Karácsonyék tiltakoznak a városligeti gázballon-kilátó ellen

2021. április 1. – 15:25

frissítve

Karácsonyék tiltakoznak a városligeti gázballon-kilátó ellen
A látványterven hátul, a Biodóm mellett pirosan jelenik meg a gázballon-kilátó – Forrás: Liget Budapest

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb építkezés indul a Városligetben, gázballon-kilátót alakítanak ki a Mimóza-dombnál, amellyel 150 méter magasra is fel lehet emelkedni.

A Kós Károly sétány és a Hermina út közti zöldterületen kordonokat helyezett el csütörtökre a Városliget Zrt., és kitettek egy látványtervet is, amely szerint hamarosan egy új vendéglátóhely épül itt.

„Ugye ez csak egy szerencsétlen áprilisi tréfa? Másként ugyanis nem tudjuk értelmezni”

– reagált Karácsony Gergely Facebook-on.

Ezen a területen a Főváros ősszel építési tilalmat rendelt el, Karácsony Gergely és Kerpel-Fronius Gábor csütörtökön nyílt levélben szólította fel az építés leállítására Gulyás Gergelyt.

„Jó volna, hogy ha most már valóban tisztáznánk: a Főváros beleegyezése nélkül ne épüljön semmi a Városligetbe, amely veszélyezteti a zöldfelület minőségét, a kikapcsolódni vágyó emberek nyugalmát” – fogalmaznak a levélben. Majd felidézik, hogy októberben Orbán Viktor úgy fogalmazott a parlamentben „Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak. (…) Ha azt mondják, hogy nem kell a Liget-beruházás, akkor nem lesz Liget-beruházás.”

A Fővárosi Közgyűlés tavaly szeptemberben törölte a Városligeti Építési Szabályzatból azokat az építési helyeket, ahol még nem kezdődött meg építkezés. Köztük volt gázballon-kilátó építési helye is.

„Budapest felelős vezetői tehát ezt a fejlesztést nem akarják. Ahogyan a Nemzeti Galériát, a Magyar Innováció Házát és a Városligeti színházat, valamint további mélygarázsok építését sem akarják látni a Városliget területén, meglévő zöldfelület kárára.

Azzal, hogy a Városliget Zrt. a kormányfői kijelentést semmibe veszi, a miniszterelnök adott szavát hazudtolja meg”

– írják Karácsonyék.

Azt kérik Gulyás Gergelytől, hogy szóljon Baán László miniszteri biztosnak és a Városliget Zrt-nek, hogy ne bojkottálja tovább a kormányfőt. Ha nem bontják el a kordonokat – írják – a Főváros saját hatáskörben fog intézkedni, és kiszámlázzák ennek költségét a Városliget Zrt.-nek.

A Városliget.info oldalon februárban jelent meg egy cikk a Mimóza-dombra tervezett gázballon-kilátóról. A kötelekkel földhöz rögzített ballonnal 150 méter magasra lehet felemelkedni, ahol az utasok körbenézhetnek, majd pár perc múlva a gázballon visszaszáll a földre. Ilyen léggömb volt a Városligetben az 1896-os milleniumi kiállításon is.

A Városliget Zrt. tavaly áprilisban írta ki a pályázatot a gázballon-kilátó működtetésére. Az Azonnali cikke szerint tíz évre adják használatba a területet a kijelölt célra a pályázat nyertesének, akinek nettó 600 ezer és 1,2 millió forint közterület-felhasználási díjat kell majd fizetnie havonta. A Városliget Zrt. az első két évben a nettó árbevétel 1-2 százalékát kapja, majd a harmadik és a negyedik évben a bevétel 2-4 százalékát, az ötödik évtől pedig az 5-7 százalékát kell átutalni nekik.

A Városliget Zrt. azt válaszolta az Azonnalinak, hogy a gázballon 2014 óta szerepel a Liget Budapest tervei között, a helyszín pedig azért a Mimóza-domb, mert azt a Liget eredeti tervezője, Heinrich Christian Nebbien is kilátónak szánta. A le- és felszállóhely kialakításához válaszuk szerint nem kell fákat kivágni, „a terület tájépítészeti előkészítése a Ligetben bevett eredményes kertészeti módszerekkel elvégezhető.”

A pályázat nyertese a BallonKilátó Zrt. volt, amit 2020 áprilisában, közvetlenül a pályázat kiírása előtt jegyeztek be a cégbíróságon. Vezérigazgatója Závodszky Zoltán János, aki 2011-ben pár hónapig az MTVA vezérigazgató-helyettese volt, cége, a Show & Game pedig a közmédia, illetve a TV2 számára gyárt műsorokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!