Szerződést kötöttek Demeter Szilárdék, a Városliget Zrt. építheti majd be a Hajógyári-sziget egy részét

2021. szeptember 28. – 08:38

Másolás

Vágólapra másolva

„Együttműködési megállapodást kötöttünk a Városliget Zrt.-vel a leendő összművészeti központ üzemeltetésére” – fogalmazott a Népszavának Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, a Magyar Kultúráért Alapítvány és az abba beolvadó Petőfi Kulturális Ügynökség vezetője, aki miniszteri biztosként felel a Hajógyári-sziget déli részére tervezett összművészeti központért.

A miniszteri biztos azt is mondta, hogy „egy szöget beütni nem kell két kalapács”, majd kifejtette, hogy

„van egy állami cég, ami jelentős tapasztalattal bír az ingatlanfejlesztés és -üzemeltetés terén. Sok okát nem láttuk annak, hogy egy párhuzamos struktúrát építsünk fel”.

Az nem derült ki, hogy pontosan mi épül majd a szigeten, illetve mire szerződtek a zrt.-vel. A Városliget Zrt. volt az egyik kulcsszereplője a városligeti építkezéseknek, ami rengeteg konfliktust váltott ki: és nemcsak a civilek körében, de még a főváros és a kormány is összefeszültek, rendeletekkel és tilalmakkal licitáltak egymásra a Városliget beépüléséről és nem beépüléséről szóló harcokban. A Városliget Zrt. által megpályázott gázballonkilátó szintén konfliktushoz vezetett a főváros főpolgármestere, illetve a zrt. között, miután a cég lekordonozta a Városliget egy részét.

„A Hajógyár és a Zichy-kastély sorsáról nem egy személyben döntök. A Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriuma hivatott stratégiai döntéseket hozni, a tulajdonos pedig a Petőfi Kulturális Ügynökség Nzrt.” – fogalmazott Demeter, miután a lap kitért a Zichy-kastély jövőjére is.

Nemrég írtunk arról, hogy az óbudai kerületvezetés öt napot kapott, hogy válaszoljon a Fő téri Zichy-kastély átadásának tervére a Petőfi Irodalmi Ügynökségnek. Az ellenzéki vezetésű önkormányzat nem írta alá az eléjük tett szerződést, azt követelték, hogy érdemben tárgyaljanak velük a hasznosításról, melynek részleteiről semmit nem tudnak.

„a III. kerület használati jogáról akkor tudnak tárgyalni, ha tudják, hogy pontosan mire is vonatkozik. A több, mint hétezer négyzetméter soha nem volt kimérve.”

– fogalmazott most Demeter. Az állami tulajdonban lévő kastélynak helye van a kormányzati kultúrstratégiában, de a helyzet nem olyan egyszerű jogi szempontból. Demeter az „igényes és minőségi kultúra” otthonává tenné a Zichyt, az önkormányzat nonszensznek tartja, hogy nem tudják, ki és mit is akar pontosan csinálni a kerületükben (úgy tűnik viszont, hogy a volt fideszes kerületvezető, Bús Balázs sokkal többet tud a projektről, mint az utódja).

„A vagyonátadást egy kormányváltás semennyiben sem befolyásolná, ha az esetleg kormányra kerülő jelenlegi ellenzéknek fontos a jogállamiság. Ha nem fontos, akkor mindegy. Remélem, az előbbi áll fent. Az utóbbit is éltük, kommunista diktatúrának hívták, nem volt jó”

– írta még a lapnak Demeter Szilárd. Demeter egyébként a könnyűzene megújításáért felelve eddig 23 milliárd forintot kapott, illetve emellett került hozzá a Hajógyári-sziget és a Zichy-kastély területe is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!