béla játszik.

Macskák

A macskák egy kétfelvonásos musical, amely T.S. Eliot angol költő versciklusának Andrew Lloyd Webber által megzenésített feldoglozása. A magyarországi ősbemutató 1983-ban volt a Madách Színházban. Haumann Péter Gus és Gastrofar George szerepét is játszotta. Az alábbi videó az 1500. előadáson készült, ahol egy rövid jelenetre újra színpadra állt Haumann Péter is.

Indul a Bakterház

Az 1979-ben Rideg Sándor regényéből készített filmet javarészt az ócsai falumúzeumban, valamint Csabony vasútállomásán forgatták az ott álló bakterházban. Haumann Péter Toppancs Miskát, a Patást alakította. Sajnos a talán legidézettebb jelenet, Sanyi, a ló halála nem lelhető fel eredeti formában az interneten, viszont egy másik kitörölhetetlen jelenet igen, amikor a Haumann Péter totálon dalra fakad.

Őrült nők ketrece

Az Őrült nők ketrece Edouard Molinaro filmje, aminek musicalváltozatát a mai napig telt házzal játsszák a világon mindenhol. A darab vígjátéki megközelítésben, de központi motívumként használja a homoszexualitást. Haumann Péter az 1991-ben, a Fővárosi Operettszínházban, Vámos László rendezésében bemutatott változatában játszotta Albin szerepét.

Vízkereszt, vagy amit akartok

A Shakespeare drámájából színpadra állított darab 1986-os felvételén Haumann Péter Malvolio szerepét játszotta a Madách Színházban. Rajta kívül Schütz Ila, Huszti Péter, Szerednyey Béla és Pusztaszeri Kornél játszott a darabban.

Hókuszpók

És akkor a végére mindenki kedvence, az ország legikonikusabb kacaja, a Hupikék Törpikékben a gonosz varázsló, Hókuszpók, ami generációk tudatába égett bele billogként.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!